SOĞUK ALGINLIĞININ SEYRİNİ DEĞİŞTİREN BİR PROTEİN BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Stanford Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmada bugüne kadar herhangi bir ilacı olmayan soğuk algınlığına karşı tedavi geliştirilmesine imkân sağlayabilecek sonuçlar elde edildi (1).

Araştırmada SETD3 adı verilen bir enzimin virüslerin hücre içinde çoğalmalarında kritik bir rolü olduğu, bu enzimin eksik olduğu hücre dizilerinde enterovirüs çoğalmasının hücre tipine göre 100-1000 misli azalmış olduğu tespit edildi.

Hücreler, içlerinde çocuk felci virüsü ve üç tür rinovirüsün de bulunduğu çeşitli enterovirüs tipleriyle enfekte edilmeye çalışıldığında bunların hiçbirinin SETD3 olmadan üreyemedikleri ortaya çıktı.

Nature Microbiology isimli dergide yayınlanan araştırma virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlarda konağa ait proteinlerin çok önemli rolü olduğunu ve SETD3’ ün hedef alınarak viral enfeksiyonların kontrol edilebileceğini gösteriyor.

Virüslerin üremek için ihtiyaç duydukları SETD3’ ün diğer hücre fonksiyonlarını bozmadan bloke edilmesini sağlayabilen ilaçların geliştirilmesi soğuk algınlığı ve diğer viral hastalıkların tedavisinde yeni bir dönemi başlatabilir.

common cold virus ile ilgili görsel sonucu

Hücre proteinlerinin grip virüslerinin üremesine de etkisi var

Daha önce de grip hastalığının ağır ve ölümcül seyretmesinde vücut hücreleri tarafından üretilen IFITM3 proteinin önemli rolünden bahsetmiştim (2, 3).

IFITM3 adı verilen genin özel bir varyasyonuna sahip olanlarda, vücut gribe karşı koruyuculuk kazanırken, ender bir versiyonu insanları gribe karşı daha “dayanıksız” kılıyor.

IFITM3 proteini yüksek miktarlarda ise virüsün akciğerlere yayılması mümkün olmazken bu proteinin eksik veya hatalı olması virüsün akciğerlerde hızlı yayılmasına, zatürre ve solunum yetersizliğine ve ölüme yol açar.

Gribin ensefalit, miyokardit gibi ağır komplikasyonlarında da benzer bir “genetik şanssızlık ihtimali” yüksektir.

İlgili resim

Gelelim neticeye

Birçok kanseri ilaçlarla tamamen yok etmek mümkün ama modern tıp soğuk algınlığı karşısında çaresiz.

Bugüne kadar solunum yolları enfeksiyonlarına sebep olan ve 300’ den fazla türleri olan virüslere karşı herhangi bir ilaç veya aşı geliştirmek mümkün olmadı.

Soğuk algınlığında, sadece belirtileri gidermek için kullanılan ama tedavi edici olmayan sayısız ilaç var; hastalık bağışıklık sistemi sayesinde iyileşiyor.

Aslında iyi ki soğuk algınlığını önleyen veya tedavi eden bir ilaç yok çünkü bağışıklık sistemi bu basit viral enfeksiyonlar sayesinde güçleniyor ve vücut başta kanserler, astım, egzama olmak üzere alerjik hastalıklara daha dirençli oluyor (4, 5).

Kaynaklar:

1.https://www.nature.com/articles/s41564-019-0551-1

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/03/04/yazilar/tip-yazilari/domuz-gribi/cok-sukur-ki-gene-domuz-gribi-virusu-2/

3.http://www.nature.com/nature/journal/v484/n7395/full/nature10921.html

4.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/05/22/yazilar/tip-yazilari/enfeksiyonlar/1-yasindan-onceki-enfeksiyonlar-losemiyi-onluyor/

5.http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/03/31/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/mikrop-degil-mikropsuzluk-olduruyor/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Fügen dedi ki:

    O zaman sık sık nezle falan olalım ki kanser olmayalım doğru mu anladım??

  2. NİHAN, dedi ki:

    NEZLENİN İLACI OLMAZ ALIRSAN BİR HAFTADA ALMAZSAN 7 GÜNDE GEÇER DERLER

Siz de yorumunuzu paylaşın: