HAYAT KURTARAN YENİ KORONAVİRÜS İLACININ, HASTALIĞI HAFİF GEÇİRENLER İÇİN RİSK TAŞIDIĞI ORTAYA ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bilim insanları geçen haftalarda, deksametazon isimli ilacın durumu ciddi olan Kovid-19 hastalarının tedavisinde etkili olduğunu duyurmuş ve bu keşif dünya çapında büyük yankı uyandırmıştı.

Bulgular ilk olarak, bir basın bildirisinde açıklanmıştı. Şimdi ise henüz hakem onayından geçmeyen çalışmanın tümü internette yayımlandı ve ilaçla ilgili yeni bir bilgi ortaya çıktı.

Ucuz ve yaygın bulunan ilacın, hastalığı şiddetli geçiren Kovid-19 hastalarında ölüm oranını azalttığı görülmüştü. Ancak şimdi hastalığı hafif geçirenler için risk teşkil ettiği ve tedavinin zamanlamasının da önemli olduğu anlaşıldı.

Çalışmaya katılmayan, Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden asistan profesör Samuel Brown, “İlaç bazı hastalara zarar verebilir ve biz bunların hangi hastalar olduğundan tam olarak emin değiliz” dedi.

İlacı araştıran Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları 2 binden fazla hastaya 10 gün boyunca günde 6 mg deksametazon vermişti. Bunun sonucunda olunum cihazına bağlı hastalara uygulanan ilaç tedavisinin ölüm oranını üçte bir oranında azalttığı tespit edilmişti. Standart oksijen tedavisi gören hastaların ölüm riskiyse beşte bir oranında azalmıştı.

Öte yandan The New York Times’ın haberine göre, solunum desteği almadığı halde ilaç verilen hastalardaki ölüm oranının ilacı almayan benzer hastalardan biraz daha yüksek olduğu görüldü. Ancak farkın istatiksel açıdan anlamlı olmadığı bildirildi.

The steroid dexamethasone could be a COVID-19 game-changer. But ...

Çalışmanın yazarlarından ve Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Martin J. Landray’e göre ilacın, hastalığın farklı aşamalarında farklı etkileri olabilir.

Bu neredeyse iki aşamalı bir hastalık gibi. İlk aşamada virüs baskın. İkinci aşamada ise bağışıklık sisteminin aşırı tepkisinin neden olduğu hasar baskın.

Doktorlar Kovid-19’la savaşta deksametazon gibi steroidleri kullanmaktan şüphe duyuyor. Çünkü steroidler vücudun bağışıklık tepkisini azaltıyor. Bu yüzden Dr. Landray, ilacı durumu hafif seyreden hastalarda kullanmanın yarardan çok zarar getirebileceğini düşünüyor.

Hastalığın ilk evresinde bağışıklık sistemi dostunuzdur, virüsle savaşır. Bu aşamada onu zayıflatmak, iyi bir fikir değildir. Sonraki aşamada artık dostunuz değildir ve akciğer hasarından sorumludur. Steroidlerle onu yatıştırmak, hayatta kalma şansını arttırır.

Bu fikre katılan Dr. Brown da şunları söylüyor:

Deksametazonun Kovid-19 hastalarına ayakta tedavide verilmesi, muhtemelen zarar verecektir.

Kaynak: https://indyturk.com/node/201961/sa%C4%9Flik/hayat-kurtaran-yeni-koronavir%C3%BCs-ilac%C4%B1n%C4%B1n-hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1-hafif-ge%C3%A7irenler-i%C3%A7in-risk#

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    GRİP VİRÜSLERİNE KARŞI AŞI DA OLMAZ, İLAÇLARLA TEDAVİ DE OLMAZ!

    GRİP VİRÜSLERİ SÜREKLİ ŞEKİLDE MUTASYONA UĞRAYARAK KARŞIMIZA ÇIKARLAR!

    SARS, MERS CORONALARA KARŞI HANİ NEREDE AŞI, NEDEN YAPILAMADI, NEREDEYSE 20 YIL OLACAK!

    İLAÇ FİRMALARININ YA DA AŞI FİRMALARININ YARIŞI İÇLER ACISIDIR, BİR SENARYO YA DA BİR TRAJEDİ İZLEMEKTEYİZ!

    KİME NE FAYDASI OLACAĞINI DÜŞÜNMEK VE ANLAMAK GEREK!

  2. CANAN KARATAY dedi ki:

    EBOLA salgını onuncu kez tekrar ortaya çıktı bu hafta.

    Neden acaba aşısı yok, senelerden beri hala devam etmekte, zaman zaman.

    Corona da aynı şekilde devam edecek..Yok edilecek diye bir gerçek olamaz VİRÜSLER için!

    BU GERÇEĞİ ÖĞRENMEMİZ GEREK ARTIK!

    ÖNLEM ALMAKTAN, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ GÜÇLENDİRMEKTEN BAŞKA ÇARE YOKTUR.

    TÜM HASTALIKLAR İÇİN ASIL GERÇEK BUDUR!

Siz de yorumunuzu paylaşın: