D VİTAMİNİ KULLANMAK GRİP VE NEZLEYİ ÖNLEYEBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

BBC’ nin haberinin başlığı tamamen yanlıştır ve insanları sağlıklı beslenmekten uzaklaştırmaya yönelik subliminal bir mesajdır.

Hayır efendim, D vitamini içerek grip ve nezleden korunmak mümkün değildir. 

Grip ve nezleyi de diğer enfeksiyonları da ve tüm hastalıkları da önleyen D vitamini değil “sağlıklı hayat tarzıdır“.

Bunun en önemli iki unsurundan biri “adam gibi beslenmek” diğeri de “güneşli günlerde öğle vakti 20-30 dakika güneşlenmektir“.  

D vitamini adam gibi beslenmenin yüzlerce unsurundan sadece biridir.

Bizim gibi bir ülkede birkaç gün güneş görmemek hiç mesele değildir, sağlıklı insanların D vitamini depoları 3-4 ay yeterlidir.

D vitamini içip sağlıklı olduklarını sananlara gerçekten çok üzülüyorum.

***

İngiltere’de yapılan bir araştırma sonuçları sağlıklı beslenmenin yanında D vitamini kullanmanın grip ve nezleyi önleyebileceğini ortaya koydu.

Bağışıklık sistemi, D vitaminini mikroplara karşı hücreler yaratmak için kullanarak bakteri ve virüslerle savaşıyor.

D vitamini güneş ışınlarıyla alınıyor, ancak kışın bu pek mümkün olmuyor.

İngiltere Tıp Dergisi’nde yayımlanan analiz, D vitamininin bağışıklık sistemi için oldukça önemli olduğunu gösteriyor.

 

Ancak İngiltere Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurumu Public Health England (PHE), verilerin kesin bir sonuç vermediğini söylüyor.

PHE beslenme uzmanı Profesör Louis Levy, “Bu araştırmaya bakarak D vitaminin üst solunum yolları hastalıklarını önlediğini söyleyemeyiz çünkü yeterli bir kanıt sunmuyor” diyor.

PHE, yine de kemik ve kas sağlığını kuvvetlendirmek için kış ve sonbahar aylarında D vitamini kullanmayı öneriyor.

Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’nde (QMUL) yapılan araştırmada çeşitli üst solunum yolları enfeksiyonları incelendi.

Enfeksiyonları önlemek için yapılan D vitamini takviyesi denemeleri karmaşık sonuçlar verince, araştırmacılar daha kesin sonuçlar bulmak için 11.321 kişi ve 25 farklı denemeden veri topladılar.

Telif hakkıINGİLİZ TIP DERGİSİ

Sonuçta araştırmacılar D vitamini kullanan her 33 kişiden birinin grip veya nezle olmadığını keşfettiler.

Aylık büyük dozlar almak yerine her gün veya her hafta D vitamini takviyesi yapmanın daha yararlı olduğu gözlemlendi.

Birmingham Üniversitesi Endokronoloji bölümünden Profesör Martin Hewison da, bulguların çarpıcı olduğunu söylüyor.

“Araştırmanın D vitaminin yalnızca kemik sağlığından daha fazla önemi olduğunu gösterdiğine katılıyorum” diyor.

Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü (NIHR) araştırmanın genişletilmesi gerektiğini düşünüyor.

Araştırma takımı D vitamininin ABD’de olduğu gibi İngiltere’de de yiyeceklere eklenmesini istiyor.

Profersör Martineau, “Yiyeceklere D vitamini takviyesi yapılması, vitamini dengeli ve az miktarlarda almayı sağlayarak D vitamini eksikliğini önleyebilir. D vitamininin başka yararlarını gösteren araştırmamız, İngiltere’de yiyeceklere D vitamini takviyesi yapılması savını güçlendiriyor” diyor.

Kaynak: http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-38990663

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. dr seyfullah kılıç dedi ki:

    Tamam Ahmet bey PES ettik Takviyeler hem cebe hem sağlığa zarar hem gereksiz. Tamam da adam gibi beslenmek için adam gibi sağlıklı gıdaları nereden temin edeceğiz.
    1. Tohumlar abd, çin, hollanda. İsrail vs den geliyormu gelmiyor mu?
    2. Bu tohumlar doğal mı yoksa GDO larmı
    3. Tr de yerli tohum kaldı mı kaldı ise sertifikasız tohum kullanmak ve bu ürünlari piyasada serbestce satmak mümkün mü? Bknz tohum yasası
    4. Bu tohumları eken çiftçi tarlasında ayrıca kendi yiyecekleri sebzeler için neden ayrı bir bölgede ekim yapar.( zırai ilaç, sınai gübre, hormon vs için olmasın)
    5. Ekim üretim aşamasında bu kadar problemli olan ürünle beslenen hayvanların eti, sütü, peyniri vs gibi hayvan ürünleri ve bitki ürünlerindeki vitamin mineral diğer beslenme unsurları ne derecede yeterli ve sağlıklı.
    Bu ürünler hem yetersiz beslenme unsuru içeriyor hemde içinde başka pesticid, hermicid hormon zararlı genetik materyal ağır metal ne ararsan var.
    Bilirsiniz ki Güneşten D vit sentezlenebilmesi için gıdalardan yeterli miktar ve kalitede d vit öncülü alınması gerekir. Yoksa güneşte sabahtan akşama bekle belki bronzlaşırsın.
    Gerçekten adam gibi beslenmek artık bir ütopya, çözüm şekli değil. Ha bu arada hap yutmakta çözüm değil belki ehveni şer

  2. aytaç dedi ki:

    doktor beyin görüşleri çok mantıksız ona göre hiçbir gıdanın yenmemesi gerekir oysa d vitamini bir vitamin değil vücudun kendi ürettiği bir hormon ahmet bey de şunu demek istiyor gıdalarınıza sahip çıkın yoksa her şeyin hapnı içierecekler size diyor

  3. hüseyin yılmaz dedi ki:

    D vitamini eksikliği olan birinde ya güneşlenme yetersizliği ya beslenme hataları var demektir ki bunun çözümü D vitamini vermek değildir. Böyle yapanların kolesterol yüksek diye kolesterol hapı verenlerden ne farkı kalır?

Siz de yorumunuzu paylaşın: