MİLYONLARCA İNSAN BU İLACI ALIYOR AMA İŞE YARADIĞINA DAİR YETERLİ DELİL YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

25 sene önce epilepsi tedavisi için ruhsat alan gabapentin ve pregabalin bugün her çeşit akut ve kronik ağrı, sıcak basmaları, kronik öksürük ve başka bir dizi tıbbi problemlerde “off label” yani ruhsat dışı yaygın olarak kullanılıyor (1, 2).

Oysa gabapentinin FDA tarafından sadece postherpetik nevralji için ruhsatı var.

FDA, pregabalin için postherpetik nevralji, diyabetik nöropati veya omurilik hasarı ile beraber olan nöropatik ağrı ve fibromiyalji tedavisinde onay veriyor.

gabapentinoids ile ilgili görsel sonucu
 

Bu sınırlı endikasyonlara rağmen gabapentin ve pregabalin diğer çok çeşitli ağrı sendromları için ruhsat dışı kullanılmasının opioitlere alternatif arayan klinisyenlerin katkısıyla arttığı ileri sürülüyor.

Araştırmacılar, bu ilaçları ağrı tedavisinde endikasyon dışı yazan doktorların bunların faydalı olduğuna dair yeterli veri olmadığının bilincinde olmaları ve hastalarına bunların endikasyon dışı kullanımda potansiyel faydalarının kesin olmadığını açıklamaları gerektiğini bildiriyorlar.

gabapentinoids ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Milyonlarca insan tarafından kullanılan gabapentin etken maddeli ilacın ağrı gidermede işe yaradığına dair delil yok veya olanlar da yetersiz.

Yerinde kullanılan ilaçların türlü dertlere deva olduğuna, hayat kurtardığına hiç şüphe olmadığı gibi birçok ilacın da şirketlerin pompalamasıyla gereksiz kullanıldığı da acı bir hakikat olarak ortada.

Bu durum ciddi yan etkilerle beraber büyük ekonomik kayıplara da sebep oluyor.

gabapentinoids off the label ile ilgili görsel sonucu

Not 1: Bu yeni araştırma vesilesi ile Prof. Dr. Cankat Tulunay’ ın “Kâğıttan kaplanlar sülükleri beslemeye devam ediyor” başlıklı makalesini mutlaka okumanızı tavsiye ederim (3).

Not 2: Bu ilaçlardan gabapentin orijinal olarak Neurontin adıyla, pregabalin ise Lyrica adıyla satılıyor, her iki ilacın da çeşitli şirketler tarafından üretilen muadilleri var (4, 5).

Kaynaklar:

1.https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2728959

2.https://www.nytimes.com/2019/05/20/well/live/millions-take-gabapentin-for-pain-but-theres-scant-evidence-it-works.html

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2019/05/26/misafir-yazar/kagittan-kaplanlar-sulukleri-beslemeye-devam-ediyor/

4.http://www.ilacabak.com/neurontin-100-mg-20-kapsul-5006

5.http://www.ilacabak.com/lyrica-75-mg-14-kapsul-6164

***

EK 1 (19.11.2022): Little evidence supports gabapentinoid use in bipolar disorder or insomnia

Gabapentinoidlerin bipolar bozukluk veya uykusuzlukta kullanımını desteklemek için yetersiz deliller yetersiz.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/379/bmj.o2576

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. beyhan dedi ki:

    annem 3 senedir alıyor faydası oldu mu bilemem annemin ağrıları hiç geçmedi doktoru da kesmesin diyor ne yapacağımızı bilemedim

  2. Dr. Tekin dedi ki:

    Bu tür ilaçlar bir kere yazıldı mı tamam iş bitmiştir. Başka hiçbir doktor başlanmış ve uzun süre kullanılmış bir ilacı kesmeye cesaret edemez. Hastanın başına saksı düşse ilacın kesilmesinden bilinir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: