SERPME KAHVALTI YILDA 100 MİLYARLIK İSRAFA YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Serpme kahvaltı israfı bana şunları düşündürdü:

BİR: Yemenin makul bir miktarı, yiyeceklerin makul bir çeşidi, bir adabı vardır.

İKİ: Dünyamızda da yiyecek kıtlığı değil, gelirin ve yiyeceklerin adaletsiz bir dağılımı vardır.

ÜÇ: Yiyeceğin zerresinin israfı bile günahtır.

DÖRT: Bu açık büfe yemek ve serpme kahvaltı gibi uygulamalar israf yanında insan sağlığı için de zararlıdır. Bunlar insanların gereğinden fazla yemelerine sebep olur.

BEŞ: Yenmeyip çöpe giden de gereksiz yere yenenler de israftır.

TİSVA’ nın ikaz ve tavsiyelerini destekliyorum.

van serpme kahvaltı ile ilgili görsel sonucu

***

Hürriyet’ te Erdinç Çelikkan‘ ın haberi:

TÜRKİYE İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), ülkemizde son dönemde yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü nedeniyle yıllık 100 milyar liralık israf yaşandığını açıkladı.

TİSVA, otellerde uygulanan ‘her şey dahil’ ve ‘ultra her şey dahil’ gibi sistemlerin de israfı arttırdığını vurguladı.

Türkiye’de yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını hesaplayan TİSVA, bu miktarın 12 milyon tona denk geldiğini ortaya koydu. TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, dünyada 67 ülkenin yer aldığı ‘gıda kaybı ve israf’ başlığı altında yapılan çalışmada Türkiye’nin 65’inci sırada bulunduğunu kaydetti.

Son zamanlarda yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü nedeniyle yaklaşık 100 milyar liralık gıdanın israf edildiğini belirten Akgül, kahvaltıda gelen zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gittiğini belirtti.

Akgül, israfın bir davranış bozukluğu olduğunu ve serpme kahvaltılarda ya porsiyonların azatılmasını ya da müşterilerin isteğine göre getirilmesi gerektiğini vurguladı. Otellerde uygulanan ‘her şey dahil’ gibi sistemlerden kaynaklanan israfın da yüksek boyutlarda olduğunu söyleyen Akgül, bu konuda da çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Gelişmekte olan ülkelerde tüketicilerin gıdaya harcayacağı gelirin artmasına paralel olarak israfın da arttığını ifade eden Akgül şu noktalara dikkat çekti: “Dünyanın ve Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı büyük miktarda gıda israfı, haneler de dahil olmak üzere gıda tedarik zinciri boyunca olumsuz etkilere yol açıyor. Bu nedenle, gıda israfının önlenmesi veya azaltılması, tüm dünyada kaynakların etkin kullanımını sağlamak için acil bir ihtiyaçtır. Her yıl dünyada üretilen gıdaların üçte biri kayboluyor veya israf ediliyor. Bu miktar yıllık 1.3 milyar ton gıdaya karşılık geliyor. Gelişmiş ülkelerde israf edilen gıdanın maliyeti 680 milyar dolarken, gelişmekte olan ülkelerde bu rakam 310 milyar doları buluyor.” 

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/kahvalti-israfi-41330591

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Hamit dedi ki:

    Serpme kahvaltı siparişi verirken illaki iki kişi isen iki kişilik verilmesini söylüyor işletmeler bir türlü tek kişilik söyleyemioruz m.Siparişin içeriğini yiyemediklerimizi değiştirmek istediğinizde değiştirilmiyor.Bazı içerikleri (tabiki) yiyebildiklerimizle miktarı nı arttırmak veya azaltmak istediğinizde kabul edilmiyor.

  2. Hamit dedi ki:

    Açık büfe kahvaltı da ise aç gözlü lükten midir nedir? Yiyeceğimiz kadar alınmıyor.Çok fazla tabaklar dolduruluyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: