USA’ DA DOKTORLARIN BAZI KALP CİHAZLARI SEÇİMİNİ ENDÜSTRİ ÖDEMELERİ BELİRLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***

Dünyanın en muteber tıp dergilerinden olan JAMA’ da yayınlanan araştırma, endüstri ödemeleri ve tıbbi cihaz seçimi arasındaki münasebetleri ortaya koymak için düzenlendi.

Cihaz üreticilerinden doktorlara yapılan ödemeler ve ilk kez bir kardiyoverter-defibrilatör (ICD) veya kardiyak resenkronizasyon tedavisi-defibrilatör (CRT-D) implantasyonu uygulanan hastalar için cihaz seçimi arasındaki ilişki incelendi.

3 yıllık bir sürede 1763 kuruluşta 4435 doktor tarafından 145.900 hastaya 4 üreticinin implante edilen ICD veya CRT-D cihazları takıldığı belirlendi.

Bu doktorlardan 4152’si (%94’ ü), cihaz üreticilerinden 2 $ ile 323.559 $ arasında değişen ödemeler almıştı ve medyan ödeme miktarı 1211 $ idi.

Bu kesitsel çalışma, ICD veya CRT-D implantasyonlarının büyük bir kısmının cihaz üreticilerinden ödeme alan doktorlar tarafından yapıldığını gösteriyor.

Hastaların, bir ICD veya CRT-D implantasyonu yapan hekime en yüksek toplam ödemeyi sağlayan üreticiden ICD veya CRT-D cihazları alma ihtimali, diğer üreticilere göre daha yüksekti.

Gelelim neticeye

Dünyanın tıpta ve teknolojide en gelişmiş ülkesi olan USA’ nın koronavirüs salgınında en fazla vaka ve ölümlerin görüldüğü ülke olmasına şaşırmadım.

Ticaret, siyaset ve ahlâksızlığın hâkim olduğu tefessüh etmiş bir tıptan hayır gelir mi?

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2772494

***

 

EK 1 (13.12.2020): 106 klinik kılavuzla ilgili 21 araştırma, 1809 tavsiye komitesi raporu, 340 fikir makalesi ve 497 anlatı incelemesinin ele alındığı araştırmada finansal menfaat çatışmalarının ilaç ve alet tavsiyesiyle ilişkili olduğu gösterildi. Mali olmayan menfaat çatışmalarının tavsiyeleri etkileyip etkilemediği kesin değildir.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4234

***

EK 2 (26.10.2023): ABD’de yapılan araştırmaya göre, onkologları endüstriden nemalanan kanser hastalarının bazı tavsiye edilmeyen ve düşük değerli tedavileri alma ihtimalleri daha yüksek görünüyor. Bunun için araştırma yapmaya gerek var mıydı, bilemedim. 

Within some clinical scenarios, industry payments to physicians are associated with non-recommended and low value drugs. These findings raise quality of care concerns about the financial relationships between physicians and industry.

Kaynak: https://x.com/bmj_latest/status/1717335232142025071?s=20

Makale: Pharmaceutical industry payments and delivery of non-recommended and low value cancer drugs: population based cohort study

***

 

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Temel dedi ki:

    Para almayan yüzde 6 doktoru alınlarından öpmek lazım.

  2. Bilal Yaşar dedi ki:

    Ödemeler 2 $ ile 323.559 $ arası. Arada anormal bir fark var. Bu nasıl iştir? 325 bin dolar bizim paramızla 3 milyona yakın para eder. Bu adam naapmış ta bu kadar para almış???

Siz de yorumunuzu paylaşın: