NEDEN GRİP VEYA KOVİD BAZILARINDA AĞIR SEYREDER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kovid, grip gibi yaygın solunum yolu enfeksiyonlarından ciddi şekilde hastalanan veya ölen bazı hastalarda önemli bir enzimin anormal derecede yüksek seviyeleri olabileceği tespit edildi.

Kısa adı OLAH olan oleoil-ACP-hidrolaz isimli enzim, ölenler de dahil olmak üzere ağır hastaların bazılarında oldukça yüksek seviyelerde bulundu.

Herkeste düşük düzeyde OLAH var ve bu gerçekten önemli bir enzim çünkü lipitlerin bileşenleri olan yağ asitlerinin üretiminde rol oynuyor.

Lipitler, hücre zarlarının oluşturulması ve vücutta enerji depolanması için kritik olan yağlardır.

Ancak hayatı tehdit eden hastalıklarda OLAH önemli ölçüde daha yüksek seviyelerde üretilirken, sağlıklı bireylerde ve hastalığı hafif olan hastalarda çok düşük seviyelerde bulunuyor.

OLAH enziminden yoksun olacak şekilde genetiği değiştirilmiş fareler, daha az ciddi viral enfeksiyonlara, daha az akciğer iltihabına maruz kaldı ve daha yüksek hayatta kalma oranlarına sahip oldu.

OLAH’ ın, patojenleri yutan ve öldüren bir tür beyaz kan hücresi olan makrofajları uyaran lipitlerle ilişkili olabileceği düşünülüyor.

Bu lipitleri teşvik etmek bir virüsle mücadelede faydalı gibi görünse de, aşırı yüksek OLAH seviyeleri aşırı aktif bir bağışıklık tepkisine ve zararlı düzeyde iltihaplanmaya yol açabiliyor.

Gelelim neticeye

Bu çalışmaya göre ağır grip, bazı kişilerde bağışıklık sisteminin vücudu koruma gayretinin aşırıya kaçtığını, virüsle daha iyi mücadele edeyim derken daha fazla zararlı olduğunu gösteriyor. 

Buna halkımız “vur diyince öldürmek” der. 

Abstract: Respiratory infections cause significant morbidity and mortality, yet it is unclear why some individuals succumb to severe disease. In patients hospitalized with avian A(H7N9) influenza, we investigated early drivers underpinning fatal disease. Transcriptomics strongly linked oleoyl-acyl-carrier-protein (ACP) hydrolase (OLAH), an enzyme mediating fatty acid production, with fatal A(H7N9) early after hospital admission, persisting until death. Recovered patients had low OLAH expression throughout hospitalization. High OLAH levels were also detected in patients hospitalized with life-threatening seasonal influenza, COVID-19, respiratory syncytial virus (RSV), and multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C) but not during mild disease. In olah−/− mice, lethal influenza infection led to survival and mild disease as well as reduced lung viral loads, tissue damage, infection-driven pulmonary cell infiltration, and inflammation. This was underpinned by differential lipid droplet dynamics as well as reduced viral replication and virus-induced inflammation in macrophages. Supplementation of oleic acid, the main product of OLAH, increased influenza replication in macrophages and their inflammatory potential. Our findings define how the expression of OLAH drives life-threatening viral disease.

Kaynak: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0092867424008006

Makale: High expression of oleoyl-ACP hydrolase underpins life-threatening respiratory viral disease

https://www.theguardian.com/science/article/2024/aug/13/patients-seriously-affected-by-flu-or-covid-may-have-high-levels-of-crucial-enzyme-research-finds

https://medimagazin.com.tr/guncel/arastirma-solunum-yolu-hastaliklarini-agir-gecirenlerde-olah-seviyesi-daha-yuksek-olabilir-112515

Sick woman lying in bed with high fever due to the swine flu - Your Health

Siz de yorumunuzu paylaşın: