AKUPUNKTUR BUNAMAYA DA İYİ GELEBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Akupunkturun demansın yani bunamanın öncüsü olan hafif bilişsel bozukluktaki (mild cognitive impairment=MCI) hafıza kaybının düzeltilmesinde faydalı olabileceği bildirildi.

Hastanın yaşından beklenenden daha fazla hafıza kaybına yol açan MCI, vakaların yüzde 5-10’ unda demansa dönüşüyor.

Çinli uzmanlar tarafından gerçekleştirilen meta-analizde katılımcı sayısı 26-94 arasında değişen toplam 568 hasta üzerinde yapılan beş araştırma mercek altına alındı.

Bu araştırmaların dördünde hastalara haftada beş defa olmak üzere 2ay, birinde ise 3 ay süreyle akupunktur uygulandı.

Üç araştırmada akupunktur nimodipine ile kıyaslandı, ikisinde ise akupunktura nimodipine eklenmesinin etkileri araştırıldı.

Akupunkturla nimodipinenin kıyaslandığı araştırmalarda akupunkturun klinik olarak ve MCI ve demans değerlendirilmesinde kullanılan iki ana testte ilaç tedavisine üstün olduğu belirlendi.

Her iki tedavinin beraber uygulandığı araştırmaların sonuçları da sadece ilaç alanlara göre daha iyi idi.

Akupunktur uygulananlarda baygınlık ve iğne batırılan yerde kanama, ilaç alanlarda ise gut belirtileri ve hafif baş ağrısı gibi yan etkiler tespit edildi.

Bu sonuçlara göre akupunkturun hafif bilişsel bozukluklarda faydası olabileceği söylenebilir ama bu yöntemin etkinlik ve emniyetinin daha geniş kapsamlı araştırmalarla incelenmesi gerekir.

Gelelim neticeye

Alternatif tıbba da akupunktura da körü körüne karşı değilim ancak bu tedavi yöntemlerinin kellikten körlüğe her hastalık için mucize gibi sunulmasına ve hastaların sömürülmesine de şiddetle itiraz ediyorum.

Evet, bu yöntem bazı hastalıklarda gerçekten işe yarayabilir ve ilaç tedavilerinden üstün olabilir ama hiçbir bilimsel delil göstermeden kulaktan kulağa yayılan “Ben yaptım çok iyi oldu” diyerek de asla savunulamaz.

Modern tıbbın şarlatanlarının da alternatif tıbbın da şaklabanlarının da oyununa gelmeyelim!

Kaynak: http://aim.bmj.com/content/early/2016/07/08/acupmed-2015-010989.full

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Prof.Dr.Sibel Konyalıoğlu dedi ki:

    Ben üniversitede öğretim üyesiyim. Doktora öğrencime tez konusu ararken pubmed de dolasıyordum. Nasılsa bir şekilde sizin de yazınıza ulaşdım. Neyse kısaca aşağıda linkini paylasdıgım “akupunktur ve kognitive fonksiyonlarda düzelme” hakkında bir makale buldum. paylaşmak istedim.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27401747

  2. Prof.Dr.Sibel Konyalıoğlu dedi ki:

    Ayrıca 51 adet daha bu tip yayın yapılmış. Dikkatimi çeken bu çalışmaların yapanların hepsi Çinli görünüyor. Yinede bilimsel dergilerde yer almış..

  3. onder okan dedi ki:

    merhaba
    parkinson demansina bagli sıkıntıyi gidermek amaçli akupunktur tedavisi mevcut mudur acaba? bilgi veyabtemas adresi var ise paylasirsaniz sevinirim..tesekkurler

Siz de yorumunuzu paylaşın: