YÜKSEK DOZ OMEGA 3 HAPLARI KALPTE CİDDİ RİTİM BOZUKLUĞU RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

4 randomize klinik araştırmadan elde edilen veriler, omega 3 yağ asidi alımı ile atrial fibrilasyon (AF) adı verilen kalp ritim bozukluğu arasında doza bağlı bir ilişki olabileceğini gösteriyor.

İlişkiyi değerlendirmek için yapılan en son çalışma olan VITAL-RHYTHM çalışmasında, düşük dozda omega-3 yağ asitleri veya bir D vitamini takviyesi kullanmanın, AF gelişmesi riskleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olmadığı belirlendi.

Mamafih editör değerlendirmesine göre, diğer üç randomize klinik araştırmayla beraber bu sonuçlar, omega-3 yağ asitlerinin AF riski üzerinde muhtemel bir dozla ilişkili etkiyi ortaya koyuyor.

Kalp hastalığı olanlarda veya kalp hastalığı riski fazla olanlarda yüksek doz (günde 4 gram) omega 3 verilen STRENGTH ve REDUCE-IT adlı çalışmalarda yüksek doz omega 3 haplarının AF riskini anlamlı dercede artırdığı tespit edildi.

Yeni kalp krizi geçirmiş yaşlı hastalar üzerinde yürütülen OMEMI isimli araştırmada günde 1.8 mg gibi ılımlı dozda omega 3 yağ asidi kullanmanın bile AF riskini artırabileceği hesaplandı ama bu ilişki istatistiki olarak anlamlı bulunmadı.

Günde 840 mg gibi düşük dozda omega 3 verilen VITAL-RHYTHM çalışmasında AF riski gösterilemedi.

Fish Oil Supplements: A Fish Tale or a Good Catch?

Atrial fibrilasyon (AF) nedir?

Atrial fibrilasyon (AF), anormal kalp ritmi ile karakterize edilen, kalp kulakçıklarının hızlı ve düzensiz bir şekilde kasılmasıdır. Zamanla daha uzun ve muhtemelen sabit hale gelecek kısa süreli anormal kalp atışları halinde başlayan atrial fibrilasyonda genellikle semptom görülmez. Ancak bazen kalp çarpıntısı, bayılma, baş dönmesi, nefes darlığı veya göğüs ağrısı olabilir. Hastalık, artan kalp yetmezliği, demans ve felç riskleri ile ilişkilidir.

Gelelim neticeye

Son senelerde giderek artan “şuursuz” bir vitamin mineral, balık yağı hapı gibi besin desteği modası var ve KOVİD salgını bu modayı zirveye taşıdı.

Bunda bu tür ürünlerin satışından üretici olarak doğrudan, reklâmlarına âlet olarak dolaylı yoldan para kazanan doktorların da rolü var.

Bu tür besin destekleri ancak çok özel durumlarda gerekli olabilir; bunların “sağlıklı olmak” adına çoluk-çocuk herkes tarafından kullanılması yanlıştır.

Bu besin destekleri insanları sağlıklı beslenmeden uzaklaştıran sinsi tuzaklardır ve bu araştırmaların da ortaya koyduğu gibi bırakın faydayı aksine başınıza türlü-çeşitli işler de açabilir.

Omega 3 başta balık olmak üzere deniz ürünleri ve gezen tavuk, merada otlayan hayvanların etinde, sütünde, yumurtasında vardır ve ayrıca bunların hap şeklinde alınması manasızdır.

Mana olduğuna inananlara ve veganlara, karışmıyorum.

Kaynaklar:

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2777469

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2777450

***

EK 1 (31.10.2021): JAMA “Association Between Achieved ω-3 Fatty Acid Levels and Major Adverse Cardiovascular Outcomes in Patients With High Cardiovascular RiskA Secondary Analysis of the STRENGTH Trial

Omega 3 ile tedavi edilen yüksek kalp-damar hastalığı riski olan hastalarda en yüksek EPA ve DHA seviyelerine sahip olmanın faydası da zararı da yoktur. 

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2779978

***

EK 2 (14.10.2023): Sağlıklı olayım diye hap yutarken hapı yutmayın!

Omega 3 (balık yağı) hapları atrial fibrilasyon adı verilen ve kalp içinde pıhtı oluşumuna sebep olabilen çok tehlikeli bir ritim bozukluğuna yol açabiliyor.

Kaynak: https://deutsch.medscape.com/artikelansicht/4912946

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. İclal dedi ki:

    Bunları birçok doktor veriyor hem de marka söyleyerek. Ben de bundan işkilleniyorum. O marka neden ille de öne çıkarılıyor, sebep nedir. Sebep gerçekten kalite mi yoksa işin arkasında başka hesaplar mı var. Karar veremedim. Karar veren var mı?=

  2. Şaziment dedi ki:

    Önerdiğiniz bir marka var mı hocam çünkü piyasada yüzlerce çeşit omega 3 hapı var ve hepsinin de fiyatları çok farklı. Hangisine güvenelim?

  3. Yılmaz Serdar dedi ki:

    İyi günler. Yazınızı ilgi ile okudum, bilgilendirme için teşekkürler. ancak şunu merak ettim, omega 3 ün en önemli kaynaklarından biri de keten tohumudur, her gün keten tohumu tüketmek de aynı sonuçları doğurur mu, merak ettim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: