BMJ: DOKTORLARA BEDAVA ÖĞLEN YEMEĞİ ASLINDA BEDAVA DEĞİLDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Tıbbın endüstri tarafından yönetilmesine karşı duruşuyla takdir toplayan muteber tıp dergisi British Medical Journal’ de “Free lunches in medicine aren’t really free” (Bedava öğle yemekleri aslında bedava değildir) sözüyle başlayan makaleden:

” industry influence in almost all facets of patient care, medical education, clinical research, and even certification exams”

“endüstri hasta bakımından, tıp eğitimine, klinik araştırmalardan sertifika imtihanlarına kadar tıbbın her tarafını etkiliyor”.

free lunch drug industry ile ilgili görsel sonucu

Modern tıp büyük ölçüde endüstrinin tahakkümü altındadır.

Endüstri ve tıp arasındaki menfaat münasebetleri sıfırlanmadan öncelikle hastaları gözeten bağımsız tıptan söz edilemez.

Bedava peynir de sadece fare kapanında bulunur.

Bunu böyle bilin!

Tamamını okumak için: https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1939

***

EK 1 (9.5.2024)BMJ: FDA, menfaat münasebetlerini ciddiye aldığını söylese de ilaç endüstrisiyle finansal münasebetler liderleri arasında yaygın. Türkçesi: Malı büyük başlar götürüyor, küçükler eşantiyon kalem, öğlen dürümle mutlu olmaya çalışıyor.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/385/bmj.q975

Makale: Revolving doors: board memberships, hedge funds, and the FDA chiefs responsible for regulating industry

***

EK 2 (5.6.2024): JAMA: Sosyal medyada ilaç tanıtımı yapan doktorların çoğu ilaç şirketlerinden para alıyor

ABD’deki çeşitli kurumlardan tıp araştırmacıları tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden ilaç tanıtımı yapan doktorların önemli bir kısmının ilaç üreticileri tarafından maddi olarak tazmin edildiğini ortaya çıkardı.

JAMA’da yayımlanan çalışma, X’te ilaçları onaylayan doktorların çoğunun ilaç üreticilerinden ödeme aldığını ortaya koydu.

Araştırmacılar bu ödemeleri takip etmek için Medicare ve Medicaid Hizmetleri Merkezleri tarafından yönetilen Açık Ödemeler web sitesini kullandı. Bu platform, kullanıcıların ABD’de onay için ödeme alan doktorları ve bunların arkasındaki şirketleri belirlemelerine olanak tanıyor.

ABD’de ilaç reklamları yasal

Diğer birçok gelişmiş ülkenin aksine ABD, ilaç şirketlerinin sosyal medya da dahil olmak üzere çeşitli kanallar aracılığıyla ürünlerinin reklamını yapmalarına izin veriyor. Dahası, sağlık çalışanlarının bu reklamlarda yer alan ilaçları desteklemek için ödeme kabul etmeleri de yasal.

Araştırma ekibi, çalışmaları için birincil platform olarak X’e odaklandı. İlaç onayları yayınlayan 28 doktor belirlediler ve onay geçmişlerini keşfetmek için Open Payments web sitesindeki isimlerini çapraz referans aldılar.

Çoğu ödeme alıyor

İncelenen 28 doktordan 26’sı ilaç üreticilerinden, 24’ü ise özellikle destekledikleri ilaçlarla ilgili ödemeler almıştı. Ödemeler genellikle “konuşma” veya “danışmanlık” ücreti olarak kategorize edilmiş ve pek çok destek sponsorlu referanslar şeklinde olmuştu.

Çalışmaya katılan doktorlardan sadece birinin, destekledikleri ilacın araştırma ve geliştirmesine katkıda bulunmuş olması dikkat çekiciydi.

Bazıları ücretli onay uygulamasını etik dışı olarak görse de, araştırma ekibi tarafından vurgulandığı üzere bu uygulama yasal ve ruhsat statüsünü etkilemiyor.

Araştırma, sağlık çalışanları ile ilaç şirketleri arasındaki ilaç destekleri alanındaki karmaşık ilişkiyi vurguluyor ve şeffaflık ve sosyal medya platformlarında paylaşılan tıbbi tavsiyelerin güvenilirliği ile ilgili soruları gündeme getiriyor.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/hekim/jama-sosyal-medyada-ilac-tanitimi-yapan-doktorlarin-cogu-ilac-sirketlerinden-para-aliyor-111806

K: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2819356

Makale: Industry Payments to Physicians Endorsing Drugs and Devices on a Social Media Platform

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Şakir Şener dedi ki:

    Tabii bedava değildir, şu dünyada bedava olan ne var ki? Bedava bir şey varsa da bilin ki arkasında bir oyun vardır. kaşıkla verirler kepçeyle alırlar. Dünyanın düzeni budur.

  2. Yavuz Selim K dedi ki:

    İlaç şirketleri bir çıkarları yoksa kimseye bedava bir damla su bile vermezler. Herkes bunu bilsin ve buna göre yorum yapsın.

  3. NİHAT dedi ki:

    ÇAY KAŞIĞI İLE KOKLATIP KAZAN KEPÇESİYLE GERİ ALIRLAR, KİMSEYİ DE DİNLEMEZ TAKMAZLAR.

  4. Alican Aktaş dedi ki:

    Hükumet neden bu işe dur demiyor acaba madem doktorlardan ses ve çıt çıkmıyor hükumet el atsın bu işe, bedava yemek bedava hediye falan yok desin.

Siz de yorumunuzu paylaşın: