GEBELİKTE ŞEKER YÜKLEME TESTİ OTİZM RİSKİNİ ARTIYOR OLABİLİR Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Gebelikleri sırasında obez veya diyabeti olan annelerin bebeklerinde otizm riskinin normal kilolu annelere göre 2 misli, anne hem obez hem diyabetik ise riskin en az 4 misli yüksek olduğu bildirildi.

Meşhur CDC’ ye göre, USA’ da çocukların yüzde 1.5’ inde bir başka ifade ile her 68 çocuktan birinde otizm spektrumu hastalığı var.

Pediatrics isimli dergide yayınlanan araştırma, otizm riskinin obez veya diyabetik olan annelerin bebeklerinde yüzde 3’ e, her iki hastalığın beraber olması durumunda ise yüzde 5-6’ ya çıktığını gösteriyor.

Çalışma, Boston Medical Center’ de 1998-2014 seneleri arasında takip edilen 2.734 çocuk-anne çiftine ait verilerin analizi ile gerçekleştirildi.

Bu çocukların 102’ sinde otizm spektrum hastalığı tespit edildi.

Bunların çoğu erkek idi ve erken doğum ve düşük doğum tartısı oranı daha yüksek bulundu.

Otizmli çocukların anneleri daha yaşlı ve daha obez idiler ve gebelikten önce veya gebelik sırasında diyabetik olma oranları daha fazlaydı.

Annenin obez olması çocukta otizm riskini yüzde 92 artırırken, gebelikten önce diyabet olması ise riski 3 misli yükseltiyordu.

Bu araştırma bu ilişkinin sebebini inceleyen bir çalışma olmamakla beraber, uzmanlar artmış otizm riskinin obezite ve diyabetin sebep olduğu enflamasyon ile metabolik ve hormonal değişikliklerle izah edilebileceğini söylüyorlar.

USA’ da çocuk doğurma çağındaki kadınların kabaca üçte biri obez, oher onundan biri diyabetik ve gebelerin yüzde 2-10’ unda gebelik diyabeti teşhis ediliyor.

Gelelim neticeye

Tüm dünyada salgın bir hastalık gibi artan obezite ve diyabetin sadece annenin değil bebeğinin sağlığını da etkilediğini de biliyorduk ama bu hastalıkların otizm riskini de artırabileceğinden bihaberdik.

Şimdi cevap bekleyen önemli soru şudur: Gebelikte şeker yükleme testi de otizm riskini artırır mı?

Bu ilişkinin elbette bir araştırma ile ortaya konması icap eder ama zaten yapılması akılsızca ve mantıksız olan bu testten uzak durmak için kuvvetli bir delile daha sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.

Kaynaklar:

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/01/27/peds.2015-2206

http://www.scientificamerican.com/article/maternal-obesity-diabetes-tied-to-increased-autism-risk-in-kids/

***

EK 1 (6.9.2022): Gebelikte işlenmiş gıdaların yenmesi çocukta otizm riskini artırıyor.

Makale: Propionic Acid Induces Gliosis and Neuro-inflammation through Modulation of PTEN/AKT Pathway in Autism Spectrum Disorder

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41598-019-45348-z

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Hacer dedi ki:

    Ahmet bey merhaba, ben 24 haftalık gebeyim doktorum haftaya şeker yüklemesi yapacağını söyledi ama bu konuda çok kararsızım. Herkes başka bişey söylüyor. Hem şeker diyabet riskli ve obez anneler risk taşıyor demiyor hemde şeker yüklemesi yapılmasın Deniyor hepten kafam karıştı. Ben 95kiloyla hamile kaldım şu an 91 kiloyum yediklerime genel olarak dikkat ediyorum ve hamilelik öncesinde de şekerime bakıldığında şeker hastalığım yoktu yüksek çıkmadı hiç. Benim şuan bu şeker yüklemesini yaptırmam ne derece doğru veya ne derece yanlış? Hiç içe sinmiyor yaptırmak… Lütfen beni bilgilendirir misiniz sizin düşüncelerinize çok güveniyorum

Siz de yorumunuzu paylaşın: