KAHVALTI GEVREKLERİ ÇOCUKLARI ZEHİRLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Çevre Çalışma Grubu (Environmental Working Group=EWG) tarafından yapılan araştırmada, birçok kahvaltılık gevrekte çocukların ihtiyacının çok üstünde vitamin ve mineral bulunduğu, 8 yaşından küçük çocukların sağlıklarını riske atacak miktarda A vitamini, nisain ve çinko alabilecekleri belirlendi.

Araştırmaya göre, incelenen 114 kahvaltılık gevrek ve atıştırmalığın 23’ ünde günlük erişkin değerlerinin yüzde 30 ve fazlası vitamin ve mineral bulunuyor ve bunların çocuklarda karaciğer hasarı, bağışıklık sistemi bozuklukları, alerjik döküntü ve bulantı gibi rahatsızlıklara yol açabilecekleri bildiriliyor.

EWG,  çocukların sağlığı için bu vitamin ve mineraller için günlük erişkin değerlerinin yüzde 20-25’ inden fazlasının alınmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Çocuklar için risk yaratabilecek bu ürünler içinde Kellogg’s Product 19, General Mills Total Raisin Bran, Food Lion, Safeway and Stop & Shop ilk sıralarda geliyor.

Araştırmacılar bunun sebebinin de gevreklerdeki ekstra vitaminlerin erişkinlerin ihtiyaçlarına göre hesaplanması olduğunu bildiriyor.

child breakfast cereals ile ilgili görsel sonucu

EWG’ nin müdürü Renee Sharp “Kahvaltı gevreklerini çok azının üzerinde çocuklar için uygun olan miktarların yazdığını, bunun da ebeveynleri yanılttığını” söylüyor:

Günlük vitamin ve mineral seviyeleri FDA tarafından 1968’ de belirlendi.

Gerçi paketlerin çoğunda besin ögeleri ile ilgili bilgiler güncelleniyor ama vitamin ve mineralden zenginleştirilmiş gevreklerin aşırı tüketilmesini önleyecek bir planları yok.”

FDA diyor ki

Tıbbi fetva kurumu FDA, 7-12 aylık ve 1- yaş arası çocuklar için günlük değerler üzerinde çalıştığını ancak diyetleri erişkinlerinki gibi olan 4-8 yaş arası çocuklar için buna gerek olmadığını bildiriyor.

Kellog’ un sözcüsü ise “Hazır gevrekler gibi yiyeceklerin vitamin ve minerallerden zengin yiyecekler olmasa birçok çocukta beslenme kusurları ortaya çıkacağını” savunuyor:

EWG’ nin listesinde bulunan ürünlerin sadece yüzde 2’ si Kellog’ a ait ve bunların çoğu da çocuklar için değil erişkinler için üretiliyor”.

child breakfast cereals ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

BİR: Vitamin ve mineraller elbette sağlıklı yaşamak hastalıklardan korunmak için “olmazsa olmaz” besin ögeleri ama bunların gereğinden fazla alınması da doğru değildir.

İKİ: Birçok anne baba çocukları için vitamin ve mineral ilave edilmiş kahvaltı gevreklerinin “sağlıklı bir seçim” olduğunu sanır; oysa yumurta, zeytin, peynir, tereyağı, kaymaklı Türk usulü “adam gibi” kahvaltının yerini hiçbir şey tutmaz.

KAYNAK:

http://www.nydailynews.com/life-style/health/fortified-cereals-bad-kids-report-article-1.1842365

http://www.rttnews.com/2341031/fortified-cereals-may-be-harmful-to-kids.aspx?type=hnr

http://www.emaxhealth.com/12410/cereal-may-have-too-many-vitamins-children-fortified-foods-questioned

Siz de yorumunuzu paylaşın: