AĞRI KREM VE JELLERİ İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kronik ağrıları gidermek için kullanılan krem ve jellerin etkilerinin plasebodan farklı olmadığı bildirildi.

Annals of Internal Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan çift kör, randomize, plasebo kontrollü araştırma, bu tür kremlerin etkili olmamalarına rağmen milyonlarca dolar harcanması iddialarına karşı Amerikan Kongresi tarafından istendi ve hükumet de araştırmayı destekledi.

Araştırma Johns Hopkins Üniversitesi tarafından 133’ ü nöropatik (zona veya diyabete bağlı), 133’ ü nosiseptif  (yanık ve burkulma gibi doku hasarına bağlı) ve 133’ ü de karışık ağrısı olan toplam 399 hasta üzerinde yapıldı.

Bu tür lokal uygulanan krem ve jeller, daha az yan etkileri olacağı ve bağımlılığa yol açmayacakları düşüncesiyle tercih ediliyor.

Tedavi bitiminde yapılan değerlendirmede aktif ilaç kullanan ve plasebo kullanan hastaların ağrılarının hafif miktarda azaldığı ama gruplar arasında ağrı skorları bakımından anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya çıktı.

Araştırmacılar kremlerin faydasını ağrı tedavisinde önemli etkisi olan plasebo etkisine bağlıyorlar ve bu sonuçları “ağrı tedavisinde birçok ilacın karışımıyla elde edilen kremlerin plasebodan farklı olmadığı, ilaçlara göre maliyeti yüksek olan bu ürünlerin rutinde kullanılmasının azaltılması gerektiği” sözleriyle yorumluyorlar.

Kremlere milyon dolarlar harcanıyor

Hükumet tarafından yönetilen, faal ve emekli askeri personel ve ailelerini kapsayan bir sağlık sigortası olan Tricare ağrı kesici kremler için 2013’ de 259 milyon $ ve 2014’ de 746 milyon $ ödediğini, Medicare Part D programı ise 2015’ de bu tür kremler için 500 milyon$’ dan fazla ödeme yaptığını açıklıyor.

Gelelim neticeye

Bu tür krem ve jellerin ülkemizde de çok rağbette olduğuna ve bizde de bunlara milyonlarca lira para harcandığına inanıyorum.

Bizde de bir babayiğit araştırmacı ortaya çıksa da bu tür ilaçların işe yarayıp yaramadığını ve bunlara harcanan paraların boşa gidip gitmediğini araştırsa, çok iyi olur.

Ben neticenin USA’ dakinden farklı olmayacağından hiç şüphe duymuyorum.

Kaynaklar:

1.https://annals.org/aim/article-abstract/2724041/compounded-topical-pain-creams-treat-localized-chronic-pain-randomized-controlled

2.https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/research-pushes-back-on-benefits-of-compounded-topical-pain-creams

Not:

Nöropatik ağrı için kullanılan kremlerde ketamine, gabapentin, clonidin ve lidocain; nosiseptif ağrılar için kullanılanlarda ketoprofen, baclofen, cyclobenzaprine ve lidocaine; karışık ağrılar için kullanılanlarda ketamine, gabapentin, diclofenac, baclofen, cyclobenzaprine ve lidocaine bulunuyordu.

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Cavit dedi ki:

    Kelin merhemi olsa başına sürer derler. Bunlar onlar mı yoksa?

  2. Rezzan dedi ki:

    Ağrı kesici haplar midem dokunuyor mecburen bu kremleri ovalayarak sürüyorum sürdürüyorum. başka napalım

  3. Nahide dedi ki:

    Ağrı kesici haplar mide mafediyor içemiyorum mecburen kremini sürüyorum faydası yok biliyorum ama başka da yapacak bi şey yok

Siz de yorumunuzu paylaşın: