KELLE PAÇA ÇORBASI KIRIKLARA İYİ GELİR Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Senelerdir “kolesterol damarları tıkar, kolesterol kalp krizine yol açar, kolesterol şişmanlatır” diye beyni yıkanan tıp dünyasının, bu hastalıkların “kolesterolsüz beslenmeden” kaynaklandığını kabul etmesi için daha hayli zamana gerek olduğu anlaşılıyor.

Hastalıklardan uzak durmak için de sağlıklı beslenme çok önemli ve bunun yerini herhangi bir ilacın veya gıda takviyesinin alması da kesinlikle mümkün değil.

Tabii ki her gün içilmez ama kelle parça çorbası da adam gibi beslenmek, sağlıklı yaşamak isteyenlerin sofrasında eksik olmaması gereken yiyeceklerden biri.

Fazladan alınan kalsiyum da D vitamini de kırıkları önlemiyor (1).

Sakata gelmemek istiyorsanız sakatat yiyin.

***

Zaman gazetesinde Sevim Şentürk‘ ün haberi (2):

Kolunuz kırıldı, doktora gittiniz. Müdahale yapıldı, kolunuz alçıya alındı. Doktor, iyileşmenizin zaman alacağını söyledi.

Ama durun, çevrenizdekilerin tavsiyeleri var: “Kelle paça çorbası kırık çıkığa iyi geliyormuş. Her gün bir kâse iç. Bir şeyciğin kalmaz.” Peki bu bilgi ne kadar doğru? Aslı astarı var mı? En önemlisi uzmanlar öneriyor mu?

İstanbul’daki kelle paçacıların iddasına göre, halkın bu inancı boşuna değil. Mesela Paçacı Hasan, 50 yaşındaki birinden bahsediyor. Beli kırılmış, bir daha ayağa kalkamaz denmiş. Ama her gün bir kâse kelle paça içerek zıpkın gibi olmuş, 2 ay içinde.

Doğan Kelle Paça da ayağı kırılan 25 yaşındaki bir genci anlatıyor. İki kere alçıya alınmış ayağı. Ama kemik kaynamamış ikisinde de. Sonunda kelle paça çorbası içerek ayağını eskisi gibi kullanmaya başlamış.

Bir de kırık çıkığa kelle paça değil de ayak paça ve kemik çorbasının iyi geldiğini söyleyenler var. Ancak bu bilgilerin nereden çıktığı belli değil. Zaten ortopedist ve beslenme uzmanları “Kelle paça çorbası kırık çıkıklarda tedavi edici role sahiptir.” diyemiyor. Çünkü, henüz bu konuda bilimsel bir araştırma yapılmadığını söylüyorlar.

Sema Hastanesi Ortopedi Uzmanı Halit Çınar Çakı, “Halk arasında bunun gibi çok yanlış var.” diyor ve ekliyor: “Biz hastalarımızı doğruluğundan emin olmadığı şeyleri uygulamamaları konusunda uyarıyoruz. Çünkü bu hastalıklarda tedavi geriye dönüşü olmayan yola girebilir.”

Dr. Çakı, kırık ve çıkıkların tedavisinde beslenmenin önemli olduğunu vurguluyor. Ama bunun günlük beslenmenin dışında olmaması gerektiğini savunuyor. “Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme nasıl her insanın sağlığı için gerekli ise kırık veya çıkık için de aynı şekildedir.” diyor.

Kelle paça kiloya sebep olabilir!

Çınar Çakı ayrıca kelle paça ve kemik çorbalarında yağ oranı ve kalorinin yüksek olduğunu söylüyor. Bu yüzden kişinin hareketinin kısıtlandığı bir dönemde aşırı yağlı besin değeri yüksek olan gıdalar tüketmesinin gereksiz kilo almasına sebep olacağını dile getiriyor.

Kırık çıkık hastalarının yapması gerekenleri ise şöyle sıralıyor: “Esas olan kırık-çıkık bölgesini uygun süre alçıda tutmak ve alçı süresince bir ortopedi doktoru gözetiminde olmak. Bir de istirahat edip uzman doktorun önerisiyle düzenli egzersiz yapmalı.

Beslenme ve diyetetik uzmanı Elvan Odabaşı için durum Ortopedi Uzmanı Halit Çınar Çakı’nın söylediğinden farklı değil:

“Kelle paça çorbası kolestrol içeriği açısından oldukça yüksek. Çocukların gelişim dönemlerinde tüketmeleri tavsiye edilebilir. Ancak yetişkinlerde sık tüketimi sağlık açısından sıkıntılar oluşturabilir.”

Odabaşı, “Kemiklerde oluşan kırıklar, kaslarda oluşan yırtılmalar ve kayıpların kelle paça çorbası ve kemik suyu içeren diğer çorbalar ile tedavi edilebileceği bilgisi doğru değildir.

Kemik sağlığı için ilk önce kalsiyum ve D vitamini gerekir. Bu anlamda en önemli besin grupları ise süt ve süt ürünleridir. Ayrıca güneşten faydalanmakta vücudun D vitamini ihtiyacını karşılamak için önemli.”

Kaynak:

1. http://www.zaman.com.tr/cuma_kelle-paca-corbasi-kiriklara-iyi-gelir-mi_1195482.html

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/09/30/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/kalsiyum-destekleri-kemik-kiriklarini-onlemiyor/

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Canan Karatay dedi ki:

    Kelle Paça ve de kemik suyu:

    Kollajen yüklüdür, D vitamini üklüdür, tüm hücrelerin yapı taşı olan KOLESTEROL yüklüdür!

    Doğal olan bu besinler kilo aldırmadığı gibi, barsak florasını da düzenler ve de bağışıklık sistemini de güçlendirir. Kırık ve çıkıkları,yırtılmış olan menisküslerin,yani diz ve omuz eklemleri kıkırdaklarını ve tüm adaleleri güçlendirir ve de yaşlıların ağrılarını giderir.
    Kolesterol vagonundan inme zamanıdır!

    Bu alanlarda yazılmış binlerce kitap ve de yayın vardır.
    Siz varın bilimsel bir kanıt yoktur deyin..

  2. Nuran Taşkın dedi ki:

    Doktor Bey “Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme nasıl her insanın sağlığı için gerekli ise kırık veya çıkık için de aynı şekildedir” diyor ama sonra kelle paça çorbası için “Biz hastalarımızı doğruluğundan emin olmadığı şeyleri uygulamamaları konusunda uyarıyoruz. Çünkü bu hastalıklarda tedavi geriye dönüşü olmayan yola girebilir.”
    diyor.

    Kelle paça çorbası bir ilaç değil ki, kelle paça çorbası insanların belki de binlerce yıldan beri tükettikleri bir gıda.

    Bu çorba doğal beslenmenin bir parçasıdır ve de afiyetle yenir.

  3. Oğuz Taşbolat dedi ki:

    Kolesterolü yüksek diyorsunuz ve kilo aldırmaz diyorsunuz Canan Hanım. Kendi içiniz de çelişiyor sunuz.

  4. özgür dedi ki:

    kelle paça esnafı toplanmış hemen:D

Siz de yorumunuzu paylaşın: