AŞI ŞİRKETLERİNDEN ETKİN VE EMNİYETLİ AŞI TAAHHÜDÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ilave var!

***

AŞI ŞİRKETLERİNDEN ETKİN VE EMNİYETLİ AŞI TAAHHÜDÜ

Aşı meselesine siyaset o kadar çok müdahil oldu ki en sonunda 9 aşı üreticisi şirket “bilimin yanında olacaklarına”, etkinlik ve emniyet bakımından kapsamlı bir şekilde incelenene kadar aşı tavsiye etmeyeceklerine dair ortak bir açıklama yapmak zorunda kaldılar.

Bu açıklamanın Başkan Trump’ un KOVİD aşısının Başkanlık seçimlerinden önce çıkması için bastırmasından sonra halkın yeniden itimadını kazanmak maksadıyla yapıldığı düşünülüyor.

Başkan Trump, geçtiğimiz haftalarda defalarca bir aşının 3 Kasım’dan önce mevcut olabileceğini iddia etmesi yönetiminin aşı geliştirme yarışını siyasallaştırdığı şeklinde değerlendirilmiş ve halkın onaylanan herhangi bir aşıya olan güveninin potansiyel olarak zayıfladığı ileri sürülmüştü.

Gelelim neticeye

KOVİD’ in bazı hastalarda birçok organda kalıcı hasarlara sebep olması gibi bu salgın halkın tıbba olan itimadında da onarılması imkânsız tahribatlar yarattı.

Siyaset ve ticaret tarafından maniple edilen tıbba tabii ki kimse güven duymaz.

Kaynak: https://www.nytimes.com/2020/09/08/health/9-drug-companies-pledge-coronavirus-vaccine.html?smtyp=cur&smid=tw-nythealth

ABD'de 9 firma Kovid-19 aşısının güvenliği konusunda taahhütte bulundu

***

Anadolu Ajansı’ nın haberi:

ABD’de Moderna, Pfizer, Novavax gibi firmalar dahil, Kovid-19 aşısı üzerine çalışan 9 ilaç şirketi tarafından bugün yapılan ortak yazılı açıklamada, potansiyel aşıların güvenliği ve etkinliği konusunda halkı rahatlatma yönünde söylemler yer aldı.

Açıklamada, “Aşılanmış kişilerin güvenliğini ve refahını her zaman birinci önceliğimiz olarak göreceğiz.” ifadesine yer verildi.

Ortak teminat açıklamasında, klinik deneylerin 3 aşamasının da güvenli olduğunu ve işe yaradığını isbat edene kadar, şirketlerin geliştirdikleri aşıları Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayına sunmayacakları belirtildi.

Ortak açıklama, Trump’ın aşı hakkında konuşmasının ardından geldi

Koronavirüs aşısı üzerinde çalışan büyük ilaç şirketlerinin açıklaması, ABD Başkanı Trump’ın aşı onay sürecine yönelik açıklamaları ve halk arasında aşı yaptırma konusunda oluşan şüphelerin ortasında geldi.

Trump, dün yaptığı basın toplantısında, 3 Kasım’daki seçim gününden önce Koivd-19 aşısının kullanıma sunulacağına yönelik olarak, “Çok yakında aşı olacağız. Belki çok özel bir tarihten önce. Hangi tarihten bahsettiğimi biliyorsun.” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, geçen ay NPR-PBS ortak anketindeki sonuçlara göre, Amerikan halkının yüzde 35’inin, “bir aşı bulunsa bile, yeni tip koronavirüs aşısı olmayı kabul etmeyeceği” bilgisi paylaşılmıştı.

***

EK 1 (25.10.2020): FDA’nın koronavirüs aşı danışma kurulunun merakla beklenen bir toplantısında, bazı uzmanlar, bir gönüllünün aşılanmasından sonra iki aylık güvenlik verisi gerektiren mevcut kılavuzların yeterli olmadığını söyledi. Kaynak: https://www.nytimes.com/2020/10/22/health/covid-vaccine-fda-advisory-committee.html?smid=tw-nythealth&smtyp=cur

***

EK 2 (11.12.2020): Beyaz Saray, FDA Başkanının cuma günü Pfizer-BioNTech aşısını onaylamasını ya da istifa etmesini istedi. Kaynak: https://www.washingtonpost.com/health/2020/12/11/trump-stephen-hahn-fda-covid-vaccine/

***

EK 3 (18.12.2020): Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun “Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.​​​​​​​ Bu kapsamda, Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’ne “Dünya Sağlık Örgütü veya Bakanlık tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden istisnai durumlarda kullanılacak ve ruhsatlandırmaya esas etkililik, güvenlilik ve kalite ile ilgili kapsamlı verilerin henüz sağlanamadığı aşılar için bu veriler sağlanıncaya kadar Kurum tarafından AKO verilebilir.” maddesi eklendi. Ruhsatlı bir ürünün terapötik endikasyonlarında değişiklik yapılması veya yenilerinin eklenmesi ile ilgili değişiklikler için AKO başvurusunda bulunulamayacak. AKO başvurularına ilişkin iş ve işlemler, bu Yönetmelik doğrultusunda yayımlanacak ilgili kılavuz hükümlerine göre yapılacak. Kaynakhttps://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/bulasici-hastalik-asisinda-turkiye-ilac-ve-tibbi-cihaz-kurumuna-acil-kullanim-onayi-yetkisi/2080839

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Barbaros Yüksel dedi ki:

    İlaç sanayisi bu kadar rahatsızsa durum çok kötü demektir.

  2. A. Rafet K. @ark_610 ·

    Verecekleri zararlara karşı yargı dokunulmazlığı talep edip almış olan şirketlerin ucuz reklamı.

    Başka bir deyişle : Palavra

  3. Serkan Yılmaz dedi ki:

    FATİH ALTAYLI yazmış. Boş verin aşıyı diyor:

    Oxford’un Astra Zeneca ile birlikte yürüttüğü aşı çalışmalarının geçen hafta ani bir biçimde durdurulması “Neler oluyor” dedirtmişti.

    Çalışmaların bazı beklenmeyen yan etkilerden dolayı durdurulduğu dedikodusu yayılmış, gelişmeler tedirginlik yaratmıştı.

    Aslında sektörün içindekiler için gelişmeler şaşırtıcı değil ve şu anda ciddi bir aşı savaşı var.

    Birkaç ay önce önce Sinovac’ın geliştirdiği aşı adayının rhesus maymunlarında tam bir koruma sağladığı iddiasını açıklamasından sonra Oxford’dan Jenner Institute de benzer bir iddia ile ortaya çıkmıştı.

    Ancak Oxford’un iddiası hızlı bir biçimde yalanlanmış, Oxford’un aşıladığı maymunların yoğun virüse maruz kaldıkları anda hastalığı geliştirdikleri Forbes’da yer alan bir makale ile ortaya koyulmuştu.

    Tabii bunu üzerinden birkaç ay geçti.

    Aşı ile ilgili duyduğunuz her şeye inanmayın.

    Hatta hiçbir şeye inanmayın.

    Çünkü ilaç sektöründeki kavga, büyük paralar nedeniyle çok büyük ve yazılan, yazdırılan pek çok şey taraflı.

    Gerek firmalar, gerek ülkeler arasında ciddi bir kavga var.

    Bu kavgada medya ciddi biçimde kullanılıyor ve herkesin elinde “sözde” bilimsel veriler var.

    Yapmanız gereken bu saçma kavgayı izlemek değil, korunmak.

    Aşı çıkar veya çıkmaz.

    Çıkarsa da çok erken çıkmayacağı, yakın zamanda elinizin altında olmayacağı aşikar.

    Bu hastalık ise çok hızlı biçimde öldürüyor.

    O yüzden bırakın aşıyı bilim insanları konuşsun.

    Siz maskenizi takın, mesafenizi koyun.

    https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/2802126-saglikta-ozeli-zor-gunler-bekliyor

  4. Fuat dedi ki:

    Maske ne kadar koruyucu, hangi araştırma var, bilim kurulu ne kadar bilimsel, bilim insanları kimin adına konuşuyor, bunları da yaz Fatih beyefendi.

  5. Kubilay dedi ki:

    Senin programına çıkardığın ve bilim insanları dediğin tipler bu şirketlerin adamı değil mi, seni uyanık gazeteci seni….

Siz de yorumunuzu paylaşın: