PALM YAĞINDA TARTIŞMA SÜRÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet’ te Burak Coşan‘ ın haberi:

Gıda Bakanlığı’nın Türkiye’de şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit etmediğini açıklamasına rağmen gündeme gelen ‘palm yağı’ tartışmaları artarak sürüyor.

MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, Sağlık Bakanlığı’nın da inceleme başlattığı palm yağına ilişkin, “Ortada insan sağlığına AVRUPA Gıda Standartları Ajansı’nın (EFSA) yaptığı bir araştırma sonrasında 200 derece üzerinde ısıtılan ‘palm yağı’nın diğer bitkisel yağlardan daha tehlikeli olduğunu ve kanserojen madde içerdiğini açıklamasıyla başlayan tartışmalar sürüyor.

Özellikle dünyanın en büyük gıda firmalarından biri olan Ferrero’nun Nutella’da kullandığının iddia edilmesiyle gündemde geniş yer bulan ‘palm yağı’na ilişkin yaşanan bu gelişmeler sonrasında gıda alanında uzman olan farklı kesimlerden konu hakkında farklı açıklamalar geldi.

Bir kesim palm yağının riskli olduğunu açıklarken, bir kesim ise ortada kanıtlanmış bir şey olmadığını, aksine dünya çapındaki bir çok sağlık örgütünün palm yağının kullanımına bir kısıtlama getirmediğini savundu.

İHTİYACIN YÜZDE 33’Ü

Yaklaşık 50 yıldır gıda sektöründe çalışan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, palm yağı hakkında Hürriyet’e açıklamalarda bulundu. Ortada hedefli ve planlanmış bir hareketin olduğunu ileri süren Metin Yurdagül, palm yağı hakkında insan sağlığına zarar veren herhangi bir kanıtlanmış bilimsel verinin bulunmadığını açıkladı.

Palm yağının Afrika doğumlu ve tropikal bir bitki olduğunun altını çizen Metin Yurdagül, “Bu yağ Malezya ve Endonezya’da üretilerek ticari bir kimlik kazandı. 1970’lerin başından itibaren yemeklik yağ olarak kullanılıyor.

Dünyada yaklaşık 180 milyon ton yemeklik yağ üretiliyor. Bunun 60 milyon tonunu palm yağı oluşturuyor. Yani dünyanın yağ ihtiyacının yüzde 33’ü bu yağdan karşılanıyor” dedi.

BULAŞAN MADDE VAR MI

Palm yağı içinde trans yağ olmamasının bir avantaj olduğunu kaydeden Yurdagül şunları söyledi: “Şu anda palm yağı içinde yer alan ve bulaşan olarak nitelendirilen bir maddenin (MCPD) incelemesi yapılıyor. Bu inceleme sonucunda açıklanmış bir şey yok.

Ayrıca bu incelemeler neticesinde eğer bu madde zararlı ise yağın kullanımının yasaklanması gündemde değil. Bu ürünü tüketirsen kanser olursun anlamı da çıkmıyor. Çünkü bir bulaşanın etkisi dozuna göre belli olur. Sadece bu maddenin yağ içinde ne kadar olabileceği belirlenecek. Yani bir yüzde ile ifade edilecek.

Sonuç olarak bakıldığında dünya çapında faaliyet gösteren herhangi bir kuruluş tarafından palm yağının kullanımı ile ilgili bir kısıtlama getirilmiş değil.”

EFSA’NIN RAPORUNDA ZARARLI MADDELERE VURGU YAPILIYOR

AVRUPA Gıda Standartları Ajansı’nın (EFSA) gıdalarda kimyasallar raporuna göre, ‘bulaşan’ olarak nitelendirilen, ‘GE, 2-MCPD ve 3-MCPD’ kodlu maddelerin kanserojen olduğu ve birçok yağ çeşidinde bulunduğu ifade ediliyor. Ancak palm yağında diğerlerine göre yüksek değerler olduğu belirtiliyor.

Rapora göre palm yağındaki GE ve MCPD maddeleri, seviyeleri bakımından en yüksek ikinci kategorideki yağdan 4 ila 6 kat daha fazla. Palm yağını kullanan firmalar da söz konusu ‘bulaşan’ maddelerin insan sağlığına zararlı olup olmadığının araştırıldığını, gıda ürünlerinde ne kadar seviyede kullanılabileceğinin belirlenmesini beklediklerini ifade ediyor.

TÜRKİYE’DE 350 BİN TON PALM YAĞI KULLANILIYOR

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da konu hakkında inceleme başlattığını hatırlatan Metin Yurdagül, “Bu biraz zaman alacaktır. Görünen bir tehlike yok. Söylenti ağından kaynaklanıyor. Palm yağı ilk olarak ortaya çıktığında ABD, ‘Ben bunu kullanmam, çünkü soya yağım var’ dedi.

Bu bir rekabet oluşturdu Malezya ile ABD arasında. ABD şimdi ise 2.5-3 milyon ton palm yağı kullanıyor. Avrupa’da bu 3.5-4 milyon tonu buluyor. Türkiye’de yemeklik amacı ile palm yağı kullanımı 350 bin ton civarında. Gıda dışı ürünlerde de kullanımı var. 500 bin tonunun üzerinde palm yağı giriyor Türkiye’ye.

Ayrıca aynı tarım alanında palm yağı soyaya göre 7 misli daha fazla üretilebiliyor. Türkiye zeytinyağı hariç toplam bitkisel yağı ihtiyacının yüzde 75’ini ise ithal ediyor. Hiç bir uluslararası kuruluş bu yağı tüketmeyin demiyor” ifadelerini kullandı.

SANSASYON İÇİN SEÇİLDİK

SON dönemlerde Avrupa’da Nutella üzerinden yağ tartışmaları yaşandığını belirten Ferrero Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu, “Çikolata ve bisküvi üreticilerinin yağ tercihlerindeki yüzde 1-2’lik değişim bile yağ endüstrisinde çok büyük rakamların ortaya çıkmasına neden oluyor. Palm yağının kullanımı Avrupa Birliği mevzuatlarına göre uygun.

Nutella çok göz önünde olduğundan sansasyon yaratmak için seçildi” dedi. “EFSA raporunda hiç bir şekilde palm yağının tüketilmemesi yönünde bir tavsiye yok” diyen Gümüşlüoğlu, şöyle konuştu:

“EFSA’nın raporu çok sayıda gıda ürünü ve yağlar üzerindeki kontaminantlara (bulaşıklık) yönelik analizleri içeriyor. Bizim hakkımızda çıkan haberler asılsız. Hodri meydan diyoruz. Ürünlerimizin arkasındayız.”

Türkiye dışında Ferrero’nun bu konuda başka bir ülkede basın toplantısını yapmadığını belirten Gümüşlüoğlu, “Çünkü böyle bir gündem olmadı. Türkiye’deki tüketicileri doğru bilgilendirmek istiyoruz” dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI İNCELEME BAŞLATTI

SAĞLIK Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu, son günlerin en çok konuşulan konusu, ‘palm yağı zararlı mı’ tartışmaları üzerine çalışma başlattı. Sağlık Bakanlığı, hazırlanan raporu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderecek. Konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da şu açıklamayı yapmıştı:

“Bakanlığımızca bu konuda her türlü kontroller yapılmaktadır. Palm yağı bütün dünyada gıda sanayinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) palm yağının kullanmasının yasaklanması yönünde bir görüşü bulunmamaktadır.

DÜNYADA YASAK YOK

Dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke yok. Ülkemizde bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Özellikle bazı ürünler ile ilgili basında yer alan haberler üzerine ülkemizde palm yağı kullanılan ürünler konusunda bilimsel bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır.”

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/palm-yaginda-tartisma-suruyor-40340860

Siz de yorumunuzu paylaşın: