OMİKRONA ÖZGÜ GÜÇLENDİRİCİ DOZ DAHA FAZLA FAYDA SAĞLAMAYABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Primatlarda yapılan yeni bir çalışmada, şu anda Omikron varyantını hedef almak için Kovid-19 aşılarını güncellemenin bir faydası olmayabileceği gösterildi.

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüleri’nin Aşı Araştırma Merkezi’ndeki bilim adamları tarafından yapılan primatlarda yapılan araştırmada, orijinal aşı ile yapılan güçlendirme dozunun akciğerleri Omikrona karşı güncelleştirilmiş doz seviyesinde koruduğu belirlendi (1).

Çalışmada, Moderna’ nın lisanslı aşısı ve Omikron varyantına dayalı bir güçlendirici dozla yapıldı.

Hayvanların kanlarında yapılan incelemede, nötralize edici antikor seviyelerindeki artışlar gibi ölçülebilir bağışıklık tepkilerinin çoğunun önemli ölçüde farklı olmadığı tespit edildi.

Araştırmacılar, “Omikrona özel takviyenin, mevcut Moderna aşı ile yapılan bir takviyeden daha fazla bağışıklık veya koruma sağlamayabileceği” hükmünü dile getiriyorlar.

Bu sonuçlar, aynı grubun geçen yıl beta varyantına dayalı bir güçlendirici dozun mevcut aşıyla karşılaştırdığı çalışmanın bulgularına benziyor (2).

Primatlarda elde edilen veriler, orijinal aşı ile güçlendirici dozun akciğerleri korumada beta varyantına dayalı bir güçlendirici doz kadar etkili olduğunu göstermişti.

Gelelim neticeye

Bu araştırmaların, Omikrona özgü aşı geliştirmek için çalışan aşı şirketlerinin çalışmalarını etkileyeceğine fazla ihtimal vermiyorum.

Onların, bilim dünyasını yeni aşının daha etkili olduğuna ikna etmenin yollarını gayet iyi bildiklerinden şüphem yok.

 Kaynaklar:

1. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.02.03.479037v1.full.pdf

2. https://www.science.org/doi/10.1126/science.abl8912

Araştırmanın haberi: https://www.statnews.com/2022/02/04/animal-study-suggests-omicron-boosters-may-not-provide-a-benefit/

A Booster mRNA Vaccine Required to Protect Against Omicron Variant

***

Ntv’ nin haberi:

ABD’de primatlar üzerinde yürütülen yeni bir çalışma, şu anda Omicron varyantını hedef almak için geliştirilen özel Covid-19 aşılarının bir faydası olmayabileceğini öne sürdü. Bilim, insanları hali hazırda corona virüse karşı kullanılan aşıların çapraz bağışıklık yoluyla ciddi hastalığa koruma sağladığını ve özel bir Omicron aşısının daha fazla koruma sağlamadığını açıkladı.

ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüleri’nin Aşı Araştırma Merkezi’ndeki bilim insanları tarafından yapılan çalışma, orijinal aşı uygulanan primatların, Omicron varyantını hedef alarak dizayn edilmiş aşının uygulandığı hayvanların akciğerlerde benzer koruma seviyelerine sahip olduğunu gösterdi.

Moderna’nın aşıları karşılaştırıldı

Çalışma, Moderna’nın orijinal Covid-19 aşısı ve Omicron varyantına dayalı bir güçlendirici aşısıyla yapıldı.

Üretilen antikorlar arasında bir fark yok

Hayvanlardan alınan kanın incelenmesi, ölçülebilir bağışıklık tepkilerinin çoğunun örneğin nötralize edici antikor seviyelerindeki artışların,  hangi aşının verildiğine bakılmaksızın önemli ölçüde farklı olmadığını gösterdi.

Daha fazla koruma sağlamayacak

Çalışmanın yazarları, “Bu nedenle, bir Omicron aşısı, mevcut Moderna aşısı ile yapılan bir takviye ile karşılaştırıldığında daha fazla bağışıklık veya koruma sağlamayabilir” dedi.

Çalışmanın kıdemli yazarı Robert Seder, bulguların, araştırmacıların Beta varyantına dayalı bir güçlendirici aşıyı mevcut aşıyla karşılaştırdığı geçen yılki farklı bir çalışmanın sonuçlarına benzer olduğunu söyledi. 

Orijinal aşı zaten çapraz bağışıklık ile yeterince koruma sağlıyor

Seder, “Verilerimiz, corona virüsün Wuhan’da tespit edilen orijinal versiyonunu hedefleyen aşıların altı veya dokuz ay sonra tekrar uygulandığında, Omicron, Beta veya Delta’ya karşı çapraz reaktif olan hafıza B hücreleri ürettiğini gösteriyor. Yeni orijinal aşıyla yapılan üçüncü dozlar ciddi hastalığa karşı koruma sağlıyor “ değerlendirmesinde bulundu. 

Bununla birlikte Seder, bulguların kalıcı olmasını sağlamak için insanlarda çalışmaların yapılması gerektiğini, ancak bu noktada Omicron’u hedefleyen bir aşının yapılmasına gerek olmadığını vurguladı. Seder, “Moderna’nın bu duruma nasıl baktığını bilmiyorum. Ancak, veriler oldukça açık” dedi.  

Diğer taraftan, çalışmaya yanıt veren Moderna, Omicron’u hedef alan aşı üzerinde çalışmaya devam edeceğini kaydetti. 

Moderna: Omicron aşısı için çalışmaya devam edeceğiz

Moderna, “Özellikle 2022 sonbaharına baktığımızda, corona virüsün endişe veren varyantlarına karşı korumanın önemli olacağına inanıyoruz. Corona virüsün epidemiyolojisini ve olası varyantlarını takip etmeye devam edeceğiz. Virüs geliştikçe onun önünde kalmaya kararlıyız” açıklamasını yaptı. 

İnsan denemeleri başladı

Öte yandan, ABD’li biyoteknoloji, geçen ayın sonunda Omicron varyantını hedefleyen özel corona virüs aşısının güvenliğini ve etkinliğini incelemek için klinik denemelere başladığını duyurdu. Bu kapsamda, ilk gönüllüye bir doz Omicron aşısı yapıldı.

Moderna, Omicron aşısının klinik denemelerine, iki grup arasında eşit olarak bölünmüş 18 yaş ve üstü yaklaşık 600 yetişkin katılımcının dahil olacağını duyurdu. 

Bu kapsamda, ilk gruptaki katılımcılar daha önce Moderna’nın orijinal aşınının iki dozunu yaptırmış, ikinci gruptaki katılımcılar ise üç dozunu yaptırmış kişilerden oluşacak. Her iki gruptaki katılımcılara tek doz halinde Omicron için geliştirilmiş özel aşı uygulanacak. 

Bunların yanı sıra, Moderna CEO’su Stéphane Bancel, corona virüs, grip ve solunum sinsityal virüsü veya birçok yetişkinde soğuk algınlığına benzer bir hastalığa neden olan ancak bazı durumlarda tehlikeli olabilen bir virüs olan RSV’yi hedef alan yıllık üçü bir arada bir aşı geliştirme planını da açıklamıştı.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/omicrona-ozel-gelistirilen-asilara-gerek-var-mi-abdde-hayal-kirikligi-yaratan-arastirma,2TeSxlg4hU2l3a1__IM1Xw/2TNE4SdTN0qK4rVvjM6GIw

***

EK 1 (8.2.2022) KAAN YILANCIOĞLU “Eric Topol ‘un Paylaşıp sevindiği makale diyor ki;

“Biontech’in de üzerinde çalıştığı #Omicron ‘a özel takviye aşısı, mevcut mRNA-1273 (Moderna) aşısına kıyasla daha fazla bağışıklık veya koruma sağlamayabilir” Gelin ne olduğunu anlayalım

Sevinçle mRNA aşılarını değiştirmeye gerek olmayacağını sanarak paylaştığı çalışma aslında çok kaygı verici bir durumu gözler önüne seriyor; “Antigenic Sin” “Antigenic İmprinting” denilen ve ADE ‘ye de yol açan temel bir immünolojik mekanizmanın göstergesi olabilecek bir durum

Virüs ile karşılaştığınızda spesifik bir antijene (örn: SPIKE) karşı nötralizan antikor oluşturur, hafıza B ve T hücrelerinin kodlanmasını sağlarsınız. SPIKE ‘ı mutasyon geçirmiş bir varyant ile karşılaşınca, bu kez eskisine antikor oluşturulmamalıdır ki yeniden yanıt oluşsun!

Eğer, yeni varyantın mutant SPIKE ‘ı, önceki SPIKE ‘a özgü hafıza hücrelerini uyarırsa, eski varyanta karşı oluşan antikorlar maalesef yeni varyanta karşı oluşacak immün yanıtı engeller ve daha kolay bulaş, ve daha ağır hastalık yapabilir ve yeni virüse yeterli tepki verilemez

Şimdi gelelim sevilen bilim insanı Eric Topol ‘u sevindiren!? paylaştığı çalışmaya! Makale diyor ki, makaklarda yapılan #omicron spesifik booster, orijinal aşı ile yapılandan daha iyi olmadı! Nedenini yukarıda açıkladım “Original Antigenic Sin” fenomeni

İşte bu sebeple çok övülen ve tek bir antijene karşı geliştirilen bu mRNA aşıları maalesef yakında ciddi tartışmalar yol açma potansiyeli taşıyor. En azından makaklar ile yapılan çalışa bunu işaret ediyor olabilir. İsrail’de yaşanan vaka patlaması bir soru işaretidir.

Bu noktada Biontech, açıkladığı üzere virüsün diğer parçalarına da yönelecektir. Zaten bunu yapmaya mecbur. Çünkü onlarda bunu biliyorlar, her yeni varyanta aşı yapmak kuvvetle muhtemel bir işe yaramayacağı gibi durumu daha iyi de yapmayacaktır

Eğer açıkladıkları gibi yeni bir aşı için çalışmaya başlamasalardı, büyük tartışmalar çıkacaktı. Öyle ya da böyle mevcut mRNA aşıları ile bu işin çıkışı görünmüyor, mevcut durum her 3 ayda bir aşı olmayı gerektirecek ve bu değişmeyecek, asla ve katta sürdürülebilir değil (DSÖ)

Şimdi neden mukozal atenüe zayıflatılmış bir aşı gerekiyordu ama dünya mRNA ‘ya mahkum edildi, saçmalığı anlarsınız umarım! Ayrıca neden inaktif aşı dediğimizi! Eğer bilim diyorsanız, bilimsel gerçeklerle konuşmak zorundasınız ve bunlar sevmeseniz de gerçekler…

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1491072972060119047?s=20&t=M7d3EP7nqAmDUwSvIWKvDA

***

EK 2 (8.2.2022): KORCAN AYATA “Yine bir RT. Yine bile bile, sonucu belli deneyleri yapıp, bilinen basit immünoloji kurallarını tekrar keşfetme yoluna gitmiş bilim insanları… Peki bunun çalışmayacağı söylendiğinde inanmayanlar ikna olur mu? Yoksa işlerine yaramayacak yeni aşıyı 4-5-6.doz olarak yaptırır mı?”

“Şimdi soru şu: Değiştirmek ile yaramıyor o zaman eskisine devam mı, yoksa Omicron’a özel yenisi mi üretilmeli? Cevap hiç birisi. Öncelik daha kapsamlı içeriğe sahip burun aşılarına verilmeli. NET. Bulaştırıcılığı ve enfeksiyonu önleyen GERÇEK bir aşı lazım”

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1491086119655870465?s=20&t=M7d3EP7nqAmDUwSvIWKvDA

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Bir TV programında dün, halk sağlığı profesörü (?), adeta dua etti, İnşallah Omicronun başka varyasyonları olmaz diye!!!

    Ne bilim adamları ama…

    Tıp 301 viroloji dersi bilgisidir, grip virüsleri sık sık mutasyona uğrarlar!

  2. Sercan dedi ki:

    Salgın bitecek diye nasıl da korkuyor bazıları. Çünkü bu salgın birileri için büyük rant kapısı oldu.

Siz de yorumunuzu paylaşın: