FLORÜRLÜ CİLA DİŞ ÇÜRÜKLERİNİ ÖNLER Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İlkokul 1. sınıfa giden bir kızım var dün öğretmeni bir form göndermiş dişlere florür vernik uygulaması yapılması ile ilgili. Yaptırmak mı gerekiyor yoksa zararlı mı? Netten okuduklarımdan kafam karıştı. Alacağım her kararda pişmanlık duymaktan korkuyorum. Sizin gibi güvenilir kişilerden bu konuda da paylaşım bekliyoruz.

**

Ben bir eczacı olarak yıllardır florürsüz ve içeriği %100 doğal hatta helâl sertifikalı diş macunu kullanıyorum ve çok memnunum. Birazcık araştırmak yeterli ülkemizde üretilen, yerli sermaye, yüksek kimya mühendisi bir bayanın üretimi, demek istediğim bize sunulana mecbur değiliz!

Florürlü diş cilası nedir?

Florür, diş çürümelerini önleyen bir mineraldir.

Diş macunlarının birçoğunda bulunur ve dünyanın birçok ülkesinde bu amaçla içme sularına da karıştırılır,

30 seneden beri Avrupa ülkeleri ve Kanada’ da florürün dişlere yılda birkaç kez cila şeklinde sürülmesiyle (fluoride varnish) çürümelerin önlenmesi şeklinde bir uygulama vardır.

Bu can yakıcı olmayan ve 3 dakikada tamamlanan bir işlemdir.

Kan florür seviyelerinin diğer lokal florür uygulamalarındaki kadar veya ondan az olduğu bildirilmiştir.

Tıbbi fetva kurumu FDA, florür cilasını diş çürükleri kaplaması ve aşırı hassas dişlerin tedavisi için onaylamıştır; diş çürüklerini önlemek için onayı yoktur ama endikasyon dışı kullanımı (off-label) mümkündür.

Amerikan Dişhekimleri Birliği (American Dental Association ADA) bu yöntemi tavsiye etmektedir (1).

Meta-analiz deliller kaliteli değil diyor

Bu mevzuda en mühim değerlendirme Cochrane Ağız Sağlığı Grubu (Cochrane Oral Health Group) tarafından 2013 senesine kadar yapılmış araştırmaların meta-analizidir (2).

1975-2012 seneleri arasında yayınlanan 22 araştırmada 12455 çocuğun bir grubuna florür cilası bir grubuna ise plasebo uygulanırken veya hiçbir tedavi yapılmadığı belirlendi.

Çocuk ve gençlerde kalıcı dişlere florür cilasının uygulandığı 13 çalışmada diş çürükleri ve diş kaybında yüzde 43 azalma olduğu tespit edildi.

Süt dişlerine florür cilasının uygulandığı 10 çalışmada da diş çürükleri ve diş kaybında yüzde 37 azalma bulundu.

Yan etkilerle ilgili yeterli bilgi edilemedi.

Meta-analizin yorumu: Elde edilen veriler senede 2-4 defa yapılan florür cilasının hem süt hem kalıcı dişler üzerine çürümeyi önleyici tesirleri olduğunu göstermekle beraber, sonuçların hatırı sayılır derecedeki heterojenlikle beraber yüksek önyargılı çalışmalardan elde edilmesi delillerin kalitesini düşürüyor.

Florür cilasının faydası yok

Bir başka araştırma ise florür cilasının bir faydasının olmadığını gösteriyor (3).

Bu araştırmada 7-8 yaş arası çocuk rastgele iki gruba ayrılarak 1473 kişilik gruba her sene 3 defa 22600 ppm florür cilası uygulanırken 1494 kişilik diğer gruba herhangi bir girişimde bulunulmadı.

3 sene sonra yapılan değerlendirmede florür cilasının kontrol grubuna göre birinci azı dişi çürüğünde bir azalmaya yol açmadığı görüldü.

FDA’ dan florür uyarısı

Florür cilası ile yapılan araştırmaların en önemli eksiği uygulamanın yan etkilerinin yeteri kadar ciddiyetle takip edilmemiş olmasıdır.

Dünyada florürün insan sağlığı için çok riskli olduğunu savunan bir grup vardır.

Burada sadece FDA’ nın diş macunlarındaki florürle ilgili uyarısını vermekle yetiniyorum (4).

6 yaşın altında olan çocukların erişemeyecekleri yerde saklayınız. Eğer kazara bir fırçalama için kullanılan miktardan fazlasını yutarsanız profesyonel yardım arayanız veya acilen zehir kontrol merkezleri ile irtibata geçiniz“.

FDA’ nın böyle bir uyarı konmasını şart koşmasının sebebi diş macunları yüzünden çok fazla florür alan çocuklarda akut zehirlenme ve hatta ölüm görülme riskidir.

Gelelim neticeye

Florürlü cila uygulamanın diş çürüklerini önlediğine ve ciddi bir yan etkisinin olmadığına dair USA dışında yapılmış birçok çalışma varsa da bunların kaliteli araştırmalar olduğunu söylemek mümkün değildir.

Ben etkinliği ve emniyeti yüzde 100 ispatlanmamış hiçbir tıbbi uygulamaya sıcak bakmam ve tavsiye de etmem.

Diş sağlımızı korumak için endüstrinin ille de ağzımızın içine girmesi gerekmiyor, bunun tabii yolları var (5).

Kaynaklar:

1. https://www.apha.org/policies-and-advocacy/public-health-policy-statements/policy-database/2014/07/09/07/51/fluoride-varnish-for-caries-prevention

2. http://www.cochrane.org/CD002279/ORAL_fluoride-varnishes-for-preventing-dental-caries-in-children-and-adolescents

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21921250

4. http://fluoridealert.org/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/08/22/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/dislerimizi-nasil-koruyalim/

Yazı için 23 yorum yapılmış:

  1. Kadir dedi ki:

    Amma yaptın ha Hocam, endüstrinin vücudumuzda girmediği yer kaldı mı ki?

  2. Hatice Şahin dedi ki:

    Demek ki böyle bir program var, benim oğlum da okuldan böyle bir kağıt getirdi ne olduğunu anlamamıştım. Mesele şimdi anlaşılıyor ama bunun için okulların kullanılması ne kadar doğru? Mutlaka Bakanlık onayı vardır diye düşünüyorum fakat öyle olsa bile bu da tartışılmalı. Sağ olun Ahmet rasim bey ben mesajımı aldım.

  3. Bir aile hekimi özel mesajında şunları yazıyor:

    Hocam. Merhabalar, aile hekimliği yapıyorum. Florür ile ilgili isabetli yazınızı okuyunca bir konuyu paylaşmak isterim. Son 2 aydır bakanlik bizden 18-36 aylık bebeklere 3 aylık periyotlar halinde 3 kez flor uygulamamız icin flor vernik preparati verdi. Bizim uygulama yetkimiz olmaması bir yana toksik etkileri çok üzücü gerçekten.. selamlar saygılar Hocam

  4. Nasıl hasta olmamanın yolu sağlıklı yaşamanın icaplarını yerine getirmekten geçiyorsa diş sağlığı da buna dahildir. Kalp hastası olmamanın çaresi adam gibi beslenmek, hareketli olmak ve sigara içmemektir, kolesterol hapı değildir. Aynı şekilde diş çürümelerine ağız ve diş sağlığının temel ilkelerini uygulamak gerekir, çürük florürle önlenmez.

  5. KÜBRA dedi ki:

    hocam okullarda uygulanıyor. kişisel kanaatim uygulanmaması yönündeydi. şimdi literatüre dayalı yorumunuzu arkadaşlarımla paylaştım. sayenizde daha aydınlatıcı olduğumu düşünüyorum. emeğinize sağlık.

  6. Fatoş dedi ki:

    Merhaba hocam anaokuluna giden oglum var bu uygulama oğlumada yapilacak aklimda soru isaretleri car iilk defa boyle bir uygulamayla karşılaştım ve mutlaka hicam bununla ilgili bilgi paylaşmış tir.dedim ve sitenize girip bu konu hakkındaki dusunceleriniziokuyunca ogluma bu uygulamayi yaptirmmama kararımı n dogru oldugunu anladimm ..

  7. hamza kamil dedi ki:

    bakanlık zoruyla okullara ve aile hekimlerine bu ürünleri satıp para kazanan firma ithalatçı kim aceba ona bakmak gerekir. Rant sağlayan kim (sağlık için olduğunu kandırarak daha nice yapılması gerekenler dururken gereksiz zararı ve yararı tam kesinleşmemiş bir ürünü satan para kazanan kimler acaba)

  8. Efe Taş dedi ki:

    Çok teşekkür ediyorum sayın Hocam.Sizi televizyonlarda takip ediyor ve söylediklerinize katılıyorum.Bu uygulama da ilaç firmalarının bir oyunu gibi geldi bana da.Bu arada ben de bir Kayseriliyim.

  9. Nuri dedi ki:

    Hocam selamlar,

    Bahsettiğiniz doğal ve helal diş macununu nereden alabiliriz?
    İsim veya daha çok ipucuna ihtiyacımız var.

    Teşekkürler.

    Nuri

  10. Mustafa taş dedi ki:

    Merhaba hocam nasılsınız benimde ana sınıfına giden bir kızım var onada forum vermişler bu diş florürlü Uygulaması için bu konuda hiç bilgim yok sizden yardım istiyorum bana yardımcı olabilirmisiniz teşekürler

  11. Rahime dedi ki:

    Bizim okuldada dağıttılar form ve bende yarardan çok zararlı olduğunu düşünenlerdenim anlık yan etkileri ve nörolojik kalıcı etkilerin olduğuna dair bilgilerim vardı ama araştırmayan veya araştıramayan aileler çocuğumun fişi çürümicek mutluluğuyla onaylayanlar var ve zararlı olsa bakanlık onaylamazdı diye düşünenlerde hiç az değil.

  12. Fatih dedi ki:

    Merhaba Hocam benimde kızım 1. sınıfa gitmekte. Bana gelen forma değerli sağlık memuru Florürün zararlı olduğunu benden daha iyi bildiğinizden eminim… devam eden uzun bir yazı yazdım az önce Florür uygulaması için gelen diş hekimi aradı ben zararlı olduğunu bilmiyorum siz nerden biliyorsunuz ne biliyorsanız banada söyleyin gibi uzun bir telefon konuşması sonucunda kızıma florür yaptırmamayı zorla kabul ettirdim. Bende sağlık sektöründe çalışan biriyim biliyorumki ilaçlarda yiyeceklerde kimyasal maddeler var ama kullanılan miktarlar ve maruz kalma süresi önemli. Teşekkürler yazı herkeside benide daha iyi aydınlattı..

  13. Dişhekimi dedi ki:

    Merhabalar sayın Ahmet RASİM Küçükusta.13.12.2016 tarihinde internette gezinirken tesadüfen sitenizi gördüm.Florürle ilgili düşüncelerinizi hayretle okudum.Ben 21 yıllık dişhekimiyim.FLORÜR,ben üniversitede okurkende vardı,mezun olduktan sonrada.Florürün,diş minesinde CAF tabakası oluşturduğu,dolayısıyla dişe dayanıklılık kazandırdığı bilimsel bir gerçektir.Bu gerçeklikten yola çıkarak florürün jel,köpük,cila ve gargara formu koruyucu ağız diş sağlığı programlarında kullanılmaktadır ki Avrupa ülkeleride bu preparatları yıllarca uygulamışlardır.
    Bunun yanısıra florur,klinikte kullanılan fissür örtücülerin,hassasiyet giderici solüsyonların ve bazı kaide dolgu maddelerinin içerisinde de bulunmaktadır.
    Ben açıkça size şu soruları yöneltmek istiyorum.
    1-Siz bir hekim olarak tedavilerinizde hep organik materyallermi kullanıyorsunuz?
    2-Diş Hekimliği Fakültesindeki akedemisyenler florür hakkında hiçbir şey bilmiyorlarmı?
    3-Doğadaki hangi madde gereğinden fazla kullanıldığında insan vücudunda olumsuz etkilere yol açmıyor?
    05.12.2016 tarihinde sayfanızda yorum yapan Fatih beyin yazısında bahsettiği dişhekimi benim.Kızıyla ilgili,kurumumuzca gönderilen onam formuna yazmış olduğu yazıyı aynen yazıyorum.
    ”Değerli sağlık memuru, florürün zararlı olduğunu benden daha iyi bildiğiğnizden eminim.Bu üçüncü evrak hayır dedikçe yenisini göndermeye devam edecekmisiniz?Peşinen diğerlerinede hayır diyorum.Lütfen daha fazla zahmet etmeyin”
    Benim kendisini telefonla aramamdaki sebep,yazmiş olduğu bu yazıya istinaden olmuştur.Bizler florür uygulanacak çocuklara uygulama öncesinde zaten veli onam formu gönderiyoruz.Bu formda uygulamayla ilgili detaylı bilgiler ve izin veriyorum-izin vermiyorum başlıklarının olduğu bölümler vardır.Veli hangi bölümü işaretlemişse biz ona göre uygulama yapıyoruz yada yapmıyoruz.Ama Fatih bey,veli onam formuna hayırı işaretleyip böyle bir yazıda yazınca kesinlikle arama gereği duydum.Kendisine florürle ilgili ne bildiğini,zararlı olduğunu nereden öğrendiğini sordum.Fakat kendisi size gönderdiği yazıda ‘ beni çocuğuna florür yapmamaya ikna ettiğini yazmış”. böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Açıkçası ilgili kişinin gerçek dışı bu beyanından son derece rahatsızlık duyduğumuda belirtmek isterim.Son olarak şunları ifade etmek istiyorum: florür doğru zamanda, doğru miktarda, doğru yöntemlerle uygulandığında zararı değil faydası olan bir maddedir. Evet kimyasaldır. Mucizevi bir madde değildir.Ancak diş çürüklerinin önlemesinde kullanılan yöntemlerden SADECE BİR TANESİDİR. Uyguladığımız koruyucu ağız diş sağlığı programında florur bir araçtır , amaç değildir. Sadece florür uygulaması ile ağız ve diş sağlığını korumak mümkün değildir. Amacımız toplumda ağız diş sağlığı bilinci oluşturmaktır. Eğer bireyler GÜNDE İKİ KEZ DİŞ FIRÇALAR, DİŞ İPİ KULLANIRLARSA, SAĞLIKLI BESLENİRLERSE, YILLIK DİŞ HEKİMİ KONTROLLERİNİ YAPTIRIRLARSA okullarda böyle bir programın uygulanmasına gerek kalmayacaktır. Günümüzde toplumda ağız sağlığı bilinci olmadığı için, geçerli olan bilimsel yöntemlerle yola devam edilmeli ve halkın zihni gereksiz yere bulandırılmamalıdır. ÖZELLİKLE DE KONUNUN UZMANI OLMAYAN KİŞİLER TARAFINDAN…..LÜTFEN!!!…

  14. Derya dedi ki:

    Dün oğluma okulda florür uygulamışlar babası bilmeden onay vermiş çok üzgünüm. Zararlarından en az etkilenmesi için ne yapabilirim

  15. mustafa dedi ki:

    Sağlık Bakanlığının Toplattığı ilaçlar yada şuruplar yazılınca google dan sizlere pekçok ilaç yada şurup ismi çıkacaktır. Florürlü vernik uygulaması gibi konular gündemde tartışılarak pekala toplum diş sağlığına dikkat çekilip toplumsal bilinç oluşturulabilir. Fakat sağlık Bakanlığı neden onayladığını ve neden yasakladığını topluma tam izah etmeden benim için güven vermiyor. Doğal beslenme,abur cuburdan uzak tutarak,tabii gıdaları tercih ederek çocuklarımı büyütüyorum. 5,5 yıldır hiç bir doktorluk işimde olmadı. sadece biraz ilgi olması yetiyor. kimyasalları (florür) doğal olarak yaratıcının koyduğu miktarla yiyeceklerden almaya evet,hazır bir kimyasal olarak zaten kimyasallara mecburuz ve kullanıyoruz anlayışıyla insanların tam izah edemedikleri ölçülerde almaya bilincim ve şuurum olduğu müddetçe hayır diyorum.

  16. Özkan Köse dedi ki:

    Sn Dişhekimi, öncelikle mesleğinize ve aldığınız eğitime saygımı belirtmek isterim. Benim de ilkokul 2 ye devam eden bir kızım var. Dişlerini gün içinde ve özellikle akşam yatarken fırçalamasına özen gösteriyoruz. Beslenmesinde şeker kullanmıyor ama her çocuk gibi arasıra çukulata, şeker, pasta tüketir. Diş kontrollerini yılda en az bir kez yapıyoruz ve dişleri şu an sağlıklı. Bu durumda sizin belirttiğiniz üzere bu uygulamaya ihtiyacı yok. Ancak okluldan bize iletilen florürlü vernik uygulaması ile ilgili formda bu husustan bahsetmiyor. Sanki bazı alerjik -özel durumlar haricinde yapılması faydalıymış gibi bahsediyor. Neden formda sizin açıkladığınız şekilde velileri bilgilendirici bir paragraf yok sizce? Ayrıca tamamen zarasız ve aksine faydalı ise neden velilerden izin alınarak oluşabilecek menfi durumlarda sorumluluk velilere bırakılıyor? Alerjik reaksiyon olması ihtimaline istinaden uygulama öncesi her çocuğa test yapılması gerkmiyor mu? Son olarak kişisel bir tespit: bu ülkede kimsenin kimseye güveni kalmadı maalesef. Hele devlet eliyle yapılan bir uygulamaya güvenmek çok zor. Doğru bir iş yapılıyor bile olsa kuşkuyla bakıyoruz artık.

  17. tülin dedi ki:

    Merhaba , ben oğluma arka d işlerine koruyucu jel uygulatacagim doktorumuz bu jel sayesinde dişler iki buçuk yıl yüzde 80 korunacak diye bilgi verdi.Acaba sizde bilgi verirmisiniz? Ne kadar dogrudur?. Teşekkürler.

  18. uygar bakşi dedi ki:

    Bu konu hakkında yanlış bilgilendirmeler ile halkımızın ve çocuklarımızın diş sağlığı tehlikeye atılıyor. Bir uzman diş hekimi görüşünü almak isteyenlerin okumasını tavsiye ederim:

    https://www.uygarbaksi.com/single-post/2017/08/04/Flor-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

    Saygılarımla.

  19. Nadir Aksoy dedi ki:

    Uygar Bakşi’ nin yazısı bir magazin gazetesinde yer alan sağlık yazılarına benziyor. Hiçbir bilimsel değerini göremedin. Yazının altına rastgele kaynak koymak yazıya bilimsel değer katmaz.

    Uygar Bey, Ahmet Hoca’ nın yazısını lütfen dikkatle okuyun da hem bu konudaki gerçekleri öğrenin hem de halkın anlayabileceği bir yazı bilimsel kaynaklarını da vererek nasıl yazılırmış görün.

    Yukarıda dişhekimi adıyla yazı yazan meslektaşınızın şu sözlerine de dikkat edin: Eğer bireyler GÜNDE İKİ KEZ DİŞ FIRÇALAR, DİŞ İPİ KULLANIRLARSA, SAĞLIKLI BESLENİRLERSE, YILLIK DİŞ HEKİMİ KONTROLLERİNİ YAPTIRIRLARSA okullarda böyle bir programın uygulanmasına gerek kalmayacaktır.İşte mesele budur.

    Eğer amacınız gerçekten halkın sağlığı ise hastalarınıza bunları önermeniz gerekirken maşallah çok güzel florür reklamını yapmışsınız. Nolursunuz, florürlü cilaları bir de siz cilalamayın, hiç gereği yok, millet de zaten bu cilaları yemiyor.

  20. Burak dedi ki:

    https://www.youtube.com/watch?v=LeRB6P52V2U Florürün zararları izleyiniz, sağlığımızla nasıl oynandığını görmek için! Yayınlanan her makale doğru demek değildir!

  21. Felek ekmen dedi ki:

    İyi günler hocam. Benim oğlum 9 yaşında ve okulda florur vernik uygulaması yapıldı. Ön dişlerinin renginde hafif mavimsi lekeler oluştu ve şimdi çürümeye başladı. Benim çürümeyi engellemek ve lekelerin geçmesi için ne yapmam gerekiyor.

  22. Rahime dedi ki:

    Sayın hocam sizden ricamız ,bakanlığa bu yazıları vermenizdir .Çok tehlikeli olduğuna dair bilgiler var google da.

    Hitlerin insan üstünde yapılan deneylerde kullanılmış olması tehlikeyi gözler önüne seriyor.

    Zaten değişecek olan süt dişleri üzerinde yapılan florürlü cila uygulamasının gerçek amacını bilmiyoruz .Haklı olarak zıt bilgiler bizde endişe uyandırıyor.Zararlı diyenler zararsız diyenler var .Benin ruhum zararlı olanı kabullendi.

    İlaç firmaları, yetersiz beslenen çocukların ailesine florürlü cila değil gıda takviyesini yapsın.Gerçekten çocukları düşünüyorlarsa.

    Çocuklar için her konuda derin endişe duyan biriyim .Onlara yapılan yanlışlar beni çok ağır etkiliyor .Dünya çocuklarının tamamı beni endişelendiriyor.

    Dünyayı mahvetmek isteyenler işi çocuktan başlattıklarında amaçlarına çok rahat ulaşacaklardır.

    Birçok devlet, florür yasağı getirirken aptal olduklarından yasak getirmediler

  23. Suheda dedi ki:

    Bende bu uygulamaya kesinlikle katılmıyorum. Ne gerek var zaten o yaştaki çocuk o dişleri dökecek.. Herkes alanında uzman olsaydı bir çocuk dokturu 9 aylık bir bebege yazdığı ilacın içeriğiinide bilmeliydi. Yazdığı ilacın recetesinde 2 yasin altı kullanılmamalı. Yan etkilerde çabası.. bu konuda kimseye güvenmiyorum. Sadece araştırmalarım ve bilgilerimden yola çıkıyorum. Hastahaneye de sadece teşhis için gidiyorum çoğu zaman.

Siz de yorumunuzu paylaşın: