GENİŞ KAPSAMLI GRİP AŞISI UMUDU BEYHUDEDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

H3N2 virüsü ile enfekte edilen bir kişiden elde edilen üç monoklonal antikorun fareleri birçok A tipi insan, domuz ve kuş ve bazı B tipi virüslere karşı koruyabileceği gösterildi (1).

Bu antikorların virüs yüzeyinde bulunan ve virüslerin çoğalmasında çok önemli olan nörominidaz isimli antijene bağlanarak onu etkisiz hâle getirdikleri tespit edildi.

Bu antikorlar, enfeksiyondan 72 saat sonra verildiklerinde bile etkili bulundu.

Araştırmacılar, bu antikorlar sayesinde nörominidazı hedef alan geniş kapsamlı aşıların geliştirilmesinin mümkün olabileceğini açıklamışlar (2).

UNİVERSAL FLU VACCİNE ile ilgili görsel sonucu

Grip aşılarının sağladığı mutlak risk azalması yüzde 1-2 kadar

70 senedir uygulanmakta olan grip aşıları tamamen ticari bir mantıkla, virüslerin antijenik yapılarını sürekli değiştiren yüzey antijenlerine karşı hazırlanıyor ve tabii ki gribe karşı koruyuculukları da çok düşük ve kısa süreli oluyor (3, 4, 5).

Her sene 150 milyon insanın gribe karşı aşılandığı USA ‘ da 2017-2018 sezonunda 80 bin geçen, sene ise 61 kişinin gripten ölmeleri grip aşılarının ne kadar işe yaradığını açık ve net olarak gösteriyor.

Hem mutasyona uğrayan virüslere karşı da koruyucu hem de tesiri çok daha uzun olabilecek grip aşılarıyla ilgili çalışmalar var ama endüstri tarafından destek görmediği için bunların devamı gelmiyor (6, 7, 8, 9).

UNİVERSAL FLU VACCİNE ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Araştırmacıların morallerini bozmak istemem ama boş yere umutlanıyorlar.

Böyle geniş kapsamlı aşılar için yapılan araştırmalardan bugüne kadar bir netice alınamadı; tümü de “umut vadeden” ama bir türlü de bu vaadi yerine getiremeyip kaybolup giden futbolculara döndüler.

Bu araştırmanın akıbetinin de farklı olacağına ihtimal vermiyorum çünkü aşı şirketleri bu mahiyetteki araştırmaları desteklemedikleri gibi köstek de oluyorlar.

Her sene milyonlarca doz aşı satmak varken tüm virüslere karşı etkili bir aşı geliştirmek ticari bakımdan bindiği dalı kesmekten başka bir şey olamaz, öyle değil mi?

Kaynaklar:  

1.https://science.sciencemag.org/content/366/6464/499

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/09/24/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/boyle-grip-asisina-can-kurban/

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2019/10/20/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilarinin-koruyuculugu-nasil-anlasilir/

4.http://ahmetrasimkucukusta.com/2019/10/20/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilarinin-koruyuculuklari-yok-denecek-kadar-az/

5.http://ahmetrasimkucukusta.com/2019/10/23/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilari-grip-riskini-mutlak-olarak-ancak-1-2-azaltiyor/

6.http://www.sciencemag.org/content/early/2011/07/27/science.1205669

7.http://www.nature.com/nbt/journal/vaop/ncurrent/full/nbt.2436.html

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3369564

9. https://www.nature.com/articles/nm.3350

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. aynur dedi ki:

    aslan hocam

  2. Zerrin Erdem (F) dedi ki:

    Bu seneki fiatla kimse alamıyacak zaten!!!!!73TL den geldi Ekimde?Emekli reçeteli 31Tl ödedi!!!!!

Siz de yorumunuzu paylaşın: