BALIK YAĞI HAPI GENE “FOS” ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
balık yiyin

Vücutlarında gerçekten bir vitamin, mineral, yağ asidi veya antioksidan eksikliği olanlar dışında, bu besin ögelerinin “besin desteği” olarak hap şeklinde verilmesinin herhangi bir hastalığı önlemesi mümkün değildir (1, 2, 3, 4, 5).

Bu nazariyemi ispatlayan araştırmalara bir yenisi daha eklendi.

Klasik ritim düzenleyici ilaç kullanmayan atrial fibrilasyon hikâyesi olan hastalarda “yüksek doz balık yağının atrial fibrilasyonun tekrarlamasını önlemediği” tespit edildi (6).

Kısa adı AFFORD olan çalışmada yüksek doz balık yağının enflamasyon ve oksidatif stresle ilgili belirteçleri (marker) de azaltmadığı ortaya çıktı.

Çalışma 2009-2012 seneleri arasında paroksismal veya sürekli atrial fibrilasyonu olan 337 hasta üzerinde yapıldı.

Bu hastalar rastgele iki gruba ayrılarak bir gruba “günde 4 gram balık yağı” diğerine ise plasebo verilerek 16 ay süreyle takip edildi.

Belirti vermeyen atrial fibrilasyonun tanınması için hastalar haftada bir kontrol edildi.

Araştırmanın birincil sonlanımı belirti vermeyen veya 30 saniyeden uzun süre belirti veren atrial fibrilasyonun ortaya çıkması, ikincil sonlanımlar ise başta ve 6 ay takip sonunda ölçülen hs-CRP (Çok hassas CRP) ve MPO (miyeloperoksidaz) idi.

Journal of the American College of Cardiology isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, atrial fibrilasyon günde 4 gram balık yağı alanlarla plasebo alan gruplar arasında farklı bulunmadı.

Atrial fibrilasyon yüksek doz balık yağı alanlarda yüzde 64.2 plasebo alanlarda yüzde 63.1 oranında ortaya çıktı.

Balık yağı işe yaramadı

Araştırmacılar bu sonuçları “Balık yağının nöbetler şeklinde gelen veya sürekli atrial fibrilasyonu olan hastalarda ritim kontrolünde bir rollerinin olmadığını” ispatladığını söylüyor (7).

Daha önceki araştırmalarda da benzer sonuçlar elde edilmişti.

Atrial fibrilasyon riski yüksek 586 hasta üzerinde gerçekleştirilen FORWARD çalışmasında da 1 sene süreyle her gün 1 gram balık yağı içenlerin fayda görmediği görüldü.

Başka bir çalışmada, 6 ay boyunca günde 4-8 gram omega-3 verilmesinin de atrial fibrilasyonun önlenmesinde işe yaramadı tespit edildi.

Omega 3 besinlerle alınmalıdır

Bakın omega 3’ ün hap olarak hem de günde 4 gram gibi çok yüksek dozda alınması atrial fibrilasyonu önlemede işe yaramıyor ama Akdeniz diyeti bu tehlikeli ritim bozukluğunu engelliyor (8).

6 in 704 kişi üzerinde gerçekleştirilen çalışmada deneklerin üçte birine kuruyemişlerle desteklenen Akdeniz diyeti, üçte birine Akdeniz diyetine ek olarak saf sızma zeytinyağı ve üçte birine ise düşük yağlı diyet uygulandı.

Atrial fibrilasyon riskinin, beş sene sonra düşük yağlı diyet uygulanan gruba göre saf sızma zeytinyağı ilave edilen Akdeniz diyeti verilen grupta yüzde 38, kuruyemiş destekli Akdeniz diyeti grubunda ise yüzde 10 daha az olduğu ortaya çıktı.

Gelelim neticeye

Bütün vitamin, mineral, antioksidan, yağ asidi gibi besin unsurları ile ilgili temel görüşlerim şunlar:

BİR: Bunlar tabii ki sağlıklı yaşamak için olmazsa olmaz maddelerdir.

İKİ: Sağlıklı insanların ve adam gibi beslenenlerin bunları ilaç olarak fazladan almalarının bir faydası yoktur.

ÜÇ: Bunlar, hap olarak sadece vücutta gerçek manada eksikliği olan ve bunu besinlerle gideremeyenlere verilebilir.

DÖRT: Bunlardan herhangi birinin yüksek dozlarda alınmasının bırakın herhangi bir hastalığı önlemesini, zararı olması ihtimali çok daha yüksektir.

BEŞ: Hamsi yiyin hem karnınız doysun, hem ağzınız tatlansın hem de paranız ilaç endüstrisinin kasasına gitmesin.

KAYNAKLAR

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/09/27/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-haplarini-cope-atin/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/07/11/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-prostat-kanseri-riskini-artiriyor/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/05/11/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-haplari-ise-yaramiyor/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/01/06/yazilar/elestirel-yazilar/alternaif-tip/omega-3-de-b-vitaminleri-de-ise-yaramiyor/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/03/19/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-haplarini-atin-balik-yiyin/

6. http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1910597&resultClick=1

7. http://www.medpagetoday.com/Cardiology/Arrhythmias/47878

8.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24787471

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. zengin olmak dedi ki:

    Peki ne yapmak lazım hocam. Doğal hayata dönmek mümkün mü artık

  2. Şinasi Başak dedi ki:

    Hocam bir çok araştırmayı ilaç sektörünün manupüle ettiğini biliyoruz. Bu araştırmada herhangi bir manüpülasyon olmadığından nasıl emin olabiliriz ki.

  3. uz dr seyfullah kılıç dedi ki:

    Bu makalede omega 3 ün ATRİYAL FİBRİLASYONDA etkili olmadığı belirlenmiş. ancak yazı genelleme yapılarak hangi durumda etkisiz olduğu belirtilmeden tümden faydasız imajı veriyor. Bu araştırma b12 eksikliğine bağlı anemisi olan hastaya demir verdik işe yaramıyor demeyle ne farkı var. Bilimsel dürüstlük herhalde herkese lazım olsa gerek…

Siz de yorumunuzu paylaşın: