MERCK’ İN KOVİD HAPI DA ONAYLANDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

FDA, Pfizer’ın Paxlovid ilacını onaylanmasından bir gün sonra Merck şirketinin Molnupiravir isimli ilacına da acil kullanım müsaadesi verdi (1).

Önemli bir klinik çalışmada, Merck’ in ilacının belirtilerin başlamasından sonraki beş gün içinde yüksek riskli, aşılanmamış kişilere verildiğinde hastaneye yatış veya ölüm riskini yüzde 30, Pfizer’ n ilacı olan Paxlovid’ in ise bu riski yüzde 88 oranında azalttığı ortaya çıkmıştı.

FDA Molnupiravir’ in ilk tercih edilecek bir tedavi olmadığına, ancak alternatif seçenekler “erişilemez veya klinik olarak uygun olmadığında” kullanılabileceğine dikkat çekiyor.

Molnupiravir etken maddeli ilaç ağır Kovid riski yüksek olan hastalara, alternatif tedavi seçeneklerinin “erişilemez veya klinik olarak uygun olmadığı” zaman tavsiye ediliyor.

FDA’ nın bu kararı, Merck’ in hapının çok fazla etkili olmadığını ve hâmile kadınlar da dâhil olmak üzere güvenlik riskleri taşıdığı endişelerini yansıtıyor.

Bu ilacın, yaşlılar ve obezite, diyabet veya kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları olanların, Kovid’ e yakalandıklarında ve Pfizer’ in yeni ruhsatlandırılmış ilacı Paxlovid veya monoklonal antikor gibi tedavilere ulaşamamaları durumunda tercih edilmesi isteniyor.

İlaç aşılılarda ve aşısızlarda kullanılabiliyor ama kemik ve kıkırdaklar üzerine olan yan etkileri sebebiyle 12 yaşından küçüklerde kullanılması sakıncalı.

Hükûmet, Omikrona karşı etkisiz olduğu gerekçesiyle Regeneron ve Eli Lilly’ nin antikor ilaçlarının dağıtımını durdurmuştu.

GlaxoSmithKline ve Vir Biotechnology’ den yeni varyanta karşı güçlü kalan tek antikor tedavisi çok sınırlı miktarda bulunması Merck’ in ilacının şansını artırıyor.

5 gün boyunca içilen 40 hapın bir hasta için maliyeti 700 $ tutuyor (2).

Gelelim neticeye

Pandemi döneminde de olsa yeni çıkan ilaçlara çok güvenilmemesi gerektiğini düşünüyorum çünkü alelacele alınan kararlarla piyasaya çıkan birçok ilacın ya etkinliğinin beklendiği kadar fazla olmadığı ve/veya emniyetli olmadığına defalarca şahit olduk.

Kovid’ e karşı ilaç geliştirme veya keşfetme çabaları elbette takdire değer ama bilim ve ilaç dünyasının etkinlik ve emniyetli olduklarına dair yeterli delil olan ivermektin, vitamin D ve benzeri ilaçları görmezden gelmeleri bilime olan itimadı sarsıyor.

FDA’ nın Pfizer aşısına ruhsat vermede faydalandığı belgelerin kamuoyuna 75 sene sonra açıklanabileceği kararı ilaç ve aşılar üzerindeki şüpheleri artırıyor.

İnsan ister istemez, “Ne oluyor, yangından mal mı kaçırılıyor” diye düşünmeden edemiyor.

10 sene evvelki Tamiflu olayını unutmayalım (3, 4).

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Molnupiravir Türkiye'de üretilecek - Yeni  Şafak

***

Anadolu Ajansı’ nın haberi:

FDA’ dan yapılan açıklamada, Kovid-19’a karşı etkisi ispatlanan ikinci hap olarak Merck firmasının ürettiği Molnupiravir ilacının da Omicron varyantıyla mücadele için onaylandığı duyuruldu.

Açıklamada, acil kullanım izninin yaşlılar, obezlik ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar da dâhil olmak üzere Kovid-19 belirtileri olan tüm yetişkinleri kapsadığı belirtildi.

Pfizer’ın Paxlovid ilacının onaylanmasından bir gün sonra alınan kararla hastaların eczanelerden alarak evde kullanabileceği Molnupiravir, Kovid-19’a karşı ağızdan alınan ikinci tedavi yöntemi olarak kayıtlara geçti.

New Jersey merkezli Merck firması 11 Ekim’de Kovid-19’a karşı geliştirdiği ilaca acil kullanım onayı verilmesi için FDA’ya başvurmuştu.

İngiltere, Merck’ in ürettiği “Molnupiravir” isimli ilacın kullanımına onay veren ilk ülke olmuştu.

Merck, Molnupiravir’ in virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 50 düşürdüğünü bildirmişti.

Kaynaklar:

1. https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/abdde-mercin-urettigi-agizdan-alinan-kovid-19-ilaci-da-onaylandi/2455954

2. https://www.nytimes.com/2021/12/23/health/covid-merck-pill.html

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/06/12/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/tamiflu-dan-beri-hicbir-sey-degismedi/

4. https://ahmetrasimkucukusta.com/2014/04/12/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilacina-verilen-paralar-bosa-gitti/

***

EK 1 (24.12.2021): Fransa, ilaç üreticisinin Kasım ayında tedavinin beklenenden önemli ölçüde daha az etkili olduğunu gösteren verileri yayınlamasının ardından Merck’in ilacı molnupaviri reddettiğini kamuoyuna açıklayan ilk ülke oldu. Fransa Sağlık bakanı, hükümetin bunun yerine bu hafta Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) yetki alan Pfizer’in antiviral hapını alacağını belirtti.  ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ABD’li ilaç firması Pfizer’ın Kovid-19’a karşı geliştirdiği ağızdan alınan ilaç olan Paxlovid’e dün “acil kullanım” onayı verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgın yönetiminde kullanılan tedavilerin yeniden değerlendirildiğini belirterek 25 Kasımda yaptığı açıklamada “Molnupiravir ilacının tedavi rehberine eklenmesine karar verilmiştir.” demişti. Koca yaptığı açıklamada ‘Molnupiravir ile ilgili izin alındı, bazı ülkeler de siparişi şimdiden vermiş oldular. Biz Türkiye olarak yine aynı şekilde vatandaşımızı erken dönemde bu ilaçlarla ücretsiz tanıştırma noktasında kararlıyız’ diye konuşmuştu.


Merk, daha önce klinik denemelerin nihai sonuçlarına göre ilacın, yetişkinlerde hastaneye yatma ve ölüm riskini, ilk açıklamalardaki gibi yüzde 50 değil yüzde 30 düşürdüğünü açıklamıştı.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-molnupavir-siparisini-ilk-iptal-eden-ulke-fransa-oldu-turkiye-ne-yapacak-11-686-98610.html

***

EK 2 (30.12.2021): According to what was reported by Swanstrom et al., the initial metabolite of molnupiravir (NHC) is mutagenic! “We found that rNHC has potent antiviral activity far beyond FAV and RBV but is also mutagenic to the host in the HPRT mutagenesis assay.” academic.oup.com/jid/article/22

Kaynak: https://twitter.com/JML21071664/status/1444005731158695939?s=20

***

EK 3 (7.2.2022): Yakın zamanda yayınlanan büyük çaplı Itajai çalışması, ivermektinin düzenli kullanımının hastaneye yatışta %100, ölümde %90 azalmaya yol açtığını ortaya koydu. Kaynak: https://www.researchgate.net/publication/358386329_Strictly_regular_use_of_ivermectin_as_prophylaxis_for_COVID-19_leads_to_a_90_reduction_in_COVID-19_mortality_rate_in_a_dose-response_manner_definitive_results_of_a_prospective_observational_study_of_a

***

EK 4 (10.5.2022): ARK “Bu adam kelle-paça düşkünü, zerdeçal meftunu, D vitamini tutkunu, ilaç ve aşı karşıtı değilse adam değilim.”

ABD’li doktorların ve sağlık yetkililerinin, kullanıcıların bazılarında yeniden virüs belirtilerinin görülmesi sonucu, Pfizer’in Kovid-19’a karşı evde kullanılabilen Paxlovid hapının işlevselliği hakkında şüpheye düştüğü vurgulandı. Paxlovid kullanan 1000 yetişkin üzerinde araştırma yapan uzmanların, şiddetli Kovid-19 riski yüksek yetişkinlerin kullanması izniyle piyasaya sürülen ilaç hakkında “hala öğrenilecek çok şey olduğunu” düşündüğü bildirildi.

Araştırma ekibindeki doktorlar, Paxlovid’in beş günlük alımı tamamladıktan birkaç gün sonra Kovid-19 belirtileri tekrar görülen vakaların varlığından bahsederken bu hastalardaki virüsün hala bulaşıcı olup olmadığı ve ikinci bir Paxlovid kürü almaları gerekip gerekmediği konusunda emin olmadıklarını ifade etti. Johns Hopkins Üniversitesi’nden Andy Pekosz’ın, “Paxlovid dozunun virüsü tamamen bastıracak güçte olmayabileceği ve ilaca dirençli mutasyonları tetikleyebileceği” görüşüne de yer verildi.

Geçen hafta, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Pfizer’ın Kovid-19 hapının virüse tekrar yakalanan hastalara faydalı olduğuna dair “ellerinde kanıt bulunmadığını” bildirmişti. ABD hükümeti, Pfizer’dan 20 milyon insanı tedavi edece kadar Paxlovid hapı satın almış ve bunun için ilaç firmasına 10 milyar dolardan fazla ödeme yapmıştı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/pfizerin-kovid-19-hapi-nukseden-vakalar-nedeniyle-sorgulaniyor/2583342

***

EK 5 (13.5.2022): Pfizer tarafından üretilen Paxlovid isimli ilacı aldıktan sonra semptomları gerileyen ve testleri de negatifleşen bazı hastalarda belirtilerin tekrar ortaya çıkması ve virüs saçmaya başlamaları araştırılıyor.

Kaynak: https://www.msn.com/en-us/money/other/us-seeks-urgent-data-on-covid-relapses-after-using-pfizers-drug/ar-AAWJIrJ?ocid=st

***

EK 6 (1.6.2022): Paxlovid tedavisinin tamamlanmasından sonra semptomların tekrarlayabileceği ve daha sonra ikinci kez tecrit edilmelerinin gerekebileceği anlaşıldıktan sonra ilacın düşük riskli hastalar için en iyi seçim olmadığı bildiriliyor. 

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/974806?src=soc_tw_220601_mscpedt_news_mdscp_paxlovid&faf=1

***

EK 7 (8.7.2022): HİKMET GEÇKİL “Pfizer’ın Paxlovid (antiviral) balonu da patlamak üzere! Aşı sonrası enfeksiyon (breakthrough) kapanlar için piyasaya sürdüğü ilaç, virüsü daha dirençli (tehlikeli) yapıyor (ribound). Kim söylüyor! 30 yıl önce HIV’de ilaç direncini keşfeden kişi:

K: https://www.science.org/content/article/bad-news-paxlovid-coronavirus-can-find-multiple-ways-evade-covid-19-drug#.

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1544683495699660801?s=20&t=Kj46SgnEkzvuVTtU8ueziQ

***

EK 8 (16.8.2022): FERHAT ARSLAN “Paxlovidin tabutuna çivi! Çakıldı.”

Kaynak: https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(22)00402-4

Makale adı: Functional map of SARS-CoV-2 3CL protease reveals tolerant and immutable sites

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1559403474802163713?s=20&t=7W7TwWYXBtNTT8_-kwiEyQ

***

EK 9 (25.8.2022):

“The New England Journal of Medicine” adlı dergide yayınlanan geniş kapsamlı araştırma, Pfizer tarafından geliştirilen Kovid-19’la evde mücadelede kullanılan “Paxlovid” adlı hapın etkilerine dair şüpheleri artırıyor.

Araştırma kapsamında Kovid-19 hapı, İsrail’de 109 bin hasta üzerinde test edildi.

Paxlovid, enfeksiyondan kısa süre sonra alındığında 65 yaş ve üstü kişilerde hastaneye yatışları yüzde 75 azalttığı görülürken bu oranın ABD ve diğer ülkelerdeki sonuçlarla tutarlı olduğu kaydedildi.

Ancak hapın, 40 ile 65 yaş arasındaki yetişkinlerde dikkate değer fayda göstermediği kaydedildi.

Pfizer, bu yazın başlarında yaptığı çalışmada Paxlovid’in aşılı ve aşısız sağlıklı yetişkinler üzerinde ciddi fayda sağlamadığını açıklamıştı. Ancak söz konusu sonuçlar henüz bir tıp dergisinde yayınlanmadı.

ABD’de Paxlovid’in kullanımına onay verildiğinden bu yana 5 gün boyunca günde 2 kez alınan ilaç için 3,9 milyondan fazla reçete yazıldı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/pfizerin-kovid-19-hapi-40-65-yaslarindaki-yetiskinlerde-fayda-gostermiyor/2669131

***

EK 10 (13.10.2022): Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi’nde Çarşamba günü yayınlanan inceleme makalesi, düzinelerce kardiyovasküler ilacı ve bunların Paxlovid ile birlikte verilmesinin güvenli olup olmadığını veya etkileşime girip giremeyeceklerini araştırdı.

Makaleye göre, aspirin gibi bazı ilaçların Paxlovid ile birlikte alınması güvenlidir, ancak diğer ilaçların etkileşimleri olabilir ve bu nedenle, bir hasta Paxlovid alırken dozajları ayarlanmalı veya geçici olarak kesilmelidir.

İnceleme makalesi, Paxlovid ile bazı kan sulandırıcılar arasındaki etkileşimlerin kanama riskinde artışa neden olabileceğini söylüyor. 

Paxlovid ile statinler gibi bazı kolesterol ilaçları arasındaki etkileşimler karaciğer için toksik olabilir ve Paxlovid ile bazı tansiyon ilaçları arasındaki etkileşimler düşük tansiyon, kızarma ve şişmeye neden olabilir.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/covid-19-tedavisinde-kullanilan-paxlovid-kalp-ilaclari-ile-etkilesime-girebilir-102396

***

EK 11 (27.10.2022): Yeni bir çalışmada, bir enfeksiyondan iyileşenlerin üçte birinden fazlasında günler veya haftalar sonra semptomların tekrarladığı bulundu.
NYT yorumu: Paxlovide almasanız bile Kovid belirtileri tekrarlayabilir.
ARK yorumu: Paxlovidi aklama çalışması, yemezler.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Eyüp dedi ki:

    Bizimkiler de mutlaka ısmarlamıştır. Allah vere de Fransızlar gibi iptal etseler.

  2. CANAN KARATAY dedi ki:

    İlaç-Aşı firmalarının bitmez tükenmez savaşlarını izliyoruz hayretle, dehşetle. Aynen bir korku filmi gibi, kabus gibi…Tabii ki grip virüsleri hiç bir zaman yok olmazlar, olamazlar. Ne güzel bir pazar değil mi gözü dönmüş tüccarlar için !!!

    Grip virüslerine karşı ne ilaç ne de aşı etkilidir….bunu hepsi de biliyor vallahi…Bilmemelerine imkan ve ihtimal yoktur.

    RAKAMLARA İŞKENCE EDERSENİZ, TABİİ Kİ İSTEDİĞİNİZİ SÖYLERLER!

    Millet varyant, varyant diye diye neredeyse oynatma raddesine geldi…basit bir grip hastalığı nedeniyle.

Siz de yorumunuzu paylaşın: