ASTIM KOAH İLAÇLARI GEREKSİZ YERE YAZILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Vatandaş, mesleğinde en üst mertebeye ulaşmış “burnundan kıl aldırmayan” doktorları bile sorguluyor artık ve çok da iyi ediyor.

Aşağıda okuyacağınız çok kısa hikâyeden bile  astım veya KOAH olmadığı aşikâr olan hastaya üstelik de bir “profesör” ancak başka tedavilere cevap vermeyen hastalara verilebilecek ilacı (Seretide) sıradan bir solunum yolu enfeksiyonu için “şak” diye yazıyor.

Okuyucum mektubunda belirtmiyor ama bu hastaya “astım başlangıcı” teşhisiyle ömür boyu ilaç alması için sağlık kurulu raporu çıkarılmış olması da kuvvetle muhtemeldir.

Hem de bir göğüs hastalıkları profesörü (ben bunlara “prosedör” diyorum) bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği ortada olan bir hastaya böylesine gelişigüzel ilaç yazabiliyorsa bunların yetiştirdikleri doktorlar neler yazmaz bir düşünün.

Tıbbın yüz karası!

Seretide, Symbicort ve benzeri formüldeki ilaçların dünyanın en çok satılan ilaçlarından olması ‘tıbbın yüz karası’ dır.

Bu tür kombine ilaçlar sadece ‘diğer tedavilerle kontrol altına alınamayan’ ağır astım ve KOAH’ lılar için uygundur.

Bunlar da KOAH’ lıların ortalama yüzde 20′ sini astımlıların da taş çatlasa yüzde 10′ unu teşkil eder.

Oysa günümüzde bu kombine ilaçların neredeyse her astım ve KOAH teşhis edilen hastaya yazılması Allah’ ın emri olmuştur.

Bu örnekte olduğu gibi sıradan solunum yolları enfeksiyonları için yazılması hiç de seyrek değildir.

Hatta her nefesim daralıyor veya öksürüyorum diyene veriliyor desem inanın abartmış olmam.

Gelelim neticeye

BİR: İnsanların bilinçlenmesi, hastalıklar hakkında bilgiye erişimlerinin kolaylaşması çok iyi oldu.

Hastalar artık teşhisi de tedaviyi de sorguluyorlar ve çok da iyi ediyorlar.

İKİ: Seretide ve benzeri ilaçlar ancak başka ilaçlara cevap vermeyen ağır astım ve KOAH’ lıların ilacıdır.

Her öksüren, hele de nefes darlığı olmayan hastalara rastgele yazılması en azından ayıptır.

ÜÇ: Endüstri ile tıp bilimi arasındaki ilişki yok edilmedikçe “ilaç israfının önlenmesi” mümkün değildir.

Okuyucumun “ibretlik” mektubu aynen şöyle:

Doktor Bey merhaba,
Fazla vaktinizi almadan hemen soruma geçmek istiyorum. Annem bir Salgın grip Rahatsızlığı sebebiyle, evde 38 in altına inmeyen birkaç günlük ateş’ten sonra doktora gitmeye razı oldu. Göğüs hastalıkları uzmanı bir Prof doktoruna gittik. Akciğer filmi ve kan tahlilinden sonra akut Bronşit olduğunu söyledi. 10 tane antibiyotik iğne, oseflu hap verdi. Bir hafta kullandı, tekrar kontrole gittiğinde bu kez de seretide diskus verdi. Bu seretide diskus prospektusunde ağır Astım ve koah hastalarında kullanıldığını okudum. Annemin öksürüğü var fakat bir astımlı gibi nefes darlığı Çekerek öksürmüyor, balgam çıkarıyor.  Yüksek tansiyon ilacı kullanıyor aynı zamanda. Yaşı 62.

Tüm bunları göz önüne alınca ve yan etkisi olarak Bronşit ve zatürre de görülebileceğini öğrenince tereddüt ettik doğrusu.

Bizi bu konuda aydınlatabilirseniz çok memnun olurum.

Şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.”

***

Ağır astım-KOAH ilaçlarını rastgele kullanmasını mevzu edindiğim yazılarımdan örnekler:

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/10/02/derdime-bir-care/her-nefesim-daraliyor-diyene-astim-ilaci-yaziliyor/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/06/28/yazilar/tip-yazilari/astim/astim-teshisi-yanlis-konuyor-astim-ilaclari-gereksiz-veriliyor/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/03/14/derdime-bir-care/nefes-alamiyorum-diyenlere-astim-ilaci-yazmayin-lutfen/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/01/06/derdime-bir-care/17184/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. muhittin budak dedi ki:

    Sayın Ahmet Rasim Hocam 2010 yılında aşırı öksürük sonrası doktor bana astım bronşit teşhisi koyuldu seretide müdavimi yaptılar beni 4-6 ay boyunca kullandım. akabinde kendim ölümü göze alarak 2011 yılında ilacı bıraktım. 2013 yılında da 90 kilodan 74 kiloya karatay hocamın sayesinde indim. Şu anda 2015 yılındayım kilom 75 hala! 2 yıldır hastalanmadım!

  2. EMİNE ŞAKŞAK dedi ki:

    instestiyel akçiğer hastalığımın tam nedeni bilinmiyor hastaneden son çıkışımda verilen epikriz raporu ektedir.Kullandığım prednol kortizon hapından da fayda görmediğimi belirten doktor başka ilaçlatr deneyeceğini söyledi.Bu arada türkiyede 2 ilaç olup bunların işe yaramadığını ve tamografi cd sini amerikaya göndererek ordan ilaç alabileceğimizi söyledi buna ne kadar güvenebilirim yardımcı olursanız sevinirim

  3. Fahri Ercabnlı dedi ki:

    Sürekli nefes darlığı çekmekteyim.Üstelik uzun sürelere yayılan şiddetli öksürük nefes darlığı sıkıntı yaşamaktayim. Yaşım 94. Astım – coah tanısı kondu. Uzun zamandan beri coah tanısıyla yaşamaktayım. yıllardır bu tanıyla yaşamaktayım ve seretide Diskus spriva kullanmaktayım. Doktorlarımdan sağlıklı yaşam beklemekteyim. Saygılarımla.

Siz de yorumunuzu paylaşın: