Bursa İnegöl’deki devlet hastanesi öncülüğünde, kaymakamlık ve milli eğitim müdürlüğü desteğiyle başlatılan projeyle öğrenciler, evlerinde bulunan miadı geçmiş ilaçları topladı.

Toplanan miadı geçmiş ilaçlar hastane personeli tarafından tek tek kayıt altına alındı, ortaya korkunç bir rakam çıktı.

Bir ay zarfında 6112 kutu ilaç toplanırken, İnegöl Devlet Hastanesi girişinde sergilenen ilaçların maddi değeri 146 bin 888 lira. 

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Devlet Hastanesi CEO Hayrettin Göçmen, “İnegöl çapında başlattığımız proje çerçevesinde, okullarımızda okuyan öğrencilerimizden evlerinden miadı geçmiş ilaçlarını getirmeleri talep edildi. Toplanmış olan miadı geçmiş ve kullanılmayan ilaçlar hastane idaremizce tek tek sayıldı ve not edildi. Öğrencilerin ancak yüzde 10’undan dönüş oldu. Ama ortaya çıkan rakam korkunç.

Bu kadar kısa süre içinde toplanan miadı geçmiş ilaç kutusu sayısı tam 6112. Çöpe atılan ve her bir kuruşu yine bizlerden çıkan bu ilaçların toplam maddi değeri ise 146 in 888 TL. Çöpe atılan her bir ilaç ortak kamu kaynağıdır. Lütfen ilaçlarımızı gerektiği kadar tüketelim” diye konuştu.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/binlerce-liralik-ilac-cop-oluyor,kMzDYEzBCkOoDL-24h5Z6Q

***

EK 1 (15.7.2023):

Resim

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1679908285397254144?s=20

***

EK 2 (3.2.2024): SGK, etkin, sürdürülebilir ve güvenilir ilaçları tarayıp, geri ödeme listesine eklemeye devam ediyor. Son eklenenlerle SGK’nin geri ödeme listesinde 879’i kanser tedavisinde kullanılanlar olmak üzere toplam 8 bin 834 ilaç bulunuyor. Kurumun, gider kalemleri arasında ilaç ödemeleri ilk sıralarda geliyor. İlaç için 2021 yılında 60,3 milyar lira, 2022’de 91,7 milyar lira ödeyen SGK’nin 2023’teki ilaç harcaması 178,3 milyar lirayı buldu. Geçen yılki ilaç harcamasında 41,6 milyar lira ile kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ilk sırada yer aldı.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/devlet-2023te-ilaca-1783-milyar-lira-harcadi-109700

***

EK 3 (9.5.2024)BMJ: FDA, menfaat münasebetlerini ciddiye aldığını söylese de ilaç endüstrisiyle finansal münasebetler liderleri arasında yaygın. Türkçesi: Malı büyük başlar götürüyor, küçükler eşantiyon kalem, öğlen dürümle mutlu olmaya çalışıyor.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/385/bmj.q975

Makale: Revolving doors: board memberships, hedge funds, and the FDA chiefs responsible for regulating industry

***

EK 4 (5.6.2024): JAMA: Sosyal medyada ilaç tanıtımı yapan doktorların çoğu ilaç şirketlerinden para alıyor

ABD’deki çeşitli kurumlardan tıp araştırmacıları tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden ilaç tanıtımı yapan doktorların önemli bir kısmının ilaç üreticileri tarafından maddi olarak tazmin edildiğini ortaya çıkardı.

JAMA’da yayımlanan çalışma, X’te ilaçları onaylayan doktorların çoğunun ilaç üreticilerinden ödeme aldığını ortaya koydu.

Araştırmacılar bu ödemeleri takip etmek için Medicare ve Medicaid Hizmetleri Merkezleri tarafından yönetilen Açık Ödemeler web sitesini kullandı. Bu platform, kullanıcıların ABD’de onay için ödeme alan doktorları ve bunların arkasındaki şirketleri belirlemelerine olanak tanıyor.

ABD’de ilaç reklamları yasal

Diğer birçok gelişmiş ülkenin aksine ABD, ilaç şirketlerinin sosyal medya da dahil olmak üzere çeşitli kanallar aracılığıyla ürünlerinin reklamını yapmalarına izin veriyor. Dahası, sağlık çalışanlarının bu reklamlarda yer alan ilaçları desteklemek için ödeme kabul etmeleri de yasal.

Araştırma ekibi, çalışmaları için birincil platform olarak X’e odaklandı. İlaç onayları yayınlayan 28 doktor belirlediler ve onay geçmişlerini keşfetmek için Open Payments web sitesindeki isimlerini çapraz referans aldılar.

Çoğu ödeme alıyor

İncelenen 28 doktordan 26’sı ilaç üreticilerinden, 24’ü ise özellikle destekledikleri ilaçlarla ilgili ödemeler almıştı. Ödemeler genellikle “konuşma” veya “danışmanlık” ücreti olarak kategorize edilmiş ve pek çok destek sponsorlu referanslar şeklinde olmuştu.

Çalışmaya katılan doktorlardan sadece birinin, destekledikleri ilacın araştırma ve geliştirmesine katkıda bulunmuş olması dikkat çekiciydi.

Bazıları ücretli onay uygulamasını etik dışı olarak görse de, araştırma ekibi tarafından vurgulandığı üzere bu uygulama yasal ve ruhsat statüsünü etkilemiyor.

Araştırma, sağlık çalışanları ile ilaç şirketleri arasındaki ilaç destekleri alanındaki karmaşık ilişkiyi vurguluyor ve şeffaflık ve sosyal medya platformlarında paylaşılan tıbbi tavsiyelerin güvenilirliği ile ilgili soruları gündeme getiriyor.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/hekim/jama-sosyal-medyada-ilac-tanitimi-yapan-doktorlarin-cogu-ilac-sirketlerinden-para-aliyor-111806

K: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2819356

Makale: Industry Payments to Physicians Endorsing Drugs and Devices on a Social Media Platform

***