BESİNLER, BİTKİLER VE ŞİFÂ ENFLASYONU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni Söz’ de İlknur Şahin‘ in yazısı:

Yoksul bir insanın zengin olma çabası, hasta bir insanın sağlığına kavuşma çabası ya da yorgun bir insanın dinlenme çabası elbette saygı ile karşılanır. Mesele sağlığa gelince önleyici tedbirler elbette anlaşılabilir, insan yolunda giden her hâli için önleyici tedbirler almakta özgürdür ama bu önleyici tedbirlerin nitelikleri nedir? Bu soruya cevap verilmeden ekranlarda sürekli karşılaştığımız, otlar, bitkiler, baharatlarla dolu programların manav ve aktarlar dışında kime faydası vardır?

Batı tıbbı yıllarca coğrafyaların binlerce yıllık mirası olan nebati karışımlara, tüm faydalarına ve yan etkisizliklerine rağmen “kocakarı ilacı” tabiri ile aşağıladı. Devlet ve insanlar hatırı sayılır bütçelerle Batılı ilaç fabrikalarını zengin ederken ilahi ikram sayabileceğimiz bir birikim sefih bakışlar ve itibarsızlaştırma yöntemleri ile hiç sayıldı, bu süreçte belki de bu mirasın büyük bölümünü kaybettik. Artan eğitim seviyesi, Geleneksel yöntemlerin yabana atılmaması gerektiğini çeşitli tecrübelerle anlaşmış bir sağlık emekçileri kitlesinin oluşması, batılı birçok yöntemin süreğen başarısızlıklarla itibarını kaybetmesi ve modern sağlık bütçelerinin şişkinliği ve en önemlisi geleneksel yöntemlere karşı yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen olumlu sonuçlar insan gözünde “kocakarı ilaçlarını” “yitik şifa mirasına” çevirdi. Bugün herhangi bir sağlık probleminde insanlar modern merkezlerden danışmanlık alsalar da geleneksel şifa arayışına dair araştırmalar da yapıyorlar, her tedbirin etkisizlik durumunda artık yönelebilecek başka bir mecra var ve bugün gerçekten karşımızda devasa bir alternatif tıp birikimi bulunuyor. Şükretmeliyiz! Lakin her yeni arayış gibi, popülerlik kazanmış her sistem istismara açık ve başta medya olmak üzere birçok kişi ve kurum bu istismarın ekmeğini yiyor.

Örneğin bir haber bültenine baktığımız zaman muhakkak, bültenin son dakikalarına sıkıştırılmış bir sebze meyve veya baharat tavsiyesi ile karşılaşıyoruz. Bu kimi zaman grip olma kaygısı taşıyan bir müşteri kitlesini, kimi zaman cilt sağlığı problemi, kimi zaman da kilo problemi taşıyan bir müşteri kitlesini hedef alıyor. Limon ile zencefili karıştırarak içmenin ne gibi hastalıkları önleyeceğinden tutun da, anason ya da adaçayının hangi bölgedeki yağları eriteceğine kadar garip tavsiyeler. Uzman payesi ile programdan programa koşan, hazır çorba, kozmetik ürünleri veya şekerleme reklamlarında figür olacak kadar yetenekli çeşitli sağlık mütehassısları! Kekiğin neye iyi geldiğinden tutun, muzun çocuklara ne kadar faydalı olduğuna kadar saatlerce heyecanla kulağımıza kulağımıza bağırıyor. Garip tohumların, adını bilmediğimiz nice yaprağın, otun aktar tezgâhlarını işgal etmesi ve sektördeki canlılık bu ekran yüzlerinin eseri. Evlerin ceviz kabuğu depolarına, kiraz ve maydanoz sapı depolarına dönmesinin de sebebi bu şahıslar!

Eleştirel yaklaşımımızın temelinde elbette ki örneğini verdiğimiz türlere yaklaşım değil, bunu yazımızın girişinde de belirttik. Lakin insan, vücuduna tedbir amaçlı ne alırsa alsın bunun bir dozu, kullanım süresi olmalıdır. Daha da önemlisi bir insan bir tedbiri alıyorken, bu tedbir gerek modern olsun gerek geleneksel, bu tedbiri neden ve hangi amaçla aldığının farkında olmalıdır. Vücuda gereksiz yere yoğun miktarda yüklenen örneğin kekik, ısırgan veya başka herhangi bir bitkinin karaciğere ve böbreklere vereceği zarar hakkında insanın ne kadar bilgisi vardır? Bazı karışım veya meyveler faydalı olsalar dahi her gün ya da günde birkaç öğün mü tüketilmelidirler?

Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi bu travmanın sonu yok ve sağlığın ilk şartı tevekkülden ve Nebevi (asm) ölçüleri hayata olabildiğince yansıtmaktan geçiyor. Allah’ın her nimeti insan için lakin insanın hırsı ve kaygıları, insanın sonsuza eser bırakma hevası nimetleri nikmetlere çeviriyor. Bu yüzden her işte olduğu gibi sağlık ve beslenme tedbirlerinden istifade için her faaliyeti bir denge çerçevesinde gerçekleştirmek gerekiyor.

Kaynak: http://www.yenisoz.com.tr/besinler-bitkiler-ve-sifa-enflasyonu-makale-11803

Siz de yorumunuzu paylaşın: