KORONAVİRÜS UZUN VADELİ BİR TEHDİT, AŞI KONUSUNDA ÜMİTLENMEYİN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) yaptığı bunca hata, aldığı yanlış ve eksik kararlardan sonra ilk defa doğru bir kelâm etmiş: “Aşı konusunda ümitlenmeyin“.

Aslında aşı konusunda ümitlenen yok ama insanlara ısrarla ümit pompalanıyor, tıpkı hidroksiklorokinde de yapıldığı gibi.

Sonra bu ümitlerin boşa çıkması insanlarda tamiri zor belki de mümkün olmayan hasarlar bırakıyor.

Mucize ilaç diye takdim edildi ama bugüne kadar önlemede de tedavide de işe yaramadığı aksine kalp üzerine olan aksi tesirlerinin daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Bu ilaçla yapılan bütün çalışmalar durduruldu.

WHO hidroksiklorokini sadece ayaktan tedavide uygun görüyor ki bunların bence neredeyse tamamı ilaçsız da düzelebilecek olan hafif hastalardır… 

Bizim doktorlarımızın ekranlarda defalarca dile getirdikleri “erken vermek işe yarıyor” iddiasını ispatlamalarını hâlâ bekliyorum ama böyle bir araştırmadan da artık umudumun kalmadığını söyleyebilirim.

Aşıya gelince…

100 seneden beri bilinen grip virüsüne karşı bile “adam gibi” bir aşı geliştirmeyen ve “geliştirmeyi” de düşündüklerini sanmadığım aşı üreticilerinin yeni koronavirüse karşı da etkinlik (efficacy) ve emniyeti ispatlanmış bir aşı geliştirmelerini imkânsız denecek kadar zor görüyorum.

Medyada uçuşan “Yaptık yapıyoruz, oldu oluyor, çıktı çıkacak” türü köpürtme haberlere bakmayın.

Bunlar bu şirketlerin bir tür kendilerini parlatma kampanyalarıdır, aşama kaydettik diyen şirketin hisse senetleri borsada uçuşa geçiyor. 

Aşı geliştirmek için gereken ortalama süre 10 senedir ve dolayısıyla bir sene içinde tüm dünyaya güvenle uygulanabilecek etkin bir aşıya ulaşılması “olmayacak duaya âmin” demekten farksızdır.

Hele de bir an önce aşı çıkarmak maksadıyla birçok aşamanın atlanması kabul edilebilir bir şey değildir. 

Virüste onun fonksiyonlarını etkileyecek derecede bir mutasyon olmadı” sözü de bir aldatmacadan ibarettir.

Koronavirüs sürekli mutasyon geçirmektedir (1) ve aşı çıktığında da artık dolaşımdan çıkmış bir virüse karşı aşı olacaktır, tıpkı her sene grip aşılarının başına geldiği…

Gelelim neticeye

Siz bakmayın koronavirüse karşı aşı çıkması mümkün değil dediğime, elbette çıkacaktır ama bu etkinliği ve emniyeti ispatlanmamış, tıpkı grip aşısı gibi herkese her sene yeniden yapılması gereken bir aşı olacaktır.

Bu aşının kimin işine yarayacağını düşünün ve bulun. 

Kaynak:

1. https://www.scripps.edu/news-and-events/press-room/2020/20200612-choe-farzan-coronavirus-spike-mutation.html

Oxford Üniversitesi'nden corona virüs aşısı eleştirilerine yanıt ...

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’de 2019 Aralık’ta ortaya çıkan ve tüm dünyayı saran yeni tip korona virüsün insanlık için uzun vadeli bir tehdit olduğuna ve hastalığın süreklilik göstermesinin beklendiğine dikkat çekti.

DSÖ Acil Durumlar Birimi Başkanı Dr. Mike Ryan, pek çok ülkede vak’a sayılarında şu an tanık olunan artışın korkulan ikinci dalga değil, ilk dalganın ikinci tepe noktası (pik) olduğunu vurguladı. Ülkelerin vak’a sayılarındaki dalgalanmalara hazırlıklı olması gerektiğini belirten Ryan, devletlerin hastalığı mümkün olduğunca güçlü bir şekilde bastırmak zorunda olduklarını kaydetti.

Vak’a sayılarındaki yerel ve bölgesel tırmanışlarla tam kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapan DSÖ yetkilisi, “Dünyayı ikinci büyük bir dalga sardığında ülkeler ilk dalgadan gerekli dersleri çıkarmış olmak zorunda” diye konuştu.

Ryan, vakalarla başa çıkabilmek için tüm hükümetlere vak’a takip çalışmalarına ve sağlık sistemlerine odaklanılmasını önerdiklerini kaydetti.

“Aşı konusunda büyük umutlara kapılmayın”

Covid-19’a karşı aşının hızlı bir şekilde kullanıma sunulabileceği yönünde umuda kapılınmaması uyarısı da yapan Ryan, “kitlesel aşılamaların ne zaman başlayabileceğine dair spekülasyon yapmanın akıllıca olmayacağını” belirtti.

Ryan, yıl sonuna kadar bir aşı adayının etkisinin kanıtlanmış olabileceğini kaydederek “Ancak asıl soru, kitlesel üretime ne kadar süre içinde geçilebileceği. Şu an hiçbir aşı çalışması, aşının virüs üzerinde etkili olduğuna dair bir işaret sunabilecek kadar gelişmiş durumda değil” dedi.

DSÖ merkezinin bulunduğu Cenevre’deki basın toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesu da Covid-19 hastalarının tedavisinde etkili olabilecek ilaçlarla ilgili klinik deneylerin ilk sonuçlarının iki hafta içinde elde edilmesini beklediklerini bildirdi.

Kaynak: https://www.reliefworld.news/korona-virus-uzun-vadeli-bir-tehdit-asi-konusunda-fazla-umutlanmayin.shtml

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Burcu Kaya dedi ki:

    Çok güzel bir benzetme olmuş. 100 senelik virüsün bile aşısı yokken 100 günlük virüsün aşısı olması ne kadar mantıklı olabilir.

  2. Sudenaz dedi ki:

    Sonra bu ümitlerin boşa çıkması insanlarda tamiri zor belki de mümkün olmayan hasarlar bırakıyor. demişsiniz güzel söz katılıyorum

  3. Suna .. dedi ki:

    Hocam bu durumda hiç bir aşıya güven kalmıyor. Kominist diye ambargo uygulanan Kuba her ülkeye örnek olmalı, sağlık ve eğitim meta olmaktan çıkarılmazsa insanlığın sonu hüsran olur. Kaldı ki artık hiç bir aşıyı çocuklara bebeklere yapmamalıyız. Otizm yapan aşılar okuyoruz yada çocuklara aliminyum yükleyen aşılar. Bilim korkunç bir yöne evriliyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: