CLEVELAND DA KELLE PAÇA YİYİN DEMEYE GETİRİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Aradan altı ay geçmesine rağmen KOVİD için etkili ve emniyetli bir ilacın bulunamaması bilim dünyasının dikkatini vitamin, mineral ve besin desteklerine vermesine yol açtı.

Dünyanın önemli tıp merkezlerinden Cleveland Klinik uzmanları tarafından yayınlanan makalede besin desteklerinin KOVİD tedavisindeki ehemmiyeti gündeme taşındı.

Makalede C ve D vitaminleri ile çinko ve N-asetil-sisteinin KOVİD’ in önlenmesi ve tedavisinde etkili olmasının biyolojik olarak mâkûl olduğu ancak bunların tedavi değerlerinin ilave araştırmalarla gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

Food Supplements | AESGP

Çinko

Çinkonun bağışıklıkta önemli bir yere sahiptir. Antikor ve beyaz kan hücrelerinin yapımında ve enfeksiyonlarla savaşta rolü vardır.

Çinko eksikliğinde enflamasyon artar, antikor yapımı azalır.

Yüksek doz çinkonun soğuk algınlığı belirtilerinin süresini azalttığı gösterilmiştir ama bunun alt solunum yolları enfeksiyonları ev KOVİD’ deki etkisi belli değildir.

Bağışıklık fonksiyonlarındaki rolü ve koronavirüs çoğalmasını baskılama potansiyeline dayanarak çinkonun KOVİD tedavisindeki etkinliği araştırılmaktadır.

Vitamin D

Yeteri kadar güneşlenemeyenlerde, yaşlılarda, kortizon kullananlarda ve siyah derililerde D vitamini seviyeleri düşüktür ve bunlarda akut solunum enfeksiyonları ensidansı yüksektir.

Mevsimsel grip ve vitamin D eksikliği arasında bir bağlantı olduğu da bilinir.

Vitamin D desteklerinin akut solunum enfeksiyonlarını azalttığı gösterilmiştir.

Bazı yeni makalelerde D vitamini seviyelerini yükselterek enfeksiyon riskini azaltmak için günlük takviyeler tavsiye edilmektedir.

Vitamin C

Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini bir antioksidandır ve bağışıklık sistemi için çok önemlidir.

Kuşlarda yapılan deneyler koronavirüs enfeksiyonuna karşı koruyucu tesiri olduğunu, insanlar üzerindeki araştırmalar da viral enfeksiyonlara ve zatürreye hassasiyetin azalabileceğini gösteriyor.

N-asetil-sistein

N-asetil-sistein vücutta bir antioksidan olan glutatyona dönüştürülür.

N-asetil-sistein ile yapılan araştırmalarda viral pnömoni ve akut solunum yetersizliği sendromunun da içlerinde olduğu akciğer hastalıklarında anti-enflamatuar ve antioksidan etkileri olduğu gösterilmiştir.

KOVİD’ li hastalarda da sık görülen sistemik enflamasyon ve akut solunum yetersizliği sendromunda solunum yollarını tıkayan mukusun atılmasını kolaylaştırır.

Bunun, KOVİD’ i önleyebileceğine dair bir emare yoksa da hastalığın hafifletilmesinde işe yarayabilir.

Cleveland da “Kelle paça” diyor

Dünyanın bir numaralı tıp merkezlerinden olan Cleveland Kliniği’ nin KOVİD’ in önlenmesi ve tedavisinde bağışıklığın güçlendirilmesine verdiği ehemmiyet, vitamin ve mineraller çektiği dikkat her türlü takdirin üzerindedir.

Cleveland’ lı uzmanların bağışıklığın güçlendirilmesini yiyecekler üzerinden değil de “besin destekleri” üzerinden yapmalarını anlayışla karşılıyorum.

Onlardan, vitamin, mineral, antioksidan gibi besin unsurlarının tümünün yiyeceklerimizde yeterince bulunduğunu söylemelerini beklemenin haksızlık olacağının bilincindeyim.

Çünkü işi sofraya yıktıklarında modern bilim dünyasından “Cleveland da kelle-paça diyor” sloganıyla bir aşağılama ve itibarsızlaştırma kampanyası başlatılacağını tabii ki biliyorlar.

Nerde onlarda Canan Karatay’ daki cesaret, nerde ondaki yürek!

Kelle-paça sağlıklı beslenmenin sembol yiyeceğidir

Kelle paça tabii ki tek başına hiçbir işe yaramaz, tabii ki ne KOVİD’ i önler ne de tedavi eder.

Yoğun bakımda ilaç-serum değil damardan kelle paça verilsin demek istemiyorum elbette.

Adam gibi beslenmenin olmazsa olmaz yüzlerce yiyeceğinden biri olan kelle-paça sağlıklı gibi beslenmenin sembolüdür.

Kelle-paçayı da kepçe kepçe yiyin demiyorum.

Adam gibi beslenin diyorum, hepsi bu!

Şu pandemi günlerinde televizyonlarda gece yarılarına kadar virüsün S proteinindeki amino asit diziliminden ACE-2 reseptörün yapısına, furinlerden interlökinlere, favipiravirin etki mekanizmasından remdesivirin yan tesirlerine, vektör aşılardan mRNA aşılarına halkın anlamayacağı ve hiçbir işine yaramayacak ne varsa konuşuldu ama beslenme üzerine de iki lâf edelim diyen çıkmadı.

Gelelim neticeye

BİR: Adı geçen bu antioksidan, mineral ve vitaminlerin hiçbirinin doğrudan ne KOVİD’ i ne diğer enfeksiyonları ve ne de herhangi bir hastalığı önlemesi veya tedavi etmesini mümkün görmüyorum.

İKİ: Bu besin ögeleri, bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi ve sağlıklı bir hayat için olmazsa olmaz unsurlardır.

ÜÇ: Vitamin ve minerallerin hiçbirinin hap olarak alınmasına çok özel durumlar dışında gerek yoktur. Kara propagandaya inanmayın, bunların tümü de adam gibi beslenenlerin yiyip içtikleri gıdalarda elan yeteri kadar mevcuttur.

Hepinizi kelle paça çorbası içmeye davet ediyorum ama Alman usulü, ona göre!

Kaynak: https://www.ccjm.org/content/early/2020/06/08/ccjm.87a.ccc046

***

EK 1 (10.8.2021): ÖNDER ERGÖNÜL “Siz virüsü kapana kadar fiziken fitseniz, sağlığınıza dikkat ediyorsanız, beslenmeniz iyiyse, hareketli bir bireyseniz, iyi uyuyorsanız hastalığı daha rahat atlatıyorsunuz.Kaynak: https://www.dunya.com/kose-yazisi/favipiravir-ilaci-tedavide-etkisiz-karacigeri-yoruyor/630267

***

EK 2 (31.10.2021): CLEVELAND “Cleveland’ ın gribe karşı beslenme tavsiyelerinin ilk sırasında “kemik suyu” yani “kelle paça çorbası var”. Sizi şarlatanlar siziiii…. ,

Broth

Broth is rich in nutrients and antioxidants, and it helps prevent dehydration. It’s also warm and cozy, helping to soothe your sore throat and clear up that stuffy nose.  

If you happen to be reading this before the flu hits, consider making your own broth — whether you go with a vegetarian version or electrolyte-rich bone broth — to keep in the freezer just in case. And although homemade is healthiest, you can also get it from the grocery store or order it from a local restaurant if you’re feeling too crummy to cook.

Kaynak: https://health.clevelandclinic.org/what-to-eat-when-you-have-the-flu/

***

 

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Halit dedi ki:

    Gülmekten öldüm hocam ya valla aşk olsun sana. harcanıyorsun sen tıpta. sen yazar olmalıymışsın yazar. aziz nesin su dökemez senin eline. helal sana

  2. Muhammed Can dedi ki:

    Ben seni kelle paçaya davet ediyim hocam hesaplar benden Türk usulü olsun

  3. Ömer dedi ki:

    kelle paça milli yemeğimizdir milli yemekelrden kimseye zarar gelmez kelle paça candır

  4. CANAN KARATAY dedi ki:

    ABD’de kelle paça bilmezler ve de yemezler.

    Kelle Paçanın yerine, TAVUK SUYU çorbayı bilirler!

    ABD hekimlerine kelle paça yiyelim mi diye soran TV yapımcılarının dünyadan haberleri yok tabii…

    ABD şirketlerinin bağımlısı olan hekimlerimiz de, aynı nedenle kelle paça denince şaşırıyor ve yanıltıcı fikirler ileri sürüyorlar!

    Ahmet Rasim Küçükusta senelerden beri açıklıyor, yazıyor, çiziyor: ADAM GİBİ BESLENİM, ADAM GİBİ YAŞAYALIM, PAKET YİYECEKLERDEN İÇECEKLERDEN PES GEÇELİM DİYE…

    Adam gibi yemek yemek bağırsak florasını düzeltir, sağlıklı kılar ve de güçlü kılar.

    Bağışıklığımızın %90’ı bağırsaklarımızda olduğundan dolayı, Kelle paça, kemik suyu, işkembe ve kokoreç ve de tam yumurta ve ev yoğurdu ve de ev sirkesi bağışıklık sistemimizi güçlü kılar güçlendirir…

    ASIL TEMEL MESELE DEMEK Kİ TAVUK SUYU ÇORBADIR!!!

    Bizde doğru dürüst tavuk yetişmediği için, tavuk suyu demiyoruz da Kelle Paça diyoruz…

  5. CANAN KARATAY dedi ki:

    Bu nedenlerle ABD’de hastalandıkları zaman herkes bol bol TAVUK SUYU ÇORBA içer, hastalara tavuk suyu çorba içirilir!

Siz de yorumunuzu paylaşın: