D VİTAMİNİ GRİBE KARŞI AŞI VE İLAÇLARDAN DAHA ETKİLİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

3 aylık D vitamini desteğinin gribe karşı aşı ve ilaçlardan daha etkili olduğu belirlendi.

Randomize, çift kör, plasebo kontrollü araştırma 2008 Aralık-2009 Mart tarihleri arasında Tokyo Jikei Üniversitesi uzmanları tarafından 354 ilkokul çocuğu üzerinde gerçekleştirildi.

Çocukların bir grubuna üç ay süreyle günde 1200 IU D3 vitamini bir grubuna ise plasebo verildi.

3 ay içinde D vitamini verilen 167 çocuğun 18’ inde (yüzde 10.8) buna karşılık plasebo verilen 167 çocuğun 31’ inde (yüzde 18.6) grip teşhis edildi.

Bu sonuç, D vitaminin A tipi grip riskini yüzde 58 azalttığı anlamına geliyor; araştırmaya göre D vitaminin B tipi grip virüslerine karşı koruyucu etkisi yok.

Araştırmanın bir önemli sonucu da gribin D vitamini seviyelerinin henüz yeteri kadar artmadığı ilk ay içinde her iki grupta eşit oranda görülmesiydi.

İlgili resim

İkinci aydan itibaren D vitamini seviyelerinin aşikâr olarak yükselmesiyle gribe yakalanan çocukların sayısı da azalmaya başladı.

D vitamini alan grupta daha önce astımı olduğu bilinen 2 çocukta astım atağı tespit edilirken plasebo grubunda 12 çocukta astım atağı geliştiği görüldü.

Bu sonuç da D vitamini desteğinin astımlı çocuklarda kışın astım ataklarını önlemede faydalı olabileceğini düşündürüyor.

D vitamini nasıl etki ediyor?

D vitamini, A tipi gribi monosit ve epitel hücrelerinde “defensin” ve “katelisidin” gibi anti-mikrobiyal peptit üretimini artırarak önleyebilir.

Defensin, virüs hemaglütininin aracılık ettiği membran füzyonunu bloke ederek grip enfeksiyonunu inhibe eder.

D vitamini sitokin salgılarını düzenleyerek de enflmasyonu baskılayabilir.

D vitamininin B tipi virüslere bağlı gribi önleyememesi her iki grip türünde farklı sitokin türlerinin etkili olmasıyla açıklanabilir.

D vitamininin makrofaj adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerini aktive ettiği de biliniyor.

D vitamini nasıl alınır?

Başta yumurta, süt, peynir, yoğurt, balık, mantar olmak üzere birçok gıdada D vitamini bulunuyor.

D vitaminin aktif hale geçebilmesi için deriye güneş ışınlarının teması gerekiyor.

Grip nasıl önlenir?

Gribin önlenmesinde aşıların etkisi son derecede sınırlıdır hatta bazı dönemlerde tam aksine grip riskini artırması bile mümkündür.

Grip olduktan sonra alınan nöraminidaz inhibitörü ilaçların ise hem ciddi yan etkileri vardır hem etkinlikleri çok düşüktür hem de oldukça maliyetlidir.

Gelelim neticeye

Bu araştırmadan D vitaminin mucizeler yarattığı şeklinde bir mana çıkarmayı hiç de doğru bulmam.

Grip veya diğer enfeksiyonlardan korunmak veya genel olarak sağlıklı yaşamak tek bir faktöre bağlanamaz, bu bir bütündür ve yeteri kadar D vitamini almak da bunun unsurlarından sadece biridir.

Bunun için mutlaka D vitamini desteğine gerek yoktur.

Sağlıklı beslenen ve güneşlenen insanlar yeteri kadar D vitamini alabilirler ama çeşitli sebeplerle iyi beslenemeyenlere ve güneş ışınlarından yeteri kadar istifade edemeyenlere D vitamini desteği tavsiye edilebilir.

D vitamininin ucuz olması yanında toksisitesinin düşük olması da önemlidir.

Kaynak:

1. http://ajcn.nutrition.org/content/91/5/1255.full

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/09/23/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilarinin-koruyuculugu-sifirin-altina-dustu/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/01/16/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/gribin-de-ilaci-yok-garibin-de/

Siz de yorumunuzu paylaşın: