ÇİN İLAÇLARI AMERİKAN İLAÇLARINDAN DAHA GÜVENİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

ScienceAlert’ te yayınlanan bir makaleye göre Çin’ de yapılan  yeni ilaçlara ait klinik araştırma verilerinin %80’den fazlasının “uydurma” olduğu veya ciddi sorunlar taşıdığı ortaya çıktı…

USA’ da yapılan bu tür araştırmaların yüzde 90′ ının ya doğrudan ilacı üreten şirketler tarafından veya onların sponsorluğunda gerçekleştirildiği dikkate alındığında Çin ilaçlarının daha güvenilir olduğu sonucu ortaya çıkıyor.

Buna göre, ille de ilaç kullanmak gerekiyorsa USA malı ilaç ve aşılara göre çok daha ucuz olan Çin malı ilaçları tercih etmek daha doğru olacaktır.

Çin’ lilere aferin, bu işin tekniğini çok çabuk kapmışlar ama benden size tavsiye “Hapı yutmamak için ister Çin ister Amerikan malı hapı yutmayın!”  

***

Çin’de piyasaya çıkmaya hazırlanan yeni ilaçlara ait klinik araştırma verilerinin %80’den fazlasının “uydurma” olduğu veya ciddi sorunlar taşıdığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde ScienceAlert’te yayınlanan bir haberde (1), Çin Gıda ve İlaç İdaresi tarafından yürütülen araştırmada elde edilen sonuçlara göre, piyasaya çıkmaya hazırlanan yeni ilaçlara ait klinik araştırma verilerinin %80’den fazlasının standartlara uymadığı, bir kısmının eksik olduğu, bir kısmınınsa tamamen “uydurma” olduğu bildirildi.

bilimsoL’dan Başak Dönertaş’ın haberine göre açıklamada, bazı ilaç firmalarının, ilaçların potansiyel yan etkilerine ait verileri gizlediği ya da yok ettiği ve istedikleri sonuçları sağlamayan verilerin üzerinde değişiklikler yaptıkları yer aldı.

Araştırmada piyasaya çıkmak için onaylanmayı bekleyen ilaçlara ait 1,622 klinik araştırma verisi incelendi. İncelenen verilerin batı tıbbında kullanılan ilaçlara ait (geleneksel Çin tıbbında kullanılan ilaçlar değil) olduklarını not etmek gerek. Çin Gıda ve İlaç İdaresi, inceledikleri verilerin %80’den fazlasının araştırmanın analiz parametrelerini karşılamadığını, eksik olduğunu, hatta kimi verilere ulaşamadıklarını, çoğu klinik araştırmada, araştırmaya ait bulguların daha çalışmaya başlanmadan yazıldığını ve bu verilerin ilaç firmasının istediği şekilde değiştirildiğini bildirdi.

BÜYÜK İLAÇ FİRMALARININ İŞTAHINI KABARTAN ÜLKE: ÇİN

Nüfus yoğunluğuna bağlı olarak potansiyel hasta popülasyonu, ucuz emek gücüyle ilaç üretimini ucuza mal etme gibi gerekçelerle Çin büyük ilaç firmaları tarafından potansiyel pazar olarak görülüyor. Dolayısıyla, 2006’dan bu yana 20 büyük ilaç firmasından 13’ünün Çin’de ilaç araştırma ve geliştirme merkezi açması şaşırtıcı değildi. Ancak ilaç firmaları Çin’deki araştırmalarıyla ilgili olarak; insanlarda hali hazırda araştırma aşamasında olan ilaçların hayvan çalışmalarına ait sonuçları bildirilmediği, araştırmaların düzenli olarak takip edilip denetlenmediği, sonuçların çarpıtıldığı, rüşvet ve benzeri pek çok skandalla gündeme geldi (2). Geçtiğimiz yıllarda oldukça ses getiren, ilaç devi GlaxoSmithKline’ın, rüşvet verdiği gerekçesiyle Çin’de 500 milyon dolar ödemekle yükümlü kılınması da bunlardan biriydi (3).

İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BU TÜR KİRLİ İŞLER İLK DEĞİL

İnsan sağlığını tehdit eden bu tür kirli işler tabi ki sadece Çin’de gerçekleşmiyor. Geçtiğimiz aylarda Pediatrics dergisinde yayınlanan makalede (4), incelenen klinik araştırmalar içerisinde, araştırma süreci tamamlanan klinik araştırmaların %30’unun (bu araştırmalarda toplamda 69,000’den fazla çocuk yer aldı) sonucunun herhangi bir dergide yayınlanmadığı bildirildi. Bu durum, bu ilaçların kullanımı sırasında karşılaşılabilecek olası yan etkilerin (bunlar içerisinde ciddi yan etkiler de olabilir) öğrenilmesini engellemiş oluyor.

Sonuç olarak, ilaç sektörü, sermayenin sağlık hizmetleri üzerinden kar sağladığı en önemli alanlardan biridir. Gerek Çin’de gerekse diğer ülkelerde bu alanda yaşanan kirli olaylar, ilaç firmalarının kar hırsları uğruna, ilacı iyileştirici/hastalıklardan koruyucu bir ürün olarak görmekten çok piyasa malı olarak görmelerinden ileri gelmektedir. Sağlık hizmetleri ve bunun içerisinde ilaç üretimi kamulaştırılmadığı sürece benzer olayla yaşanmaya devam edecektir.

Kaynaklar:

1-Fiona Macdonald. 80% of data in Chinese clinical trials have been fabricated. http://www.sciencealert.com/80-of-the-data-in-chinese-clinical-trial-is-….

2-Katie Thomas. Drug Research in China Falls Under a Cloud. http://www.nytimes.com/2013/07/23/business/global/drug-research-in-china….

3-Hester Plumridge, Laurie Burkit. GlaxoSmithKline Found Guilty of Bribery in China. http://www.wsj.com/articles/glaxosmithkline-found-guilty-of-bribery-in-c….

4- Pica N, Bourgeois F. Discontinuation and Nonpublication of Randomized Clinical Trials Conducted in Children. Pediatrics 2016;138(3).

Kaynak: http://odatv.com/o-arastirmalarin-yuzde-80i-uydurma-0910161200.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: