3 MİLYON DOMUZ GRİBİ AŞISI DEPODA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Bu işte bir domuzluk var

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Domuz gribi aşısı da her sene piyasaya sürülen mutat grip aşıları da “ticari aşılardır“.

Bunlar, insanlara ve hükümetlere Dünya Sağlık Örgütü’ nün de desteklediği “korkutma kampanyalarıyla” satılmaktadır.

Bu oyunun hâlâ farkında olmamak “gaflet ve delalettir“.

Bizde 3 milyon doz aşı yapıldığı bilgisi de doğru değildir; buna 3 milyon doz “israf edilmiştir” demek gerekir.

Çünkü, bu aşılar tek doz değil 10 dozluk flokanlardadır ve bir iki kişiye aşı yapıldıktan sonra kalan dozlar flakon açıldığı için atılmıştır (aslında iyi de olmuştur).

Üretici firmalar bu aşıları şayet yeni aşılarla değiştireceklerse (bunları aldıktan sonra ne yapacaklarını merak ediyorum) bunu şimdiden yapmalıdır.

Bu, ancak “müzede” saklanması uygun olan aşıların soğuk hava depolarında muhafaza edilmesi de elektrik israfına yol açmaktadır.

***

Hürriyet gazetesinde Aysel Alp’ in haberi:

Domuz gribi aşılarına ne oldu? 6 milyon doz aşının tamamı kullanıldı mı? Kullanılmayan aşılar Nevşehir’de meyve-sebze soğuk hava deposunda mı tutuluyor? Bakanlık aşılarla ilgili bir soruşturma açtı mı?

CHP’nin Meclis’e taşıdığı bu sorulara Sağlık Bakanı Müezzinoğlu yanıt verdi.

CHP, 2009 yılında dünya genelinde ortaya çıkan  olası domuz gribine karşı önlem olarak alınan 6 milyon doz aşının akıbetini Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sordu.

Söz konusu aşılar kamuoyunda büyük tartışma yaratmış, Başbakan Erdoğan da, dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın aksine ‘aşı olmayacağını‘ açıklamıştı.

 Yeni salgın ortaya çıkarsa aşılar değişecek!

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, aşılarla ilgili konuyu verdiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, domuz gribi aşısı alımlarının eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ döneminde gerçekleştiğini belirttikten sonra, sorulara yanıt verdi.

6 milyon doz aşıdan 3 milyonunun kullanıldığını, 3 milyonunun ise stoklandığını belirttikten sonra, olası bir salgında 3 milyon aşının yeni karakterli grip aşısı ile değiştirileceğini açıklaması dikkat çekti.

Tanrıkulu bu durumu, “3 milyon doz aşı kullanılmayacak durumda olup, bekletilmektedir” sözleriyle değerlendirdi.

İşte Tanrıkulu’nun soruları ve bakan Müezzinoğlu’nun yanıtları:

Soru 1: Alımı yapılan aşıların akıbeti nedir?

Pandemik grip ile mücadele kapsamında yaklaşık 6.000.000 doz aşı alınmıştır. Yaklaşık 3.000.000 doz aşı kullanılmış, 3.000.000 doz aşı da tedbir amaçlı stoklanmıştır.

Stoklanan 3.000.000 doz aşı muhtemelen bir salgın durumunda ihtiyaç duyulacak yeni karakterli grip aşısı ile üretici firma tarafından değiştirilecektir.

Somut bir iddia yok ama inceleme başlatıldı

Soru 2: Bu konuda bir soruşturma ve inceleme yaptınız mı?

Tüm idari işlem ve tasarruflarda olduğu gibi pandemi ile ilgili yürütülen tüm işlemlerde de idari ve yasal kontrol mekanizmalarına tabidir. Somut bir iddia olmamasına rağmen Bakanlığımızca inceleme başlatılmış olup, inceleme devam etmektedir.

Soru 3:Bu aşılar nerede tutulmaktadır?

Pandemik grip aşısı Havaalanı yolu 22 km’de bulunan ve Bakanlığımıza ait Soğuk Hava deposunda muhafaza edilmiştir. Halen önlem amacı ile bulundurulan 3.000.000 doz aşımız da Bakanlığımıza ait diğer tüm aşılar ile birlikte aynı yerde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Aşı ve İlaç deposunda muhafaza edilmektedir.

Soru 4: Aşıların Nevşehir’de meyve sebze soğuk hava depolarında tutulduğu iddiaları doğru mudur?

Aşıların Nevşehir’de meyve sebze soğuk hava depolarında tutulduğu iddiaları doğru değildir.

Soru 5: Alınan aşıları Sağlık Bakanlığının muhafaza edebileceği soğuk hava deposu, ilaç deposu mevcut mudur? Mevcutsa bu depo ya da depolar nerededir?

Sağlık Bakanlığının aşıları muhafaza edebileceği soğuk hava deposu mevcut olup Ankara- Akyurt ilçesi havaalanı 22 kilometresinde yer almaktadır.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26995207.asp

***

EK 1 (20.4.2022): Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial to Assess the Rate of Recurrence of Oculorespiratory Syndrome Following Influenza Vaccination among Persons Previously Affected.

During the 2000–2001 influenza immunization campaign in Canada, an oculorespiratory syndrome (ORS) was recognized as adverse event associated with one of the vaccines administered. The initial surveillance case definition for ORS in 2000–2001 specified onset within 24 h after vaccination and resolution within 48 h after onset; the restriction on the duration of ORS was removed from the case definition for the vaccine distributed during the 2001–2002 influenza season. The implicated vaccine contained large aggregates of unsplit virions; alterations to the manufacturing process for the vaccine distributed during 2001–2002 addressed this. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial assessed the safety of the reformulated version in previously affected adults. The trial was halted early, after 61 participants had received an injection (34 had received vaccine, and 27 had received placebo). The vaccine-attributable recurrence rate for onset of ORS within 24 h after injection was 33% (95% confidence interval [CI], 10%–53%); for cases that resolved within 48 h, this rate was 27% (95% CI, 5%–47%). Previously affected persons should be informed of the risk of ORS recurrence but also that episodes of such recurrence are mild and well tolerated.

Kaynak: https://academic.oup.com/cid/article/37/8/1059/433887

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: