ÇEKİRGE YEMEYE HAZIRLANIN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmada çekirge yemenin dost bağırsak bakterilerini artırdığı ve kronik enflamasyonla ilgili olan TNF-alfa isimli proteini azalttığı bildirildi.

Araştırma 18-48 yaşlar arasındaki sağlıklı erkek ve kadınlardan oluşan 20 gönüllü üzerinde yapıldı.

Bir gruba ilk iki hafta standart bir kahvaltı verilirken bir gruba ise bu kahvaltıya 25 gram çekirge tozu (Gryllodes sigillatus) da ilave edildi.

Daha sonra iki hafta süreyle her iki grup da standart kahvaltı yaptıktan sonra bu sefer ilk dönemde standart kahvaltı verilenlere çekirgeli kahvaltı, çekirgeli kahvaltı verilenlere ise standart kahvaltı verildi.

Gönüllülerden bu üç dönemin başında ve sonlarında kan ve dışkı örnekleri alındı ve mide-bağırsaklarıyla ilgili bir anketi doldurmaları istendi.

Çekirge tozu eklenen kahvaltı yiyenlerin bağırsaklarında dost bakterilerden Bifidobacterium animalis’ in ve bağırsak sağlığıyla ilgili bir enziminin arttığı, kanlarında ise enflamasyonla alakalı bir protein olan TNF-alfanın azaldığı tespit edildi.

Çekirge tozu eklenen kahvaltının herhangi bir olumsuzluğu bildirilmedi.

Wisconsin Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan randomize, çift kör ve çapraz geçişli çalışma Scientific Reports isimli dergide yayımlandı (1).

food-cricket-Entomophagy1_GettyImages

Böceklerdeki besin ögeleri

Çekirge, ağustos böceği, karınca, tırıl gibi böcekler dünya tarihi boyunca insanlar tarafından yenmiştir ve günümüzde de 130 ülkede 2 milyar insan tarafından yenmeye devam edilmektedir.

Bunlar yenmek üzere doğru hazırlandıklarında emniyetlidir ama bazı insanların böceklerdeki protein ve kitine karşı alerjik tepki göstermesi mümkündür.

Böceklerde bütün esansiyel amino asitleri ihtiva eden proteinler, B vitaminleri, mineraller ve esansiyel yağlar mevcuttur.

Böceklerin dış kabuğunda kitin ve kitosan şeklinde polisakkarit yapısında lifler de vardır.

Bir araştırmada tam çekirgenin kuru ağırlığının yüzde 4.3-7.1’ inin kitin ve yüzde 2.4-5.8’ inin de kitosanın oluşturduğu tespit edilmiştir.

Kitin, yenebilen selüloza benzer yapısı olan azot ihtiva eden bir polisakkarittir ve bu özellikleriyle bir prebiyotiktir.

Photo: Deep-fried insects displayed at an open-air market

Böcek yemenin çevreye ve ekonomiye de faydaları var

Böcek üretimi büyük baş hayvanlara göre daha az çevre kirliliğine yol açar ve ekonomik kazançlar sağlar.

Böcek üretiminde daha az su, yem ve toprak kullanılır ve sera gazı salınımı da daha azdır.

Tüm bunlar böceklerin daha düşük maliyetle üretilebileceklerini gösterir.

Yüzde 100 çekirge unu USA’ da kilosu 100 dolardan satılmaktadır (2).

Dost bakteriler olmadan sağlıklı yaşamak mümkün değil

Bağırsak bakterilerinin sağlıklı yaşamada, hastalıklardan korunmada çok önemli rolleri olduğu giderek daha iyi anlaşılıyor.

Bu bakterilerin sayısı insan vücudundaki hücrelerin 3-10, bunların kodladığı genlerin sayısı ise en azından 100 misli fazladır.

Bu bakteriler salgıladıkları maddelerle insan fizyolojisini, bağışıklığını, metabolizmasını, sinir sitemin doğrudan etkiler ve bu yüzden bunlara ikinci beyin adı da verilmektedir.

Bağırsak bakterilerinin sayı ve türlerindeki değişmeler (dizbiyoz) başta obezite, diyabet, damar sertliği, alerji, astım, depresyon ve kanserler olmak üzere birçok kronik hastalığa zemin hazırlar.

Bağırsak bakterileri prebiyotik adı verilen besin ögeleriyle beslenirler.

Diyette yeterli ve uygun prebiyotik bulunmaması bağırsak bakterilerinin sayı ve türlerinin değişmesine yol açar.

Prebiyotikler karbonhidrat yapısındaki besin ögeleridir, bunlar gıdalardaki liflerde bulunur.

Liften zengin gıdalarla beslenmenin meme kanseri, kalp hastalıkları ve metabolik sendrom riskini azalttığını gösteren birçok araştırma vardır.

Eating insects may improve gut bacteria, reduce inflammation: study

Gelelim neticeye

BİR: Sadece bu araştırmaya dayanarak çekirge yemenin çeşitli hastalıkları önleyebileceğini iddia etmek mümkün değildir ama çekirgede bulunan besin unsurlarının sağlıklı yaşamak için gerekli olduğu şüphesizdir.

İKİ: Çekirge veya diğer böcekleri yemek buna alışkın olmayan toplumlar için ilk bakışta “iğrenç” bir şey gibi gelebilir ama neticede bunlar da etini, sütünü, yumurtasını ve hatta neredeyse her şeylerini yediğimiz diğer canlılardan farlı değillerdir.

ÜÇ: Çekirgeyi olduğu gibi yemek birçok insana “imkânsız” görünebilirse de diğer hayvansal ürünler gibi işlendikten sonra herkes tarafından afiyetle yenebilir.

DÖRT: Hamam böceği sütünün dünyanın ne değerli sütü olduğunu anlatan yazımı okumanızı da isterim (3).

Kaynaklar:

1. https://www.nature.com/articles/s41598-018-29032-2

2. https://www.amazon.com/Cricket-Flour-American-Crickets-Recipes/dp/B013YRJUUG

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/08/01/yazilar/tip-yazilari/beslenme/dunyanin-en-besleyici-sutu-kesfedildi/

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. Zerrin dedi ki:

    Ben bilerek asla yemem

  2. Beste dedi ki:

    Yazacak konu kalmadı galiba. Hamam böceği sütü şimdi de çekirge.

  3. Erman dedi ki:

    Nasıl kimse koyunu kuzuyu balığı tavuğu çiğ çiğ yiyemezde çekigeyi de canlı camlı yemek zordur. Herkesin harcı değildir ama pişirilince ve hele de çekirge görünümünden soyutlanursa herkes de bayıla bayıla yer.

  4. Refik Ünal dedi ki:

    Çekirge çorbasının çok lezzetli olacağına ve büyük rağbet göreceğine inanıyorum. Çeeeek bir çorbaaaa, çekirgeli olsun.

  5. Burcu Zeynep dedi ki:

    Karidesle çekirgenin ne farkı var Allah aşkına

  6. ismet badem dedi ki:

    Bu arada çekirge yemek dinen caizdir ancak bizim memleketimizde alışık olmadığımız için yeme konusunda zorluk çekilebilir 🙂

  7. Serdar dedi ki:

    Hocam Nigerdeyim burada baharatli yapiyorlar, ama guzel.

Siz de yorumunuzu paylaşın: