NEDEN SELFİ ÇEKER GİBİ MR VE TOMOGRAFİ ÇEKTİRİYORUZ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

OECD’nin “Avrupa Birliği Sağlık İstatistikleri ve Türkiye” raporuna göre, Türkiye, manyetik rezonans görüntüleme uygulaması sıklığında birinci, bilgisayarlı görüntülemede ise Fransa’nın ardından ikinci sırada yer alıyor.

İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) “Avrupa Birliği Sağlık İstatistikleri ve Türkiye” raporuna göre, Türkiye, manyetik rezonans görüntüleme (MR) uygulaması sıklığında birinci, bilgisayarlı görüntülemede (BT) ise Fransa’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Memleketimizde sadece tomografi ve MR’ lar değil tüm tıbbi laboratuar tetkiklerinin ehemmiyetli bir kısmı gereksiz yapılıyor.

Burada elbette “özel hastanelerin daha fazla kazanma isteği” ve hekimlerin de bu tetkikler karşılığı “performans puanı” kazanmalarının rolü var ama tek sebep bunlar değil.

BİR: Gereksiz tetkiklerin bir kısmının sebebi tıp eğitiminin yetersizliği, eksikleri ve yanlışlarıdır. Gerekli tıbbi bilgi, tecrübe ve mahareti kazanmadan mezun olan doktorlar bu açıklarını daha fazla tetkik isteyerek kapatmak istiyorlar.

İKİ: Gereksiz tetkikler bir “defansif tıp” uygulamasıdır; hekimler başlarına bir iş gelmemesi, dava edilmemeleri için bol bol tıbbi tetkik isterler.

ÜÇ: Yoğun iş yükü dolayısıyla hastanın gerektiği şekilde dinlenmemesi, sorgulanmaması ve ayrıntılı olarak muayene edilmemesi (el değmeden hasta muayenesi) de bu eksiğin bir takım tetkiklerle kapatılmasına yol açıyor.

DÖRT: İnsanlar da sağlıklı olduklarının ispatı ve hastalıklarının teşhisi için tıbbi tetkikleri olmazsa olmaz bilirler. En azından bir filmi çekilmeyen, kan tahlili yapılmayan bir hasta doğru teşhis konabileceğine inanmaz.

BEŞ: Teknolojinin nimetlerinden faydalanıyor olmanın insanları mutlu etmesinin de rolü olabileceğine inanıyorum.

WhatsApp kullanan, tweetter olmadan yapamayan modern insanın sadece sırtının dinlenmesi, boğazına bakılması, ateşinin veya tansiyonunun ölçülmesiyle tatmin edilebileceğine ihtimal vermiyorum.

ALTI: Tıp endüstrisinin ve ilerleyen teknolojinin tıbbı tetkikleri özendirmesi de önemlidir.

YEDİ: Sadece hekimlerin her hasta için özel istedikleri tetkikler yanında çekap ve taramalar (meme kanseri, prostat kanseri taramaları gibi) da gereksiz tetkiklerin mühim sebeplerindendir.

Gelelim neticeye

7′ den 70’e selfi çekmeyi şiar edinen bir toplumun radyolojik tetkiklere de yakın ilgi göstermesinden daha tabii bir şey olamaz.

Röntgen ile uslanmayana çektirmeli tomografi, tomografi ile tatmin olmayanın hakkı PET’ dir

Şunları yapmadan da bu israf önlenemez:

BİR: Hastanın da doktorun da tetkiklerin ve ilaçların paralarının kendi ceplerinden çıktığını bilmeleri gerekir.

İKİ: Özel durumlar dışında bedava tıbbı tetkik olmaz, bunlar için katkı payı alınması elzemdir.

Tomografi başına 10 lira alınsın, tomografilerin nasıl şıp diye azalacağını görün.

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Merve dedi ki:

    Babamı öksürüyor diye hastaneye götürdük, doktor muayene bile etmeden tomografi çektirin dedi. Ben de neden hemen muayene etmeden tomografi istiyorsunuz diye sordum. Doktor bana kızdı çok biliyorsan babanı kendin muayene et dedi.

  2. faik dedi ki:

    Muhtemelen bir darbe sonucu belimde zedelenme oldu. Acıyı askerde nöbette farkettim. Hastane istedim ve gittim.

    Askeri hastanede beyin cerrahı, film çektirmedi, muayene etti ve “bişey yok lan” deyip gönderdi.

    Bende inandım

    Şu an eğilsem kalkmakta zorlanıyorum.

    Bitti değilmi bu bölge, artık eski haline gelmez.

    Muayene ile film arasındaki fark.

  3. Röntgen teknisyenleri dedi ki:

    Bu arada olan biz röntgen teknisyenlerine oluyor, doktor hocalarımız sadece filimlere bakıyor, her türlü riske giren biziz. Bizim de sesimizi duyurun.

  4. Ayşe dedi ki:

    MR’ ın zararlı oladığı söyleniyor doğru mudur

Siz de yorumunuzu paylaşın: