COVID-19 VE İNFLAMAZOMOPATİLER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Prof. Dr. Alişan Yıldıran‘ ın yazısı:

Bugün bir köşe yazarı limon, sirke tavsiye edenler ortadan kayboldular diye yazmış.

Cevabı bugün Ahmet Rasim hocanın küçük bir bölümünü tercüme etdiği yazı ile geldi (1).

Neden COVID-19 SARS’dan daha ağır seyrediyor, nihayet doğru dürüst bir açıklama bu yazıda var (2). COVID3 hem viroporin hem de E proteinini birlikde ifade ediyor, acaba +ve sense ssRNA virüsü olan yani doğrudan kendini kopyalama kolaylığına sahip SARS virüsüne bu gen ilave edilerek COVID-19 elde edilmiş olmasın?

Hoca muhtemelen makalenin devamını yarın ve öbür güne bırakdı.

O’na bir sürpriz yapıp ben hemen kısaca söyleyeyim; Bu proteinler hücrelerde, mesela pnömositlerde ve diğer antijen sunucu hücrelerde NLRP3 inflamazomu aktive ediyor, ortaya çıkan sitokin fırtınasının ve ağır akciğer hasarının sebebi bu.

Bebek ve çocuklarda bu hadisenin ortaya çıkmamasının sebebi ise, bu inflamazomun hücre saati ile alakası, bunu da diğer kronobiyolojik ajan melatonin temin ediyor. Melatonin yaşla birlikde azalıyor.

Makalede olmayan bir hatırlatma, bu moleküllerin aynı zamanda rutubet ile de alakası var.
Makalede hastalara melatonin ve Canan hocanın tavsiye etdiği askorbik asit yani C vitamini verilmesi tavsiye edilmiş!!
…..
O halde hastalanmamak için gece iyi uyumak, günde bir limon sıkıp içmek, yoğun bakımdaki hastaları ışıkdan (melatonin seviyesinin artışını sağlar) ve nemden korumak ve melatonin ve askorbik asit uygulamak denenebilir kanaatindeyim. Gilead’ın antiviraline tercih ederim doğrusu!

Burada, dikkatimi çeken diğer bir nokta İtalya, İspanya ve İran’da yani otoinfalamatuar hastalıkların (FMF prototipidir) en sık görüldüğü ülkelerde COVID-19’un sık ve ağır seyretmesi dikkat çekicidir. NLRP3’ün pyrin molekülü ile alakası buna sebep olabilir (3).

Benzer genetik özelliğe sahip ülkemizde durumun daha iyi olması ise muhtemelen hükümetimizin aldığı tedbirlere ve ülkemizin son üçyüz yıldaki en güçlü konuma gelmiş olması olabilir mi?!

(1) http://ahmetrasimkucukusta.com/2020/04/02/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/covid-19-da-akcigerlerde-neler-oluyor/
(2) https://www.evolutamente.it/covid-19-pneumonia-inflammasomes-the-melatonin-connection/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5271383/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

Siz de yorumunuzu paylaşın: