BİONTECH AŞISI DAHA KOLAY SAKLANABİLECEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Haberin sonunda ek var!

***

Teknolojisinde, üretiminde herhangi bir değişiklik yapılmadan EMA’ nın bir kararıyla -80 derecede muhafaza edilmesi şart olan aşının -25 derecede de saklanabilir olması mRNA aşılarının keşfi kadar önemli bir “tıbbi” gelişmedir. 

Bu kararın dayanağı olan bilimsel araştırmayı kim yaptı, nerede yayınlandı, bulamadım.

-80 derecelik sistemleri üreten şirketler bu işe ne diyecek merak ediyorum.

Herr Steinmeier, size EMA’ nın da bir liyakat madalyasını hak ettiğini hatırlatmak isterim.

***

Deutsche Welle‘ nin haberi:

BioNTech aşısının en önemli dezavantajları arasında sayılan depolama koşullarında değişikliğe Avrupa Birliği’nden (AB) onay çıktı.

Avrupa İlaç Dairesi (EMA), aşının geçici olarak eksi 25 ila eksi 15 derecede iki haftaya kadar depolanabilmesine onay verdi. Şimdiye kadar aşının saklanmasında özel soğutucularda eksi 90 ila eksi 60 dereceye izin veriliyordu. Bu durum, özellikle aşının yoksul ülkelere dağıtımı önünde engel teşkil ediyordu.

EMA yeni saklama koşullarının aşının hızlı bir şekilde dağıtımını kolaylaştıracağını kaydetti. Aşı böylece özel soğutucular yerine eczane ve doktor muayenehanelerindeki standart tıbbi soğutucularda da muhafaza edilebilecek.

Şahin: Önemli bir adım

BioNTech’in kurucu ortağı Uğur Şahin, onayın aşıyı dünyadaki tüm insanlara ulaştırma hedefinde önemli bir adım olduğunu belirterek aşılama uygulamalarının aşı merkezlerinden yerel doktorlara taşınması sürecinde doğru bir zamanlamaya denk geldiğini ve salgına karşı mücadeleyi hızlandıracağını söyledi.

Şirket geçen ay ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne yaptığı bildirimde saklama koşullarıyla ilgili bilgileri güncellemiş ve aşının eksi 25 ila eksi 15 derecede iki hafta boyunca saklanabileceğini bildirmişti.

Türkiye’ye de ilk dozlar gelmişti

Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada, Pfizer/BioNTech aşısının genel kullanım için öngörülen ilk dozlarının Türkiye’ye ulaştığını bildirmiş, toplam 1,4 milyon doz aşının saklama koşulları uygun olan merkezlerde önümüzdeki haftadan itibaren uygulanmaya başlayacağını kaydetmişti.

EMA’dan üç tesise üretim izni

EMA diğer yandan Biontech’in Almanya’nın Marburg kentindeki yeni tesisine aşı üretim izni verdi. Marburg’daki fabrikada şimdiye kadar aşının etken maddesi mRNA üretiliyordu. BioNTech verilerine göre EMA’dan gelen iznin ardından Marburg’daki tesis, dünya çapında mRNA teknolojisine dayalı en büyük aşı üretim merkezlerinden biri haline gelecek. Tam kapasite üretime geçildiğinde tesiste yılda bir milyar doza varan aşı üretimi yapılabilecek. Marburg’da üretilen ilk aşıların sevkiyatına nisan ayının ikinci yarısından itibaren başlanması bekleniyor.

EMA BioNTech’in Marburg’daki tesisinin yanı sıra, AstraZeneca aşısının üretimi için Hollanda’daki Halix ve Moderna aşısının üretimi için İsviçre’nin Visp kentindeki tesise de üretim izni verdi.    

Kaynak: https://www.dw.com/tr/biontech-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1-daha-kolay-saklanabilecek/a-57020962

default

***

EK 1 (27.3.2021): Sızan belgeler, Pfizer-BioNTech’in aşısının bazı erken ticari serilerinin beklenenden daha düşük sağlam mRNA düzeylerine sahip olduğunu gösteriyor ve bu yeni aşı platformunun nasıl değerlendirileceği hakkında daha geniş sorulara yol açıyor. Kaynak: https://www.bmj.com/content/372/bmj.n627

***

EK 2 (10.4.2021): Pfizer, FDA’dan COVID-19 aşısının onayının 12-15 yaş arası çocukları kapsayacak şekilde genişletmesini istedi.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/949071?src=soc_tw_210409_mscpedt_news_mdscp_vaccinerollout&faf=1

***

EK 3 (18.5.2021): Avrupa İlaç Ajansı (EMA), BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen “Comirnaty” adlı aşının saklama koşulları hakkındaki tavsiyede değişiklik yapıldığını açıkladı. Aşıların saklama koşullarına ilişkin ilave çalışma gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, derin dondurucudan çıkartılan açılmamış aşı şişelerinin 2 ile 8 derecede normal buzdolabı koşullarında 5 gün yerine 31 güne kadar muhafaza edilebileceği belirtildi.

Açıklamada, aşının depolanması ve taşınmasına sağlanan esnekliğin aşı lojistiğine ve uygulama planlamasına katkıda bulunacağına dikkat çekildi. BioNTech-Pfizer aşısı Aralık 2020’de AB’den onay almış, yıl başında aşının kullanımı başlamıştı. AB’nin opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 2,4 milyar dozluk aşı alım sözleşmeleri bulunuyor.  Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/biontech-asisi-buzdolabinda-1-ay-saklanabiliyor/2244948

Yakında “hin-i hacette fırında da saklanabilir” ya da ısınma varsa “soğutulup kullanılabilir” derlerse şaşırmayacağım. 

***

EK 4 (2.6.2021): MEHMET CEYHAN: “Ürettikleri aşıların bundan sonra da satılabilmesi için pazar arıyorlar. Türkiye’ ye bu kadar bol miktarda, işte 60 milyon doz aşının nerden geldiğini düşünüyorsunuz bilmiyorum ama görünen şey şu Avrupa’ da bu patent tartışması devam ederken Fransa 90 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısını veto etti ve bunun üzerine ona pazar aranırken işte Türkiye ona bir pazar olarak ortaya çıktı”. Kaynak: https://twitter.com/Mehmetali_Onel/status/1399840563164291082?s=20

***

EK 5 (14.6.2021):

Resim

***

EK 6 (15.7.2021): Avrupa İlaç Ajansı (EMA), BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen Covid aşısının saklama koşullarında değişiklik yapılmasını önerdi. Söz konusu aşı daha önce 5 güne kadar eksi 80 santigrad derece soğuklukta muhafaza edilirken, EMA’nın aldığı karar neticesinde artık normal buzdolabı sıcaklıklarında (2 ila 8 santigrad derece arasında) 1 aya kadar (31 gün) saklanabilecek. Koşullarda yapılan değişikliğin Avrupa Birliği (AB) genelinde aşı kampanyalarında lojistik ve planlamada olumlu bir etki yaratması bekleniyor. BioNTech-Pfizer aşısı AB’den onayını Aralık 2020’de almış ve yıl başı itibarıyla da uygulanmaya başlanmıştı. Ancak saklama koşulları BioNTech-Pfizer aşısının en büyük handikapı olarak gösteriliyordu.

Şubat ayında da, Amerika Birleşik Devletleri Pfizer aşısının, eksi 80 santigrad derece muhafaza edilmesi yerine eksi 15 ila eksi 25 santigrad derece soğulukta depolanması ve taşınmasını onaylamıştı. Mayıs ayı başında ise Kanada, 12 ile 15 yaş arasındaki çocuklar için Pfizer aşısının kullanımına izin vererek, bu yaş grubu için bunu yapan ilk ülke olmuştu. Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-57152957

***

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Ernur dedi ki:

    Bizde bayram değil seyran değil diye de bir söz vardır.

  2. Nurşen dedi ki:

    Aşının fiyatı da güncellenmişti:

    Bir doz aşıyı AB’ye 54 euro’dan satmak isteyen BioNTech, ‘corona fırsatçısı’ olmakla suçlanıyor. BioNTech’in başındaki Uğur Şahin, ödül aldığı Bild gazetesine konuşarak, “O fiyat, ilk başlardaki ayarlamaydı. Düzelttik” dedi. Avrupa Birliği ve Almanya’da WikiLeaks belgelerinin sızması gibi “Aşı-Leaks” belgeleri dökülüyor. Pfizer/BioNTech, “corona fırsatçıları ve sağlık üzerinden milyarlar kazanmak isteyen tefeciler” diye suçlanıyor. Olay büyüdü ve uluslararası alana da taşınıyor.

    https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/biontech-bir-doza-54-euro-istediklerini-kabul-etti-ilk-verilen-fiyatti-6271410/

  3. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    Burada oldukça sıkıntılı bir durum var.

    DNA ve RNA -70 C da saklanmak zorundadır.
    Bu tür materyel -20 Cda yani adi buzdolaplarında bir gün bile saklanmamalıdır.

    Eğer biontech aşısının muhteviyatı ve yapısı değişmedi ise buna nasıl müsaade ediliyor?

    Çok yakında ülkemizde de kullanılacak olan bu aşı ile alakalı bir başka hayatî nokta ise nerede ise KABUL EDİLEMEZ sıklıkda görülen ANAFİLAKSİ!

    Çok yeni ve JAMA’da yayınlanmış bir araştırmanın verileri o aşının derhal çöpe atılmasını icab etdirir;

    https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2777417

    Acizane fikrim, aynı çeşnicibaşı gibi aşıları fareler üzerinde en az dört hafta süre ile denemek gerekir.

    Bildiğim kadarı ile ithal edilen aşılar sadece basit kontrollerden geçiriliyor, söylemiş olduğum deney yapılmıyor….

    Eğer öyle değil idi ise, mes’ul mercîin efkâr-ı umûmîyi etraflıca aydınlatması şartdır.

  4. Enthusiast dedi ki:

    Marburg pek çok virüsün üretildiği laboratuarların bulunduğu şehirdir.

    Marburg, Ebola virüsleri bunların başında geliyor ve ne hikmetse güncel virüsle pek çok ortak noktaları var.

    Kanamalı ateş yapmaları ise çok ilginç.

    Bundan bir kaç sene evvel ülkemizde kenelerden geçen benzer bir hastalık var idi, hatta dünyada ilk defa aşısı da biz de gelişdirilmişdi.

    Sahi o hastalık ve aşısı şimdi nerede?

  5. CANAN KARATAY dedi ki:

    Grip virüsleri her daim, her an mutasyona uğruyor. Kadim bir bilgidir bu virologlar katında.

    Anladığım gördüğüm kadarıyla aşıları da ellerinde kalmasınlar diye mutasyona uğratmaya başladılar.

    Kimseyi kandıramazlar:

    1. Grip virüsünün aşısı olmaz, mümkünü yoktur, imkanı yoktur!
    2.Grip virüsünün ilaçla tedavisi de olmaz. Mümkün değildir.

    Kendimize adam gibi bakacağız ve adam gibi beslenip, güçleneceğiz ve adam gibi yaşayacağız.

    Lami cimi yok.

  6. Burak dedi ki:

    Canan hocam Allah sizden bin kere razı olsun. Keşke sizi ekranlarda görebilsek. Bıktık usandık tiksindik artık ilaç mümessili zihniyetli doktorları görünce hiddetle kanal değiştirmekten. (İlaç mümessillerini tenzih ederim. Bir insanın çalıştığı firmanın ilacını tanıtmasında satmasında kötülük yok. Fakat bu işi tıp doktorları vazifeliymişcesine yaparsa problem var.) Bilim böyle buyuruyor diyerek toplumu kandırıp insanları birbirine baskı unsuru haline getiriyorlar. Bu tehlikeli mantıksız oyunu bozacak olan tek şey, gerçektir. O gerçeğin de sizin gibi güvenilir ve gerçek hekimlerin ağzından duyulması etkili olabilir. Lütfen artık yeniden ekrana dönün hocam. Bilgilenmek istiyoruz saçmalık duymak değil.

Siz de yorumunuzu paylaşın: