TEK DOKTOR GÖRÜŞÜYLE BALON, STENT VE BYPASS YAPTIRMAYIN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Türk Kardiyoloji Derneği Müstakbel Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin’ i açık sözlülüğü dolayısıyla tebrik ediyorum.

Sayın Başkan’a göre eğer kalp şikayeti olan biri kardiyologa giderse stent takılır, kalp damar cerrahına giderse bypass yapılırmış ve kılavuza göre her ikisi de uygunmuş!

Bu, kardiyoloji gibi en objektif olduğunu sandığımız bir bilim dalı adına çok vahim bir durumdur.

Beyler, bu nasıl bir kılavuzdur ki kardiyolog başka anlıyor, cerrah başka anlıyor, ikisi de farklı yaklaşımda bulunuyor ve ikisi de haklı oluyor.

Sen de haklısın, sen de haklısın, sen de …” diyen Nasrettin Hoca’ nın kulakları çınlasın.

Tamam, tabii ki “özel durumlarda her iki tarafın da görüşünün alınması gerekebilir” ama her anjiyo yapılan hastanın konseye sokulması teklifi ayıptır.

Oysa meselenin çözümü gayet basittir: Kardiyolog da cerrah da hastayı hasta gibi görür hasta gibi değerlendirirse ikisi de konseye monseye gerek kalmadan doğru kararı verir.

Yok eğer taraflar hastayı müşteri veya tüketici gibi görüyorlarsa tabii ki kararlar hastanın durumunun gerektirdiğine göre değil doktorun/hastanenin menfaatine göre belirlenir.

Bu durumda karar da konseyden konseye de değişir, benden söylemesi!

Otellerde bilimsel toplantı olmaz

Tıbbi kongre, seminer ve benzeri toplantıların otellerde hele de turizm merkezlerinde yapılması yanlıştır.

Bu, en azından halkın gözünde toplantının itibarını sıfırlar: “Doktorlar kongre bahanesiyle gezmeye gitmişler” algısı yaratır.

Bilimsel toplantılar mutlaka üniversitelere, resmi kurumlara ait mekânlarda veya kongre merkezlerinde yapılmalıdır.

Her anjiyo yapılan hastaya ille de bir müdahale gerekmez

Anjiyoda darlık tespit edilen her hastaya balon, stent veya bypass’ tan birinin mutlaka yapılmasının şart olduğu gibi bir düşünce de doğru değildir.

Mesela stabil angina (kararlı angina) tablosunda olan hastalara stent, balon ve hele de bypass gibi müdahaleler gerekmez; bunlarda ilaç tedavisi ve hayat tarzıyla ilgili yanlışların düzeltilmesi yeterlidir.

Gelelim neticeye

BİR: Bizde “kılavuzu karga olanın….” diye başlayan bir söz vardır. 

Ben de diyorum ki “kılavuzu, endüstriye teslim olmuş Amerikan Tıbbı (MODERN TIP) olan kardiyoloji biliminin...”, gerisini siz bildiğiniz gibi tamamlayın!

İKİ: Toplantının yapıldığı yer bile tıbbın nasıl ticarileştiğinin delilidir. Bu ülkede Belek tatil merkezinden başka bilimsel toplantı yapılacak bir yer yok mudur?

Not: “Kardiyoloji Derneği Başkanı’ ndan Aziz Nesin’ lik bir tavsiye” başlıklı yazımı okumanızı ve gülmenizi de tavsiye ederim (1) 🙂

Çünkü Amerikan Kalp Derneği (AHA) gülmenin kalbe iyi geldiğini söylüyor (2).

Böylece belki de stente de balona da bypass’a da ihtiyacınız kalmayı verir, benden söylemesi.

Kaynaklar: 

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/25/bir-tavsiye/mustakbel-baskandan-aziz-nesin-lik-bir-tavsiye/

2. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/MyHeartandStrokeNews/Humor-helps-your-heart-How_UCM_447039_Article.jsp#.XIBArTFrzIU

***

Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, tıpta tek bir doğrunun olmadığını bu nedenle hastalara bir doktor tarafından balon, stent ve baypas önerilmesi durumda başka doktor görüşüne, konsey ya da ortak kurul kararına göre hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından düzenlen 31. Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi Antalya Belek beldesindeki bir otelde başladı. Ulusal ve uluslararası düzeyde akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen kongrede kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili tedavi yöntemleri tartışılacak.

Yerli ve yabancı akademisyenlerin sunum yapacağı kongre kapsamında konuşa TKD Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, kardiyolojinin her yıl gelişmelerin yaşandığı tıp alanı olduğunu söyledi. 

Kardiyoloji alanında kullanılan tedavi yöntemlerine değinen Şahin, artık açılabilir her lezyonunun (doku bozukluğu) balon (daralan damarı açma yöntemi) ve stentle (damar duvarına mekanik olarak destek olan ağ şeklinde çelik kafesler) açıp hastanın tedavisini daha az hasarla yapmak yönünde olduğunu kaydetti. Bypass yönteminin daha sonra tercih edilebileceğini belirten Şahin, hangi hastaya, ne tür bir tedavi uygulanacağının tartışılmaya devam ettiğini kaydetti.

Bazı hastaların gri bölge olarak tanımlanan alanda olduğunu belirten TKD Gelecek Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cerrahlara giderse hasta bypas yapılır. Kardiyologa giderse stent takılır. İkisi de doğru olabilir. Yaklaşım olarak haklılık payı vardır. Kılavuza da uygundur. En doğru karar bunları ortak belirlemektir. Hastaya cerrahın ve kardiyoloğun birlikte olduğu konsey dediğimiz yapılar içerisinde hastaların anjiyolarının incelenip en uygun tedavinin; balon mu? stent mi? Yoksa bypas mı olduğu şeklinde karar verip ona göre uygulamaktır.” dedi.

Şahin, tek bir hekimin kararına hastanın mutlak acil durumlar dışında uymasının doğru olmayacağını, farklı görüşler almanın iyi bir yaklaşım olacağını ifade etti. Hastaya birisi ‘sana balon gerekiyor’ dediğinde acil bir durum yoksa bir başka hekimin görüşünü almakta yarar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mahmut Şahin, şöyle konuştu: “Eğer karar bir konsey ve ortak bir kuruldan çıkmamış ise yine ‘size bypass gerekiyor’ dendiğinde farklı hekimin ya da kurulun görüşü almakta daha doğru karar için fayda var. En doğru kararın bu tür konseylerde vereceği kanaatindeyim.”

Şahin, tıpta tek bir doğrunun olmadığını, doğruların duruma göre değiştiğini vurguladı.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/hekim/kongre/tr-tek-doktor-gorusuyle-balon-stend-ve-baypas-yaptirmayin-2-20-67470.html

 

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. İlhame Ataş @atas_ilhame @drahmetrasim adlı kullanıcıya yanıt olarak

    Hocam bir rahatsızlıkla ilgili üç uzman doktora gittim üçü de farklı teşhis koydu birisinin yazdığı ilaç diğeri tarafından kabul görmedi Atatürk beni Türk hekimlerine emanet edin demiş ama ben kendimi bu üç hekimden hangisine emanet edeyim.

    kubilay kahraman @asduiii @drahmetrasim adlı kullanıcıya yanıt olarak

    Kasıktan delmişler ayağa http://xn--kalkamyorsun-64b.bakalkamıyorsun.ba şka hastahane ve doktorun görüşünü nasıl alabiliriz ki?

  2. Ali Şaban M dedi ki:

    Tek doktor görüşü ile balon, stent baypas yatırmayalım elimizde anjiyolar doktor doktor gezelim öyle mi? Peki hangisine inanlım?

  3. Celil Kayacı dedi ki:

    Türkiyede günde yüzlerce belki de birkaç bin kişiye anjiyo yapılıyordur. Bunların hepsini konseye sokma önerisi uygulanabilir bir öneri değildir. Hoca saçmalamış kusura bakmasın.

Siz de yorumunuzu paylaşın: