4 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA TOMOGRAFİ ÇEKİLİR Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hocam merhaba,

Lütfen bana yardım edin. Kızım 4 yaşında bir yıldır öksürüyor. Ama hep öksürüyor. Her yolu denedik, her yere gittik akciğer filmi için pırıl pırıl dediler.

Alerji ilaçları, astım ilaçları fayda etmedi. Şimdi de minimal bronşektaziler olabilir diye tomografi diyorlar. Çektirmeli miyim? Ne yapabilirim başka? Ateşi ya da iştahsızlığı, hâlsizliği olmuyor hiç.

İlgili resim

4 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA TOMOGRAFİ ÇEKİLİR Mİ?

Elbette çekilebilir ve bundan da çocuğun hayatını etkileyebilecek çok önemli neticeler de elde edilebilir.

Gel gelelim her öksüren çocuğa tomografi çekilmez, çekilmemelidir çünkü küçük çocuklarda tomografinin teşhis ve tedaviye katkısı çok enderdir.

Bir seneden beri öksüren ve başka hiçbir şikayeti olmayan bu yaştaki bir çocukta ilk önce benim “İstanbul Bronşiti” adını verdiğim diğer etıbbanın “reaktif hava yolu hastalığı”, “öksürük varyant astım”, “bronş hiperreaktivitesi” ve hatta bazılarının “astım başlangıcı”, “zatürree başlangıcı”, “bronşit başlangıcı” dedikleri veya “reflü” ye bağladıkları hastalık tablosu akla gelmelidir.

Küçük  çocuklarda kronik öksürüğe sebep olabilecek pek çok ihtimal vardır ama neredeyse tümü de çok nadir görülür ve teşhisleri için de hastanın hikayesi, fizik muayenesi ve gereğinde de bazı kan tahlilleri ve akciğer grafisinden elde edilecek bilgiler yeterlidir.

Ayırıcı teşhiste bronkojenik kist, konjenital bronşektazi, trakeomalasi, sekestrasyon gibi çok seyrek rastlanan bazı doğumsal kusurlar, yabancı cisim aspirasyonu, tüberküloz,  yemek borusu hastalıkları, pulmoner blastom ve daha pek çok hastalık sıralanabilir.

Ne var ki bunların hepsinde de tomografinin teşhise katkısı çok ama çok sınırlıdır. 

Öksürük dışında başka bir şikâyeti olmayan bir çocukta, akciğer filminin “temiz” ve muayenesinin de “normal” olması tomografi çektirmemek için yeterli gerekçelerdir.

Küçük çocuklarda sadece çok veya sık tekrarlayan öksürük için rastgele tomografi çekilmesini gereksiz ve elbette sakıncalı buluyorum.

Günümüzde sadece öksürük için küçük çocuklara çekilen tomografilerin teşhiste işe yaraması veya tedaviyi değiştirmesi çok uzak ihtimaldir.

Küçük çocukların radyasyona çok hassas oldukları unutulmamalıdır.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. sedef dedi ki:

    merhabalar, ben 5 yaşındaki çocuğumu futbol okuluna kayıt ettirdim. Bunun için akciğer grafisi,ekg ve kan testi yaptırdım. Fakat sonradan akciğer grafisi çektirmekle hata mı yaptım diye düşündüm. sizce herhangi bir zararı olur mu, çektirerek yanlış bişey mi yaptım? bu konuda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

  2. Kader dedi ki:

    Kızım 3bucuk yaşında ve 3 aydır başı dönüyor kulak burun boğaz göz hepsine gittim en son çocuk nörolojisinë gittim bende beyin emari istediler iki tane ve cok şiddetli dönüyor sürekli ağlıyor bunun sebepleri neler olabilir virüsten dolayi çekim yapılmadi bekliyoruz

Siz de yorumunuzu paylaşın: