BİLİM BU DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dr. Bülent Polat‘ ın tivit dizisi:

4.takviye doz için FDA’ e en çok öneride bulunan Moderna firması CEO’suydu. Yoğun ısrar ve baskılar sonucu FDA: 1-Hiçbir bilimsel veriyle desteklenmemesine rağmen, 2-Rutin uygulamanın aksine uzmanlar kurulu oylaması yaptırmadan, Acil onay verdi. Tam da buna eş zamanlı olarak:

Her iki Eric Beyler öncülüğünde bazı bilimsel çalışmalar yayınlandı. Güya, ikisi de özdeş mRNA aşıları olmasına rağmen Moderna aşısı biraz daha farklı bağışıklık oluşturuyormuş. Bu yüzden Pfizer aşısı olanlara, ki ABD büyük çoğunluğu böyle, takviye olarak Moderna öneriliyor.

Moderna’nın Omicron varyantı için büyük umutla üretmeye çalıştığı aşı beklenen etkiyi sağlayamayınca ve firma ciddi kayıpla yüz yüze gelince bu sefer bari 3 ve 4.takviye dozları Moderna ile yapalım mı deniliyor? Nasıl bir oyun oynanıyor, ilginç. Bilime ve kurumlara güven kalır mı?

ABD’de mRNA aşı 4.takviye dozlarının yapılması 50 yaş üstü kişiler için FDA tarafından onaylandı. Çok ilginç ve tepki çeken bazı noktalar var: 1-Bu 4.doz takviye aşı yapılması kararı doğrudan Moderna ve Pfizer firmalarının ısrarıyla, baskısıyla oldu; bilim çevrelerinin değil.

5-Başka bir gariplik de şu: Bir anda bu takviye aşı dozlarının farklı aşılarla yapılması önerilmeye başlandı. Güya Moderna ve Pfizer aşıları farklı bağışıklık oluşturuyorlarmış. Normal dozları Pfizer aşısı olanlara şimdi takviye doz olarak Moderna’ yı öneriyorlar. Çok tuhaf.

Moderna’ nın Omicron’ a özgü ürettiği aşı başarısız olmuştu. Şimdi ilk Moderna aşısının takviye olarak ısrarla önerilmesi farklı düşünceleri akla getiriyor. Bilim bu değil. İnsanların bilime, bilimi temsil eden kurumlara inanç ve güvenlerinin çok azalmasına neden olan gelişmeler.

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1509558438795399174?s=20&t=EwSUBX3P7x8JX1T4wceZwQ

***

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: