TEK DOKTOR GÖRÜŞÜYLE BALON, STEND VE BAYPAS YAPTIRMAYIN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, tıpta tek bir doğrunun olmadığını bu nedenle hastalara bir doktor tarafından balon, stent ve baypas önerilmesi durumda başka doktor görüşüne, konsey ya da ortak kurul kararına göre hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından düzenlen 31. Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi Antalya Belek beldesindeki bir otelde başladı. Ulusal ve uluslararası düzeyde akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen kongrede kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili tedavi yöntemleri tartışılacak.

Yerli ve yabancı akademisyenlerin sunum yapacağı kongre kapsamında konuşa TKD Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, kardiyolojinin her yıl gelişmelerin yaşandığı tıp alanı olduğunu söyledi.

Kardiyoloji alanında kullanılan tedavi yöntemlerine değinen Şahin, artık açılabilir her lezyonunun (doku bozukluğu) balon (daralan damarı açma yöntemi) ve stentle (damar duvarına mekanik olarak destek olan ağ şeklinde çelik kafesler) açıp hastanın tedavisini daha az hasarla yapmak yönünde olduğunu kaydetti.

Bypass yönteminin daha sonra tercih edilebileceğini belirten Şahin, hangi hastaya, ne tür bir tedavi uygulanacağının tartışılmaya devam ettiğini kaydetti.

Bazı hastaların gri bölge olarak tanımlanan alanda olduğunu belirten TKD Gelecek Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cerrahlara giderse hasta bypas yapılır. Kardiyologa giderse stent takılır. İkisi de doğru olabilir. Yaklaşım olarak haklılık payı vardır. Klavuza da uygundur. En doğru karar bunları ortak belirlemektir. Hastaya cerrahın ve kardiyoloğun birlikte olduğu konsey dediğimiz yapılar içerisinde hastaların anjiyolarının incelenip en uygun tedavinin; balon mu? stent mi? Yoksa bypas mı olduğu şeklinde karar verip ona göre uygulamaktır.” dedi.

Şahin, tek bir hekimin kararına hastanın mutlak acil durumlar dışında uymasının doğru olmayacağını, farklı görüşler almanın iyi bir yaklaşım olacağını ifade etti. Hastaya birisi ‘sana balon gerekiyor’ dediğinde acil bir durum yoksa bir başka hekimin görüşünü almakta yarar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mahmut Şahin, şöyle konuştu: “Eğer karar bir konsey ve ortak bir kuruldan çıkmamış ise yine ‘size bypass gerekiyor’ dendiğinde farklı hekimin ya da kurulun görüşü almakta daha doğru karar için fayda var. En doğru kararın bu tür konseylerde vereceği kanaatindeyim.”

Şahin, tıpta tek bir doğrunun olmadığını, doğruların duruma göre değiştiğini vurguladı.

TOKGÖZOĞLU: KALPTEN ÖLÜMLER ARTTI

TKD Başkanı Prof.Dr. Lale Tokgözoğlu da kalp-damar hastalıklarının çağın salgını olduğunu belirterek, kalpten ölümlerin arttığını kaydetti. İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin, 2013’te yüzde 39,6 iken, geçen yıl yüzde 40,4’e yükseldiğini belirten Tokgözoğlu, “Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü 2025’e kadar tüm dünyada kalp hastalıklarından erken ölümlerin yüzde 25 azaltılmasını hedefliyor.” diye konuştu.

Kaynak: http://www.cihan.com.tr/tr/tek-doktor-gorusuyle-balon-stend-ve-baypas-yaptirmayin-1911284.htm

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Nazım dedi ki:

    Babamın başına geldi böyle bir şey hatta daha fenası geldi. Biri balon yapalım dedi, biri stent takalım dedi cerrah ise bunların hiçbiri işe yaramaz baypas olmadan olmaz dedi. Dördüncü doktor kolesterol hapıylan aspirin yeterli dedi. bir başkası da ilaca bile gerek yok, hergün yürü dedi. babam hepsine kızdı hiçbirini kabul etmedi, ilaç da içmiyor periz de yapmıyor ama sigaraa devam ediyor. Şimdi onu yeni bir doktora götürmek için kandırmaya çalışıyoruz.

  2. Dr. B.Y. dedi ki:

    Bu olayın esas sebebi performans sistemidir ve Amerikada da aynı durum vardır:

    Half of cardiac stent procedures overused, unnecessary
    Bloomberg investigation reveals patient death linked to rise in procedures

Siz de yorumunuzu paylaşın: