PALM YAĞI KARALAMALARI ÇEVRECİ LOBİNİN İŞİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Son günlerde gündeme gelen palm yağı tartışmalarına yönelik olarak konuşan Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Akbay, palm yağının trans yağlar içeren sofralık margarinler ve hayvansal katı yağlara oranla daha faydalı olduğunu belirterek, tartışmaları ‘çevreci lobisi’nin ortaya çıkardığını savundu.

Akbay ayrıca, Türkiye’de bebek bezi, çikolata, temizlik ve kozmetik ürünler gibi yüzlerce alanda kullanılan palm yağının sağlığa olan etkisini açıklarken, ayçiçek yağının daha kanserojen olduğunu belirtti.

Dondurulmuş patates, mantı, çikolata, kek, bisküvi, bebek maması, bebek bezi, ruj, temizlik malzemeleri… Palm yağının bu kadar çok alanda kullanıldığı, son zamanlarda ortaya çıkan tartışmalarla daha çok dikkatimizi çekti.

Bu yağ ile ilgili tartışmaların odağı ise kanserojen olup olmadığı noktasında gelişirken, Sağlık Bakanlığı Türkiye’deki palm yağı içeren ürünlerin araştırılması için ‘Palm yağı zararlı mı?’ araştırması başlattı.

Konu ile ilgili görüşlerini belirten Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Akbay ise “Palm yağı karalamaları çevreci lobinin işi” diyerek, palm yağının ayçiçeği yağından bile daha az zararlı olduğunu belirtti.

10 BİNLERCE İNSAN AYÇİÇEK YAĞINDAN EKMEK YİYOR

Ayçiçeği, Türkiye’de en fazla ekim alanına ve üretime sahip yağ bitkisidir. Özellikle Trakya Bölgesi’nde yoğun olarak yetiştirilen ayçiçeğinin ekim alanının artırılması gerektiğini belirten uzmanlar, Türkiye’nin ayçiçeği üretiminde dünyada önemli bir yeri olduğunu belirtiyor.

Türkiye yıllık olarak yaklaşık 700 bin ton ayçiçek yağı tüketilirken, bunun 450 bin tonluk kısmını yerli üretim. Bu bitkinin üretiminde ise yaklaşık 200 bin kişi çalışıyor. Üstelik bu rakama fabrika ve üretim tesislerindeki çalışanlar dahil değil.

“PALM YAĞI, DİĞER SIVI YAPILARDAN DAHA KÖTÜ, TÜM KATI YAĞLARDAN DAHA İYİ”

Prof. Akbay, son günlerde gündeme gelen palm yağının sağlığa etkileri konusunda başlatılan tartışmaya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Akbay, “Palm yağı, trans yağlar içeren sofralık margarinler ve hayvansal katı yağlara oranla daha az doymuş yağ asidi içeriyor ve bunlardan daha sağlıklı. LDL kolesterole etkisi bakımından diğer sıvı yapılardan daha kötü, ancak tüm diğer katı yağlardan daha iyi” diye konuştu.

“AYÇİÇEK YAĞI, PALM YAĞINDAN DAHA KANSEROJEN”

Palm yağının, ayçiçek yağından daha riskli olmadığını öne süren Prof. Akbay, şu açıklamalarda bulundu:”Palm yağına yönelik, kalp sağlığına dair atıflar, doymuş yağ oranının, diğer sıvı yağlardan yüksek olmasından sebepleniyor.

Ancak, Palm yağı, yine de trans yağlar içeren sofralık margarinler ve hayvansal katı yağlara oranla daha az doymuş yağ asidi içeriyor ve bunlardan daha sağlıklı. LDL kolesterole etkisi bakımından, diğer sıvı yağlardan daha kötü, ancak tüm diğer katı yağlardan daha iyi.

Kızartma, patates kızartması ve kanser ilişkisine gelince, burada konu, kızartma ile gliserol’ün yıkımından kaynaklanan ‘Akrolein’ adındaki kanserojen maddeye dayanıyor. Ancak, yapılan araştırmalar, kızartma sırasında, Ayçiçek yağından açığa çıkan akrolein oranının, Palm yağından daha yüksek olduğunu belirlemiş.

Yani kızartma için kullanılan Ayçiçek yağı, Palm yağından daha kanserojen. Türkiye’de piyasada satılan yüzlerce üründe mevcut bulunan Palm yağının, diğer yağlardan daha tehlikeli değil. Palm yağı karalamaları çevreci lobinin işi.

”Sağlık Bakanı Recep Akdağ da bir süre önce Dünya Sağlık Örgütü (WHO) açısından palm yağına ilişkin bir kısıtlama kararı olmadığını; ancak bakanlığın bu konudaki çalışmalarını sürdürdüğünü açıklamıştı.

Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/prof-akbay-palm-yagi-karalamalari-cevreci-lobinin-isi-1635752/

Siz de yorumunuzu paylaşın: