1 YAŞINDAN ÖNCEKİ ENFEKSİYONLAR LÖSEMİYİ ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

**

İngiltere’ nin seçkin bilim adamlarından Mel Greaves çocukluk çağında en sık rastlanan kanser olan löseminin (ALL=akut lenfoblastik lösemi) sebebinin çocukların hayatlarının ilk senesinde yeteri kadar mikroplarla karşılaşmaması olduğunu açıkladı.

Kraliyet Madalyası sahibi de olan ve Institute of Cancer Research’ da çalışan Greaves meslekdaşları tarafından “modern kanser biyologlarının süper starlarından” biri olarak görülüyor.

Greaves, kendi 30 senelik çalışmaları ile tüm dünyada genetik, immünoloji, epidemiyoloji ve hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde elde edilen bilgileri değerlendirdiği çalışmasını Nature Reviews Cancer isimli dergide “A causal mechanism for childhood acute lymphoblastic leukaemia” başlığı ile yayınladı (1).  

Makalenin özetini Greaves’ ın kendi sesinden de dinleyebilirsiniz (2).

Greaves makalesinde, bu kan kanseri türünün özellikle gelişmiş zengin ülkelerde görüldüğü için iyonizan radyasyon, elektromanyetik alanlar, trafo ve yüksek voltajlı elektrik hatları ve çeşitli kimyasallarla ilişkilendirildiğini ama bunun doğru olmadığını açıklıyor.

Greaves’ göre ALL’ nin üç dönemi var:

BİR: Bugün için değiştirilmesi mümkün olmayan ve anne rahminde ortaya çıkan genetik mutasyon (Her 20 çocuktan birinde görülüyor).

İKİ: Hayatın ilk senesinde bağışıklık sisteminin doğru çalışması için şart olan mikroplarla karşılaşmama (Bir yaşına kadar çocukluk çağı enfeksiyonu geçiren çocuklarda lösemi riski de ortadan kalkıyor).

ÜÇ: Hayatının ilk senesinde yeterli mikrop almadığı için bağışıklığı gelişmeyen çocuklarda nezle veya grip gibi bir enfeksiyon ALL’ yi başlatabiliyor.

Benzer bir durum tip 1 diyabet, Hodgkin lenfoması, multipl skleroz ve alerjik hastalıklar için de geçerli.

Bu hastalıkların ortaya çıkmasının arkasında da bebeklerin hayatlarının ilk senesinde yeteri kadar enfeksiyon geçirmemeleri yatıyor.

ALL riski nasıl azaltılabilir?

Greaves kanser riskinin azaltılmasında normal (vajinal) doğum, anne sütü ile beslenme, erken yaşta yuvaya gönderilme, çok çocuklu ailelerde büyüme, yoğurt gibi probiyotiklerden zengin gıdalarla beslenme gibi faktörlerin önemli rolünün olacağını ileri sürüyor.

Farelerde yapılan deneyler de seçkin bilim adamının görüşünü doğruluyor.

Gen mutasyonu yapılarak ALL’ ye yatkın hale getirilen fareler temiz ve steril bir ortamda büyütüldükten sonra mikroplarla kirli çevreye transfer edildiklerinde kanser gelişiyor.

ALL gelişmiş ülkelerde çok görülüyor

Halk arasında kan kanseri adıyla bilinen ALL her 2 bin çocuktan birinde görülüyor.

1960’ lı senelere kadar ölümcül bir hastalık olan ALL vakalarının yüzde 90’ ı tamamen iyileştirilebiliyor ancak tedavisi uzun ve bir takım riskleri var.

ALL’ ye, fakir ve gelişmemiş ülkelerde az rastlanırken gelişmiş ve zengin ülkelerde daha çok görülüyor ve ensidansı da senede yüzde 1 artıyor.

Hijyen teorisi için yeni bir delil

İkonik kanser araştırmacısının analizi özetle şunu söylüyor: “Hayatın ilk senesinde geçirilen çocukluk çağı enfeksiyonları başta lösemi olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu iken bu enfeksiyonlar daha sonraki senelerde lösemiyi başlatabilirler”

Bu analiz hem “hijyen teorisi” için hem de 2 yaşından küçük çocukların çok sayıda ve sistematik olarak aşılanmalarının doğru olmadığı görüşünü dile getiren Nobel Ödüllü virolog Luc Montaigner’ in haklı olduğuna dair yeni bir delil olarak da değerlendirilebilir (3).

Ben de hijyen teorisinin sık destekçilerinden biriyim ve bunu bugüne kadar sayısız yazımda ve konuşmamda dile getirdim.

Bunlardan bazıları şunlar:

Mikrop değil mikropsuzluk öldürüyor (4) http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/03/31/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/mikrop-degil-mikropsuzluk-olduruyor/

Köpek giren eve astım girmez (5) http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/07/11/yazilar/tip-yazilari/astim/kopek-giren-eve-astim-girmez/

Hijyen takıntısı hasta ediyor (6) http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/11/06/vatan-gazetesi/hijyen-takintisi-hasta-ediyor/

Kızamık ve kabakulak kalp krizi ve felçleri önlüyor (7)  http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/04/27/yazilar/tip-yazilari/enfeksiyonlar/kizamik-ve-kabakulak-kalp-krizi-ve-felcleri-onluyor/

Çocuğunuzu erken yaşta yuvaya gönderin (8) http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/12/12/yazilar/tip-yazilari/astim/cocugunuzu-erken-yasta-krese-gonderin/

Prof. Dr. Alişan Yıldıran diyor ki:

Basit bir çocukluk çağı hastalığı olan suçiçeği için aşı yapmak anlamsız ve üstelik tehlikelidir (vaccine virus shedding). Suçiçeği insanlarda hastalık yapan en önemli virüs ailesi olan herpesvirüslere karşı heterosubtipik immünite (çapraz bağışıklık da diyebiliriz) temin eder, bunun için adölesan çağından önce natürel olarak geçirilmiş olması gerekir. Bu tabii avantaj; adı geçen aşının yapılması yani, insan eli ile yok edilmekdedir, diğer mahzurları ise cabası! (9).

“Bendeniz kızamık enfeksiyonunun çocuklukda geçirilmesinin sağlıklı, normal yolla doğmuş, anne sütünü iki yıl almış bir çocukda immün sistemi ve immün repertuarı müsbet etkileyeceği, bilhassa tümör tarayıcı sistem olan CD8 T lenfositler ve NK hücreler üzerinde ileriki yaşlarda sıhhatli bir hayat sürdürmeye faydalı olacağı kanaatindeyim (10).

Gelelim neticeye

Biz insanlar milyonlarca seneden beri mikroplarla beraber yaşıyoruz. Derimizde, ağzımızda, bağırsaklarımızda vücut hücrelerimizin 10 misli fazla mikrop var ve iyi ki bunlar var. Sağlıklı bir hayat sürmemiz bu mikroplarla dostça bir arada yaşamamıza bağlı.

Pasaklı bir adam” olarak hijyen teorisini savunuyorum.

Tıbbın, hayatın tabii akışına olur olmaz sebeplerle ve tamamen ticari maksatla müdahalesini son derecede sakıncalı buluyorum.

Tıptan uzak, sağlıklı hayat!

Kaynaklar:

1. https://www.nature.com/articles/s41568-018-0015-6

2. https://www.youtube.com/watch?v=hI3wrKpxySA

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/05/17/yazilar/tip-yazilari/asilar/asiya-karsi-degiliz-2-yasindan-kucuk-cocuklarin-cok-sayida-ve-sistematik-olarak-asilanmasina-karsiyiz/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/03/31/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/mikrop-degil-mikropsuzluk-olduruyor/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/07/11/yazilar/tip-yazilari/astim/kopek-giren-eve-astim-girmez/

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/07/11/yazilar/tip-yazilari/astim/kopek-giren-eve-astim-girmez/

7. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/05/28/misafir-yazar/asi-lobisinden-itiraflar/

8. http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/12/12/yazilar/tip-yazilari/astim/cocugunuzu-erken-yasta-krese-gonderin/

9. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/05/28/misafir-yazar/asi-lobisinden-itiraflar/

10. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/12/13/misafir-yazar/kizamigin-kendisi-mi-yoksa-asisi-mi-iyidir/

Makalenin medyada yankıları:

https://www.icr.ac.uk/news-archive/leading-uk-scientist-reveals-likely-cause-of-childhood-leukaemia

https://www.theguardian.com/society/2018/may/21/most-common-childhood-cancer-partly-caused-by-lack-of-infection

http://www.bbc.com/news/health-44199844

https://www.newscientist.com/article/2169691-babies-should-mix-with-other-children-to-lower-leukaemia-risk/

https://news.sky.com/story/likely-cause-of-childhood-leukaemia-identified-in-prevention-breakthrough-11380914

***

EK 1 (20.12.2022): Çocuklarınızı doğru beslemeniz halinde eğer çok nadir olan genetik hastalıklara sahip değillerse hiçbir viral hastalık onlara zarar veremez bilakis onların bağışıklık sistemini eğitir ve daha güçlü kılar. Şarlatan ve pazarlamacı insanlara aldanmayın.

Makale: Take DAT, Flu!

K: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28930655/

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1605041471782096898?s=20&t=X9J2hDvKKsq2MxawMG1JUQ

***

EK 2 (22.12.2022): Bilim insanları, çocukluk çağı lösemisinin, kandaki kanser öncesi hücrelerle karşılaşan yaygın çocukluk enfeksiyonları tarafından yönlendirildiği açıkladı.

İngiltere’deki Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (ICR) uzmanlar, bebeklerin anne karnında lösemi riskini geliştirdiğini, ancak grip gibi viral veya bakteriyel bir enfeksiyon şeklindeki ikinci bir “vuruş” olmadan kanseri geliştirmeyeceğini buldu. 

Bebeklik döneminde sosyalleşme önemli

Araştırma, bağışıklık sistemlerini enfeksiyonlara karşı hazırlamak için bebeklerin hayatlarının erken dönemlerinde diğer çocuklarla sosyalleşmelerine izin vermenin önemini vurguluyor.

Araştırmacılar, Leukaemia adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında çocuklarda en yaygın kanser türü olan akut lenfoblastik lösemiyi (ALL) başlangıçta yalnızca birinde gelişen ikiz çocukları inceledi. Tek yumurta ikizlerinde; kardeşlerden birinde  zaten hastalık varsa diğer kardeşin lösemi  geliştirme olasılığının yaklaşık yüzde 15-25 daha fazla olduğu görüldü.

Bilim insanları, ikiz çocukları 15 yıl boyunca takip etti ve yüksek riskin yalnızca tek yumurta ikizlerinin doğumdan önce tek bir plasentayı paylaşmaları durumunda geçerli olduğunu buldu. Tek yumurta ikizlerinin yaklaşık yüzde 60’ı rahimde aynı plasentayı paylaşırken bulgular löseminin rahime kadar izlenebileceğini doğruladı.

Ancak araştırmacılar, klinik olarak sessiz hücrelerin,  muhtemelen yaygın çocukluk enfeksiyonlarından kaynaklanan doğum sonrası bir “vuruş” olmadan kansere dönüşemeyeceğini açıkladı.

Akut lenfoblastik lösemi, lösemi vakalarının yüzde 80’ini oluşturuyor

Çalışmanın yazarlarından Prof. Dr. Mel Greaves, “Bu yeni bulgular, lösemi öncesi hücreler ikizlerin ortak kan kaynağı yoluyla yayıldığında, hastalığın rahime kadar izlenebileceğini doğruluyor. Şimdiye kadar bir sır olarak kalan şey, bazen neden sadece bir ikize lösemi teşhisi konduğuydu. Rahimdeki genetik değişikliklere neyin yol açtığını hala kesin olarak bilmiyoruz, ancak genetik değişikliklerin ikinci aşamasının  yaygın çocukluk enfeksiyonları tarafından tetiklendiğini düşünüyoruz” dedi.

Diğer taraftan, akut lenfoblastik lösemi, çocuklardaki lösemi vakalarının yüzde 80’ini oluşturan en yaygın çocukluk kanseri türünü oluşturuyor. Araştırmacılar, şimdi doğumdan sonra ikinci enfeksiyon kaynaklı hastalıklara odaklandıklarını belirtti.

Bilim insanları, bağırsakları güçlendirmenin çocukları hastalıklara karşı koruyabileceğini aktardı. Bağırsak mikrobiyomunun, kanser öncesi hücrelere sahip olsalar bile çocukları gelişmekte olan lösemiye karşı korumada önemli bir rol oynayabileceğini bildirdiler.

Greaves, “Akut lenfoblastik lösemiyi (ALL) sezaryen doğum, emzirme eksikliği ve bebeklik döneminde sosyal temasların azlığı ile artar. Tersine, bebeklik döneminde oyun gruplarına katılım koruyucudur. Dolayısıyla, bir dereceye kadar risk, tıbbi müdahale olmaksızın değiştirilebilir” tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/guncel/losemi-hakkinda-onemli-kesif-ikincil-bir-enfeksiyon-olmadan-ortaya-cikmiyor-103376

***

 

Yazı için 9 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Allah (cc) razı olsun muhterem hocam.
    Makaleyi de okuyacağım inşallah.

  2. Filiz hemşire dedi ki:

    Çocuklar yuvaya ilk başladıkları birkaç sene sık hasta olurlar. Bunda korkacak bir şey yok. Bu bağışıklığın zayıf olması demek falan değil, çocuğun vücudunun mikroplarla karşılaşması demek. Bu hastalıklardan asla korkmayın. Çocuk bunalarla sağlıklı olur. 3-5 gün ateş öksürük falan bunlardan hiçbir şey olmaz korkmayın.

  3. Nesrin dedi ki:

    Bu İngiliz bilim adamına göre bir yaşından küçük çocuklara aşı yapılması kesinlikle doğru değil. Aynen Nobel Ödüllü Fransız gibi. Doğru mu anladık Alişan Hocam?

  4. SENEM dedi ki:

    Bu yazıları okuyup yenidoğan döneminde hepatit b ve kvit i dahi yaptırmamakta ısrarcı olan aileler var.İyi niyetle de olsa anlatmak istediklerinizi farklı yorumlayıp biz çocuk hekimlerine düşman olan aşı konusunda uyarılar bilgilendirmeler sonrasında rutin muayene kontrolüne bile getirilmeyen bebekler de gelişebilecek her türlü postenfeksiyöz komplikasyonda sorumlu olacağımızı düşünüyorum lütfen ailelerin sizi yanlış anladığı durumlar hakkında değerlendirmelerde bulunup bunlara karşı önlem almada sağlık çalışanları olarak birbirimize destek olalım, çocuklar önlenebilirhastalıklara maruz kalıp düzeltilemeyecek komplikasyonlar yaşamasınlar.

  5. Belgin dedi ki:

    Doktor hanıma sorum şu: Suçiçeği mi lösemi mi?

  6. Arzu dedi ki:

    Alisan hocam nasıl olacak kizamik mikrobu kaldı mi ki

  7. Arzu dedi ki:

    Çocukluk çağında asi olmadı ve kizamik gecirmedi.ilerde geçirirse zararı var mi

  8. ceylan erdemir dedi ki:

    hepatit b ve kvit aşılarının ne kadar gereksiz ve zarar verici olabileceğini ben hekim falan olmadan öğrendim anladım siz nasıl bilmezsiniz aklım almıyor! yenidoğana hepatit b yapan tek ülkeyiz biliyomusunuz senem hanım? kvit yüzünden pıhtılaşma ile ölen sakat kalan bebeler var çıkarın kafanızı sermayenin kitaplarından!!!

  9. Garib dedi ki:

    Ahmed Rasim hocam degerli arastirmalariniz için çok teşekkür ederim. Doğal olarak aşı olmaksizin çocuklarimizi nasil muhafaza edebiliriz

Siz de yorumunuzu paylaşın: