TOMOGRAFİ ÇEKİMİNDE ANAFİLÂKSİDEN ÖLÜM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Niğde’de tomografi çekimi sırasında fenalaşarak hayatını kaybeden kadının ölüm nedeni belli oldu.

Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde tomografi çekimi sırasında fenalaşan 50 yaşındaki Songül Dinçer, acil servise götürülmüş ancak tüm müdahaleye rağmen hayatını kaybetmişti.

Yapılan incelemelerin ardından talihsiz kadının ölüm nedeninin, tomografi çekimi öncesinde iğne ile yapılan kontrast maddenin alerjisinden hayatını kaybettiği belirlendi.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/tomografi-cekilirken-hayatini-gundem-2393204/

***

TOMOGRAFİ ÇEKİMİNDE ANAFİLÂKSİDEN ÖLÜM

Tomografi sırasında hayatını kaybeden hastanın “anafilâksiden” daha doğrusu “anafilâktoid reaksiyondan” öldüğü anlaşılıyor.

Anafilâktoid reaksiyonlar, gerçek manada alerjik tepkiler olarak kabul edilmez çünkü bunların çoğu daha önce bu kontrast maddeyle hiç karşılaşmamış kişilerdir ve bunlarda IgE sınıfı antikorlar yoktur.

Anafilâksi tablosu, tomografide daha iyi görüntü elde etmek için kullanılan “kontrast maddenin” damara zerkinden dakikalar sonra ortaya çıkmaya başlar.

Bu reaksiyonlara osmolalitesi yüksek iyonik kontrast maddelerle daha sık rastlanır.

Osmolalitesi düşük iyonik olmayan kontrast maddelerin yaygınlaşmasıyla bu tür aşırı duyarlılık reaksiyonları ileri derecede azalmış olmakla beraber seyrek de olsa görülmektedir.

Kontrast madde verilen hastaların yüzde 3’ ünde çeşitli reaksiyonlar ortaya çıkar ama bunların büyük çoğunluğu tedavi bile edilmeden kendiliğinden geçer.

Bronkospazm, hipotansiyon gibi orta ağırlıktaki reaksiyonlar ise her 250 hastanın birinde, ciddi ve ölümcül olan reaksiyonlara ise her 2500 hastanın birinde rastlanır.

Ölümcül olan reaksiyonların gerçek sıklığını belirlemek çok zor olsa da bunun her 170 bin zerkten birinde görüldüğü bildirilmiştir.

Kontrast madde reaksiyonları başlıca üç tipte görülür.

Birinci gruptakilerde bulantı, kusma, deride kızarma, kaşıntı ve kabarmalar vardır.

İkinci gruptakilerde hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü) ve hipoglisemi (şeker düşüklüğü) görülür.

Üçüncü gruptakilerde ise bronkospazm, bronşlarda ve muhtemelen akciğerlerde ödem vardır.

Kesin mekanizma bilinmiyor

Anafilâktoid reaksiyonların mekanizması tam olarak belli değildir ama kuvvetli alerji hikâyesi olanlarda risk yüksektir.

Bir nazariyeye göre, kontrast madde mast hücreleri ve bazofillerdeki IgE’ ye antijen spesifik kısımdan değil antijen bağlanan yerler dışından bağlanır ve bu bağlanma non-spesifik olduğu için de ortaya çıkan reaksiyonların şiddeti kontrast madde zerk edildiği zamanda dolaşımdaki IgE miktarıyla ilgilidir.

Bir başka nazariyeye göre ise, kontrast madde damar endoteline direkt temasla faktör XII’ yi aktive eder ve bunun sonucunda da kallikren—bradikinin ve lökotrien ve prostaglandinler ortaya çıkar.

Anafilâksi tablosunun erken dönemde anlaşılması ve gereken tedavinin uygulanmasıyla hastanın hayatı kurtulabilir.

Gelelim neticeye

En çok vefat eden kadına tomografinin gerçekten gerekli olup olmadığını merak ettim çünkü bana göre bunların yüzde 90′ ı boş yere çekiliyor.

Neden selfi çeker gibi MR ve tomografi çektiriyoruz?” başlıklı yazımı okumanızı isterim:

http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/02/11/yazilar/elestirel-yazilar/tip-egitimi/neden-selfi-ceker-gibi-tomografi-ve-mr-cektiriyoruz/

 

Kaynaklar:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4059752/

https://www.acr.org/~/media/37D84428BF1D4E1B9A3A2918DA9E27A3.pdf

http://www.aafp.org/afp/2002/1001/p1229.html

http://appliedradiology.com/articles/recognition-and-treatment-of-acute-contrast-reactions

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. irfan dedi ki:

    Öncelikle merhaba, 25.11.2017 tarihinde annemin siddetli karın agrısı vardı, acile gittik idrar, kan testi ve iki kere serum verildi en sonunda agrısı dinmeyince ilaçlı tomografi çekilmesi söylendi fakat annemin penisilin e alerjisi var hatta bütün ailemizde var bu alerji , doktora penisilin e alerjisi var dedik fakat 2012 yılında ilaçlı yada renkli tomografi deniliyor sanırım yaptırdığını söyleyip bi sıkıntı çıkmayacağını söyledi karnına dokuntuklarında acı hisstegini söyledi annem. Doktor bagırsaklarında kanama olabileceğini bir kac gün hastanede yatması gerekebileceğini de söyledi, fakat penisilin li ilaç damardan verilmeden önce bi kağıta imza atılması gerektiğini gören annem korkup tedaviyi reddetti. Bu arada karın fıtığın var da denmişti, sorum şu bu tomografiyi çektirmesi gerekiyo ama alerjiside var ve o an alerji testi yapılamıyacağını ve birşeyin olmayacağıni söyleyen doktor a rağmen biz bunu yaptırmalımıydık? Mail yoluyla cevap verirseniz sevinirim teşekkürler.

  2. Namık Ant BENSON dedi ki:

    Kontrast Madde ile yapılan çekimler son derece tehlikelidir. Alerjik bünyeli hastaların bu tip çekim sorumluluğunu üstlenmeyerek red etmesi gerekir. Sonuç alacağım derken Anafilaktik Şok tablosu içinde hızla ölüme gidebilirsiniz.
    İlaçsız çekimleri tercih ediniz.

  3. Namık Ant BENSON dedi ki:

    Kontrast Madde ile yapılan çekimler son derece tehlikelidir. Alerjik bünyeli hastaların bu tip çekim sorumluluğunu üstlenmeyerek red etmesi gerekir. Sonuç alacağım derken Anafilaktik Şok tablosu içinde hızla ölüme gidebilirsiniz.
    İlaçsız çekimleri tercih ediniz.

    Ben böyle bir görüntüleme esnasında teknisyenlerin dikkatsizliği, tedbirsizliği ve ihmali, radyoloğun dikkat ve özen yükümlülüğünü ve sorumluluğunu yerine getirmemesi sonucu annemi kaybettim.

  4. tomografi dedi ki:

    tomografi ve emar konusunda bilgileriniz lebiderya hocam çok güzel bir yazı olmuş burda.

Siz de yorumunuzu paylaşın: