AŞIYA RED OYU VEREN FDA UZMANLARININ GEREKÇELERİ HAKLIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Tıbbi fetva kurumu FDA, 22 kabul 4 red ve bir çekimser oyla Pfizer-BioNTech’ in koronavirüs aşısına “acil kullanım izni” verdi (1).

Daha önce de FDA’ ya danışmanlık yapan Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee (VRBPAC) de bu aşıya 17′ ye karşı 4 oyla acil kullanım izni verilmesini kabul etmişti (2). 

Bu bilgiler aşı hakkında karar verici makamda olan her 4-5 uzmandan birinin aşıyı yeteri kadar etkili ve/veya emniyetli bulmadıkları anlaşılıyor. 

VRBPAC üyelerinin neden ret kararı verdiklerini bilmiyoruz ama FDA üyelerinin red gerekçelerini başlıca iki grupta toplayabiliriz:

BİR: “Mevcut bilimsel kanıtların hepsine bakıldığında, Pfizer-BioNTech Covid-19 aşısının 16 – 18 yaş arası bireylerde kullanılmasının büyük riskleri olması” 

İKİ: Çalışma süresinin kısalığı ve aşının yeterince incelenmemiş olması.

Bugüne kadar hiçbir enfeksiyon hastalığı veya başka bir hastalık için onay almamış olan mRNA teknolojisiyle ilgili bu endişeleri ben de çok haklı buluyorum.

Yüz milyonlarca ve hatta belki de birkaç milyar insana uygulanacak bu yeni aşı için daha uzun ve daha kapsamlı çalışılması gerektiğini düşünüyorum çünkü orta ve uzun vadede çıkabilecek ciddi yan etkilerin telafisi mümkün olmayabilir.

Red oyu verenlerin çoğu yaşı gerekçe gösteriyorlar ama ben bunun “suni bir gerekçe” olduğunu, “esas endişelerini söyleyemedikleri için” yaşa sığındıklarını düşünüyorum.

Aşının 16 ve 18 yaşlar arasında 18 yaş üzerindekilerden farklı etkinlik veya emniyet problemleri yaratabileceğini kesinlikle gerçekçi bulmuyorum ve buna destek olacak bir örnek olduğunu da sanmıyorum.

Benim eksikliğini çok önemli bulduğum hususlar aşının etkinlik ve emniyetinin 170 “hafif KOVİD” vakası üzerinden alınmış olması ve takip süresinin kısalığı (3).

Yüz milyonlarca insan uygulanacak bir aşı için hiç değilse birkaç yüz vaka esas alınmalıydı ve takip süresi de 6 aydan kısa olmamalıydı.

Emziren anneler ve gebeler de bu aşıyı yaptırabilir

New York Times’ da yer alan bir makaleye göre hiçbir araştırma yapılmamış olmasına rağmen emziren annelerin ve gebelerin de bu aşıyı yaptırabilecekleri bildirildi (4).

Uzmanlar, virüsün sebep olduğu hastalığın aşının risklerinden çok daha fazla olabileceğine ve zaten bugüne kadar bu grup üzerinde çalışma yapılmamış olduğuna dikkat çekiyorlar. 

İngiltere aşıyı gebelere tavsiye etmedi.

Gelelim neticeye

Aşının etkinlik oranının yüzde 95 olması çok memnuniyet verici olmakla beraber az sayıda vak üzerinden karar alınması, takip süresinin kısalığı önemli eksiklerdir.

Ayrıca, aşının ağır vakaları önlemedeki etkinliği, risk grubunda olanlardaki koruyuculuğu, etkisinin ne kadar süreceği, bulaştırıcılığı önleyip önleyemeyeceği de bilinmiyor.

Kaynaklar:

1. https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/fdadaki-dort-uye-asiya-neden-hayir-oyu-verdi,2dA1TIANMEWx1hRBYGK5YA/CRMyTtEeSE-cVLf05vyGWQ

2. https://www.statnews.com/2020/12/10/tracking-the-fda-advisory-panel-meeting-on-the-pfizer-biontech-covid-19-vaccine/

3. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577

4. https://www.nytimes.com/2020/12/11/health/coronavirus-vaccine-pregnant-breast-feeding.html

***

NTV’ de Akın Murteza’ nın haberi:

ABD’de geçtiğimiz gün onaylanan ve bugün kullanımına başlanacak olan Pfizer-Biontech corona virüs aşısıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. FDA’da gerçekleştirilen onay oylaması sonrası acil kullanım izni alan Pfizer-Biontech corona virüs aşısıyla ilgili dört üyenin hayır, bir üyenin ise çekimser oy kullandığı ortaya çıktı.

Chicago Tıp Fakültesi dekanı Dr. Archana Chatterjee, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanında aşılar bölümünü yöneten Dr. David Kim, Michigan Üniversitesi’nde mikrobiyoloji ve Afrika çalışmaları profesörü olan A.Oveta Fuller, Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde bulaşıcı hastalık uzmanı olan Dr. Michael Kurilla tarafından aşıya hayır oyu verilirken işte bu dört üyenin hayır oyu vermesinin nedenleri…

Siz de yorumunuzu paylaşın: