HER BEŞ HASTADAN BİRİNE YANLIŞ TEŞHİS KONUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Birinci basamak doktorlar tarafından ikinci bir görüş almak üzere büyük bir hastaneye sevk edilen hastalardan sadece yüzde 12’ sinin teşhisinin aynı kaldığı, yüzde 21’ inin teşhislerinin tamamen yüzde 66’ sınınkinin ise kısmen değiştiği ortaya çıktı.

Journal of Evaluation in Clinical Practice’ de yayınlanan araştırma dünyanın önde gelen sağlık kurumlarından Mayo Kliniğe birinci basamak veya asistan doktorlar tarafından sevk edilen çoğu 64 yaşından genç ve kadın olan 286 hasta üzerinde gerçekleştirildi (1).

Araştırmanın sonuçları, birinci basamağa başvuran her 10 hastadan sadece birine doğru teşhis konduğu, beşte birinin teşhislerinin ise tamamen yanlış olduğu manasına geliyor.

Bu bir Mayo Klinik reklâmıdır

Bu araştırmanın tamamen art niyetli olduğunu düşünüyorum.

Burada esas maksadın Mayo Kliniği’ n reklâmını yapmak olduğu aşikârdır.

Gelgelelim Mayo Klinik’ in teşhislerinin doğru olduğunun da garantisi yok ki.

Bir başka hastane de Mayo’ nun teşhislerinin yanlış olduğunu ortaya koyan bir araştırma yayınlarsa şaşırmamak gerekir.

Tek doktorun teşhisi ile yetinmeyin, ikinci bir görüş de alın

Araştırma, birinci basamak doktorların teşhislerinin yanlış olma ihtimallerinin çok yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Buna dayanarak USA’ daki tıp eğitiminin çok berbat olduğu, kaliteli doktor yetiştirilemediği, birinci basamak ve asistan doktorların teşhislerine güvenilmemesi gerektiği söylenebilir.

Kasıtlı olarak böyle bir sonuca ulaşılmışsa bu da USA’ da tıp ahlâkının sıfırlanmış ve tıbbın sadece bir para kazanma sektörü hâline dönüşmüş olduğu manasına gelir ki ikisi de birbirinden berbattır.

Bir başka maksat da halkın kafasına “tek doktorun teşhisi ile yetinmeyin, ikinci bir görüş de alın” düşüncesini yerleştirerek hasta çekmektir.

Alerjik nezle ile soğuk algınlığını, gastrit ile reflüyü, sedef ile egzamayı karıştırmanın pek mühim bir sonucu olmazsa da kanser, cerrahi müdahale veya acil durumlarda teşhisin yanlışlığı hayati önem taşır.

Mayo’ nun hasta sayısında son zamanlarda bir düşüş var mı merak ettim.

USA’ nın sağlık sistemi çöküyor

USA’ nın tıpta ve tıp teknolojisinde dünyanın en ileri ülkesi olduğu tartışılmazdır ama durum halkın sağlık hizmetlerinden ne ölçüde faydalandıklarına gelince tamamen değişir.

USA, sağlık hizmetlerinin en pahalı ve en kötü olduğu ülkelerin başında gelir.

Bu ülkede parası olmayanın sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün olmadığı gibi parası olanlar da “paraları ile rezil olurlar”.

USA’ nın sağlık sistemi çatırdamaktadır.

USA’ ya özenen, USA’ yı kendilerine örnek alan ülkelerin akıllarını başlarına almalarını tavsiye ederim.

Teşhis yanlışlığı yeni bir mesele değil

Bu araştırmanın neticeleri kimseyi şaşırtmamalı.

National Academy of Medicine, 2015’ de insanların çoğunun hayatları boyunca en azından bir kere yanlış veya geç teşhisle karşılaşacaklarını bildiren bir rapor yayınlamıştı (2).

Raporda her sene ayaktan tedavi için başvuranların yüzde 5’ ine yani12 milyon kişiye yanlış teşhis konduğu bildiriliyor ve hasta emniyeti için çok önemli olan tıbbi hataların çok araştırılmadığı ve küçümsendiği vurgulanıyordu.

Gelelim neticeye

Bizde de hiçbir doktor hiçbir doktorun teşhisini de tedavisini de beğenmez, teşhisi değiştirmese bile ilaçları mutlaka değiştirir.

10 bin çeşit hastalık ve sadece 300 semptom (hastalık belirtisi) ve binlerce ilaç olduğu dikkate alındığında teşhislerin de tedavilerin de değişmesine şaşmamak lâzım.

Unutmayın sağlıklı ve uzun yaşamak için tıbba ihtiyaç yok: Adamın Biri Doktora Gitmiş Gidiş O Gidiş! (3).

Kaynaklar:

1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jep.12747/full

2. https://www.washingtonpost.com/national/health-science/20-percent-of-patients-with-serious-conditions-are-first-misdiagnosed-study-says/2017/04/03/e386982a-189f-11e7-9887-1a5314b56a08_story.html?utm_term=.afca056c337c

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/02/03/kitaplar/yeni-kitaplar/adamin-biri-doktora-gitmis-gidis-o-gidis/

****

EK 1 (24.11.2023): Yeni ve büyük bir araştırmaya göre, geceyi acil serviste geçiren yaşlıların hastanede ölme riski artıyor.

Kaynak: https://x.com/WebMD/status/1727877198164451639?s=20

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. UFUK AKCAN dedi ki:

    DR.UFUK AKCAN ÇOCUK UZMANI OLARAK …UZMAN DOKTORLARIN YANLIŞ TANILARINI % 10…ÇIKARCILIK DÜŞÜNCELERİNİ %90 GÖRÜYORUM…GEREKSİZ OLARAK HASTANEYE YATIRMA..AMELİYAT YAPMA..HASTALIK TANISINI RİSKLİ YAPARAK SIK SIK KONTROLA GETİRİYORLAR…İLAÇ FİRMALARLA ANLAŞIP RÜŞVET ALARAK GEREKSİZ İLAÇLARI YAZIYORLAR..AMAÇLARI ÇOK HASTA BAKARAK PARA PUAN KAZANMAK…TIP DURUMU İNSANLARI KANDIRMAK KOLAY..TIP UZMANI OLARAK HASTALIĞI DÜZELTMEK YERİNE İNSANLARA GEREKSİZ İLAÇLARLA SAĞLIĞINI DÜZELTMEYİP DÖNER SERMAYE PARASI ALIP MUTLU OLUYORLAR..BENİM MUTLULUĞUM ÇOCUKLARI KISA SÜREDE SAĞLIĞINI DÜZELTMEK..ÇOCUKLARA PNOMONİ AŞISI YAPILDIĞI İÇİN BEN PNOMONİ HASTALIĞI GÖRMÜYORUM..ÇIKARCILAR HER ÖKSÜRENE PNOMONİ TANISI KOYUYORLAR..% 1GÖRÜLEN GENETİK ÜFÜRÜM DURUMUNU YAN DAL UZMANI KARDİYOLOGLA ANLAŞARAK SIK SIK ÜFÜRÜM TANISI YAPARAK GÖNDERİYORLAR..ONLARDA OLMADIĞI ÜFÜRÜM DURUMUNA EVET VAR TANISI KOYARAK SIK SIK KONTROLA ÇAĞIRIYORLAR…KBB UZMANLARI GEREKSİZ OLARAK ERKEN YAŞTA BADEMCİKLERİ VE GENİZ ETLERİNİ ALIYORLAR..BU ÇIKARCILIKLARI SIK GÖRÜNCE İNSANLARA YARDIM İÇİN AYRINTIL OLARAK BİLGİ VERİYORUM…

  2. Uzman doktor dedi ki:

    Tıp eğitimi ve tıp uygulamalarının yani hekimliğin ilaç sanayisi ile hiçbir bağının olmaması gerekir. Ne demek bir doktoru birkaç bin dolar harcayarak kongreye götürmek? Ne demek promosyon için bilgisayar vermek? Bu göbek bağını kesmeden hiçbir sorunun halledilmesi olanaklı değildir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: