VAKA SAYILARI VE ÖLÜMLER AZALIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Dünya Sağlık Teşkilatı, vaka sayılarının üst üste altı hafta düşüşte olduğunu ve 14-21 Şubat tarihleri arasında yüzde 11 azaldığını ve mutasyonların normal vakaları geçtiğini açıklaması son aylarda duyduğumuz en güzel haberdir.

Sağlık Bakanlığı’ nın verileri de bunu doğrulamaktadır.

Mutasyonlar normal vakaların sayısını geçerken, bir de vaka ve ölümlerin tüm dünyada azalmakta olması, virüsün belinin kırıldığı anlamına gelir.

Virüsün eskiye göre daha az ağır tablolara yol açtığı, ölüm riskinin daha da düştüğü anlaşılmaktadır.

Bundan dolayı da vaka sayısındaki artıştan endişe etmek abestir, aksine memnun olunması gereken bir şeydir.

Tüm dünyaya hayırlı, uğurlu olsun!

NOT: Günlük koronavirüs tablolarında KOVİD geçirmedikleri hâlde birçok KOVİDliden daha çok zarar görenlerin (hastalıklarının takibi yapılamayanlar, kanser teşhisi gecikenler, zamanında ameliyat olamayanlar, bunalıma girenler, intihar edenler, işsiz kalanlar) sayısı da açıklanmalıdır.

***

Türkçe İndependent’ in haberi:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının üst üste altı hafta düşüşte olduğunu ve 14-21 Şubat tarihleri arasında yüzde 11 azaldığını açıkladı.

DSÖ ayrıca, üst üste üç hafta ölüm oranlarının azaldığını belirterek bahsi geçen haftada da yüzde 20 düşüş görüldüğünü duyurdu. 

14-21 Şubat tarihleri arasında dünyada 2,4 milyon yeni Kovid-19 vakasının görüldüğünü açıklayan DSÖ, bir hafta içerisinde 66 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

“Mutasyonlar, normal vakaları geçti”

DSÖ, açıklamasında Kovid-19’un yeni mutasyonları hakkında da açıklamalarda bulundu. 

Yapılan açıklamada, tespit edilen yeni vakaların büyük bir çoğunluğunun mutasyon virüs olduğunun altı çizildi.

DSÖ, ilk olarak Birleşik Krallık’ta tespit edilen B.1.1.7 mutasyonunun şu anda 101 ülkede bulunduğunu, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen B.1.351 mutasyonunun ise 51 ülkede tespit edildiğini söyledi. 

Bununla birlikte ilk olarak Brezilya’da tespit edilen B.1.1.28.1 mutasyonunun ise diğer mutasyonlara göre daha az görüldüğüne dikkat çekerek şimdilik bu rakamın 29 ülke olduğunu bildirdi.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/321406/d%C3%BCnya/ds%C3%B6-6-haftad%C4%B1r-vaka-say%C4%B1lar%C4%B1-d%C3%BC%C5%9F%C3%BC%C5%9F-g%C3%B6steriyor-can-kay%C4%B1plar%C4%B1-da-azald%C4%B1#

***

EK 1 (26.2.2021): Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, corona virüsün İngiltere mutasyonunun 86, Güney Afrika mutasyonunun 44, Brezilya varyantının 15 ülkede mevcut olduğunu söyledi. Dr. Berdyklychev, Güney Afrika’da tespit edilen ilk varyanta ilişkin, “Bu varyant, Güney Afrika’da diğer tüm varyantların önüne geçti. Yeni haftalık vakalar, 2020 yılının Kasım ayının başından itibaren artarak 2021 Ocak ayının başlarında zirveye ulaştı. Son iki haftada ise düşüş eğilimi gözlendi. Bulaş, Güney Afrika varyantın, muhtemelen virüsün insan hücrelerine bağlanma kabiliyetini artıran mutasyonların daha önceki varyantlara kıyasla daha fazla bulaşa neden olduğu ortaya konulmuştur. Şimdiye kadar, bu varyantın neden olduğu farklı bir hastalık şiddetine sahip olduğuna dair hiçbir gösterge yoktur” dedi. Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/dso-turkiye-temsilcisi-corona-viruste-mutasyon-gorulen-ulke-sayisini-acikladi,ZUv5b6dfp0mAtDpAuoF85g

***

EK 2 (26.2.2021): Çok şükür, sayıları az da olsa benim gibi düşünenler de var! Ara ara yazıyordum, yine zamanı gelmiş. “En az 5-6 kat vaka var” diyenler var! Bu kadar vakaya, ağır hasta sayısı ve yatak doluluk oranı artmıyorsa endişe edecek bir durum yok demektir! Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1365343920197091329?s=20

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: