JAPONYA’DA ATIŞTIRMALIK BÖCEK SATAN OTOMAT AÇILDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yazının başlığını “Üstüme iyilik sağlık” nidâsıyla okuduğunuza hatta bazılarının, bilhassa da kadın okurlarımın “tiz bir çığlık” attığına isteyen herkesle bahse girerim.

Biz pek alışık değiliz ama dünyanın çeşitli ülkelerinde yüz milyonlarca insan böcek yiyor, hem de ayıla bayıla!

Benim de böceklerin beslenmedeki önemini anlatan yazılarım var.

Bunlardan birinde çekirge yemenin dost bağırsak bakterilerini artırdığını ve kronik enflamasyonla ilgili olan TNF-alfa isimli proteini azalttığını yazmıştım (1).

Bir başka yazımda Finlandiya’ da cırcır böcekleri kurutulup toz haline getirildikten sonra hamurun içerisine eklenmesiyle hazırlanan ve her birinde yaklaşık 70 adet cırcır böceği bulunan ekmeklerin satışa çıktığını anlatmıştım (2).

FDA’ nın, yiyeceklerin içerisinde olabilecek böcek parçaları, kemirgen pislikleri veya diğer midenizi bulandıracak haşaratların oranını belirlediğini anlatan bir yazım da var (3).

Hamamböceği sütünün besleyiciliğinin inek sütünden dört misli fazla olduğu da bildiriliyor (4).

Böcek yemek kansere karşı koruyucu olabiliyor (5).

Böcekler doğrudan yenebildiği gibi dolaylı olarak da midemize girebiliyor. Bir araştırmaya göre market raflarındaki birçok üründe böcekten elde edilen katkı maddesi kullanılıyor ve herkes yılda 500 gram böcek yemiş oluyor (6).

Böceklerdeki besin ögeleri

Çekirge, ağustos böceği, karınca, tırtıl gibi böcekler dünya tarihi boyunca insanlar tarafından yenmiştir ve günümüzde de 130 ülkede 2 milyar insan tarafından yenmeye devam edilmektedir.

Bunlar yenmek üzere doğru hazırlandıklarında emniyetlidir ama bazı insanların böceklerdeki protein ve kitine karşı alerjik tepki göstermesi mümkündür.

Böceklerde bütün esansiyel amino asitleri ihtiva eden proteinler, B vitaminleri, mineraller ve esansiyel yağlar mevcuttur.

Böceklerin dış kabuğunda kitin ve kitosan şeklinde polisakkarit yapısında lifler de vardır.

Bir araştırmada tam çekirgenin kuru ağırlığının yüzde 4.3-7.1’ inin kitin ve yüzde 2.4-5.8’ inin de kitosanın oluşturduğu tespit edilmiştir.

Kitin, yenebilen selüloza benzer yapısı olan azot ihtiva eden bir polisakkarittir ve bu özellikleriyle bir prebiyotiktir.

Böcek yemenin çevreye ve ekonomiye de faydaları var

Böcek üretimi büyük baş hayvanlara göre daha az çevre kirliliğine yol açar ve ekonomik kazançlar sağlar.

Böcek üretiminde daha az su, yem ve toprak kullanılır ve sera gazı salınımı da daha azdır.

Tüm bunlar böceklerin daha düşük maliyetle üretilebileceklerini gösterir.

Yüzde 100 çekirge unu USA’ da kilosu 100 dolardan satılmaktadır.

Gelelim neticeye

Veganların böcek adını duyunca başlarını çevirmeleri anlaşılabilir bir şey ama…

Koyunu, kuzuyu, sığırı, tavuğu, hindiyi, ördeği, bıldırcını, balığı, .. ve daha pek çok hayvanı kesip kellesinden paçasına, işkembesinden beynine kadar her yerini yiyen etoburların böcek yemekten neden ürktüklerini anlamak zor.

😂😂😂

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/08/05/yazilar/tip-yazilari/beslenme/cekirge-yemeye-hazirlanin/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/25/abur-cubur-ivir-zivir/bocekli-ekmeklere-hazir-olun/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/01/03/hakkimda/gunde-kac-bocek-yiyorsunuz/

4. https://ahmetrasimkucukusta.com/2016/08/01/yazilar/tip-yazilari/beslenme/dunyanin-en-besleyici-sutu-kesfedildi/

5. https://ahmetrasimkucukusta.com/2019/07/17/hakkimda/bocek-yemek-kanserden-koruyabilir/

6. https://ahmetrasimkucukusta.com/2012/04/04/videolar/hazir-gida-da-bocek-soku/

The Dutch Snack Automat Diagonal Challenge | Devour | Cooking Channel

***

İndependent Türkçe’ nin haberi:

Japonya’ da bir süpermarkete içinde sadece böceklerin satıldığı bir otomat yerleştirildi.

Dokuz çeşit böceğin satıldığı cihaz büyük ilgi gördü.

Nagasaki prefektörlüğünde yer alan Sasebo bölgesindeki Michi-no-Eki Konchu no sato Tabira adlı süpermarkette atıştırmalık olarak yemeye hazır böceklerin olduğu bir otomat kuruldu.

Müşterilerden olumlu tepkiler gören otomatta çekirge, ağustosböceği, dalgıçböceği ve ipekböceği krizaliti olmak üzere toplamda 9 çeşit farklı böcek satılıyor.

Hepsi şişelenmiş ve soğuk ortamda saklanan böceklerin fiyatı 600 ila 1000 Japon Yeni (yaklaşık 45 TL ila 76 TL) arasında değişiyor.

Otomatı tasarlayan Art Studio Wao, böceklerin ısıtıldığında sanki yeni kızartılmış gibi bir tat ve kıvama geldiğini belirtti.

Firma bundan önce Omura ve yine Sasebo bölgesinde iki noktaya daha içince sadece böceklerin satıldığı otomatlar yerleştirmişti.

Şirketin başkanı Tatsuaki Morooka, “Benzersiz hizmetlerimizi Sasebo’dan tüm Japonya’ya kadar yaymayı istiyoruz” dedi.

Ülkedeki otomatlarda çok farklı çeşitlerde ürünler satılıyor. Metrolarda, mağazalarda ya da yollarda içinde suşi, pil, şemsiye, yumurta, sake, iç çamaşırı gibi geniş yelpazede ürünlerin bulunduğu otomatlar bulunuyor.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/355016/ya%C5%9Fam/japonyada-at%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1rmal%C4%B1k-b%C3%B6cek-satan-otomat-a%C3%A7%C4%B1ld%C4%B1

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Halil Tosun dedi ki:

    İnsan ırkı besin zincirinin en üstünde yer alır. Bunu kötüye kullanmayalım, böcekler veya değişik hayvanlar yoluyla yeni virüsler yaymayalım. Et ve süt ürünleri ile binlerce yıldır insanlığın hizmetinde olan ineklerin, atmosfere çok fazla sera gazı saldığını söylerler. İki ayaklı ineklerin bu tip söylemlerine inanmayalım.

Siz de yorumunuzu paylaşın: