KOLESTEROL İLAÇLARI İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmada daha kolesterol haplarının (statin) kalp hastalığı olmayan yaşlılarda kalp krizi, felç ve ölümleri önlemediği ortaya çıktı.

Kısa adı ALLHAT-LLT olan randomize kontrollü araştırma herhangi bir kalp hastalığı olmayan 2867 kişi üzerinde gerçekleştirildi.

Ortalama yaşları 71 olan 1467 kişiye günde 40 miligram pravastatin ve 1400 kişiye ise plasebo verildi.

6 sene sonunda her iki grup arasında kalp krizi ve felç geçirme bakımından her iki grup arasında bir fark olmadığı gibi kolesterol ilacı alanlarda istatistiki bakımdan anlamlı olmasa da ölümlerin daha fazla olduğu görüldü.

65-74 yaş arası olanlarda pravastatin grubunda 141 plasebo grubunda 130 kişinin, 75 yaşın üzerinde olanlarda ise pravastatin grubunda 92 plasebo grubunda ise 65 kişinin öldüğü tespit edildi.

Kolesterol ilacı kullananlarda kas ağrısı, yorgunluk gibi yan etkilerin daha fazla olduğu görüldü.

Bu sonuçlar, kalp hastalığı olmayanlarda kolesterol ilacı kullanmanın bir faydası olmadığını gösteriyor.

Gelelim neticeye

Kardiyoloji âlemi bu çalışma ile bir defa daha sükût-u hayâle uğramış oluyor ama onları uçana kaçana kolesterol hapı vermekten hiçbir şeyin caydırabileceğini sanmıyorum.

Kalp hastalıklarından korunma ve sağlıklı yaşamanın iki unsuru vardır: Adam gibi beslenme ve yürümek.

Kaynak: http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2628971

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Hayati Kurnaz dedi ki:

    hey sen pijamalı amca, at o ilaçları elinde içme sakın.

  2. Sinan dedi ki:

    Ahmet hocam kolesterol hapları hakkında bu kadar yazıyorsun ama gene de doktorlar herkese bu ilaçları yazıyor. Bu ne iştir kimde inanacağız kime güveneceğiz şaşırdık kaldık. Anneme de bu ilaçlardan verildi birkaç hafta sonra bacaklarına ağrılar girmeye başladı. Doktoruna danıştık ilaçtan değil romatizmadan dedi. Şimdi ne yapalım, annem ben bu ilacı asla içmem diyor dotoru ise içmezsen şak diye kalp krizi geçirirsin diyor.

  3. Ümit Yıldırım dedi ki:

    Sayın hocam İfadelerinizde “kalp hastası değilseniz” ifadesi var.bende 2 stent var.benim kullanmam doğru mu? Teşekkürler.

  4. Afet Varol dedi ki:

    Merhaba değerli Prof. Ahmet Rasim beyefendi,

    ben anjiyo oldum kısa süre önce ve 1 damara küçük bir stent takıldı. Doktor kılcal damar açıcı ve kan sulandırıcı plavix ve coraspin yazdı. Ayrıca ATOR isimli ilacı aldığımda midem bulanıyor ve kramp giriyor (daha önce ülser geçirdim).

    Önerilerinizi istirham eder, sağlık, neşe ve afiyet dilerim.

    Selam ve duayla

  5. İlyas KARSLI dedi ki:

    By-pass olalı 12 sene oldu, bir damarım hala tıkalıdır.Şu anda fena değilim 12 senedir devamlı kolesterol ilacı kullanıyorum. Bir ara kestim, doktorum “bu senin intiharın olur” dedi. Kaldım ortada, ne yapacağımı ben de şaşırmış durumdayım. Tavsiyelerinizi beklerim. Selam ve muhabbetlerimle.

Siz de yorumunuzu paylaşın: