VİTAMİN C, B1 VE KORTİZON SEPTİK ŞOKTA İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Vitamin C (askorbik asit), vitamin B1 (tiamin) ve kortizonun septik şokta organ yetersizliğini önleyebileceğini ileri sürenler vardır.

JAMA’ da yayınlanan ve kısa adı ACTS olan araştırmada bu üçlünün rutin kullanımını haklı gösterecek bir netice elde edilemedi (1).

Randomize-kontrollü yöntemle gerçekleştirilen çalışmada septik şok tablosu gösteren 205 hastadan 103’ üne 4 gün süreyle ve damar yoluyla vitamin C (1500 mg), tiamin (100 mg) ve hidrokortizonun (50 mg) 6 saatte bir zerk edildi. 102 hasta da plasebo grubunda yer aldı.

Şok tablosunun ağırlığını gösteren SOFA skoru 72 saat sonra tedavi alan grupta 4.7 plasebo grubunda ise 4.1 olarak bulundu ama aradaki fark istatistiki bakımdan anlamlı değildi.

Her iki grup arasında böbrek yetersizliği ve 30 günlük mortalite bakımından da bir fark bulunmadı.

Sık rastlanan ciddi yan etkilerden kan şekeri yüksekliği tedavi grubunda 12 plasebo grubunda 7 hastada, sodyum yüksekliği tedavi grubunda 11 plasebo grubunda 7 hastada ve yeni hastane enfeksiyonu tedavi grubunda 13 plasebo grubunda 12 hastada görüldü.

Araştırmacılar bu sonucu vitamin C+ B1 + kortizon üçlüsünün septik şokta organ koruması için rutin kullanılmasını desteklemediği şeklinde yorumluyorlar.

PressReader - The Daily Telegraph: 2020-04-15 - Reunited

Gelelim neticeye

Yüksek doz vitamin C tedavisinin KOVİD’ de iyileşmeyi hızlandıracağı ve mekanik solunum süresini kısaltabileceğini iddia edenler olmakla beraber bunun doğruluğunu gösteren yeterli deliller mevcut değildir (2).

Vitamin ve mineral eksikliklerinin hem KOVİD’ hem diğer hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde çok önemli olduğuna inanmakla beraber bunların ilaç gibi verilmesinin işe yaradığını düşünmüyorum.

Vitamin, mineral gibi besin desteklerinden mucizeler beklemeyin, adam gibi beslenmeye devam edin.

Kaynaklar:

1. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2769467 

2. https://www.amjcaserep.com/abstract/index/idArt/925521

Siz de yorumunuzu paylaşın: