TİP 2 DİYABET TEDAVİSİNDE GERÇEĞİ NEREDE ARAMALI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Akşam gazetesinde Doç. Dr. Alper Çelik‘ in yazısı:

Bugün ülkemizde sağlık alanında en çok tartışılan konulardan birisi obezite ameliyatları… Hastaların aklında, obezite ameliyatlarının riskli olduğu yönünde bir imaj oluşturuldu.

Obezite ameliyatları kalp krizi ve ani ölümlerle yan yana konmaya çalışıldı ve bunda da büyük oranda başarılı olundu. Bunda doğru hastayı seçmek için gereken herşeyi yapmadan hastaları hemen ameliyata yönlendiren meslektaşlarımızın da payı var ne yazık ki…

Söylenenin aksine obezite ameliyatları doğru hastalara uygulandığında koruyucu ve efektif ameliyatlardır.

Söz konusu hangi ameliyat olursa olsun, ameliyat tedavinin küçük bir bölümüdür. Önemli olan, doğru hastanın seçimi ve doğru takibin yapılmasıdır. Elbette ki operasyonun deneyimli ellerde gerçekleşmesi şartıyla.

Söz konusu diyabet olduğunda ise ortalık daha da karışıyor. Televizyonlara çıkan meslektaşlarımız bu ameliyatların ilerleyen dönemlerdeki sonuçlarını bilmediklerinden ya da ameliyatların vitamin, mineral emiliminde sıkıntı yarattığından bahsedip duruyorlar.

Buradan çıkarabileceğimiz sonuç doktorların hâlâ gastrik by-pass ya da tüp mide gibi daracık bir alanda Metabolik Cerrahi’yi anlamlandırma çabası içinde olduklarıdır. Metabolik Cerrahi bu ameliyatlardan çok daha farklı teknikleri bünyesinde barındırır.

Metabolik Cerrahi ile ilgili başka bir iddia da, ameliyatların uzun dönem sonuçlarının bilinmediğidir. Bu ameliyatların 10 yıldan 30 yıla kadar sonuçlarının olduğunu defalarca her platformda dile getirdik.

Bu iddiada bulunan hiç kimsenin de “lütfen” sadece 3 yıllık sonuçları bilinen bir ilacı hastasına yazmaması gerekir.

Bugün Türkiye’de ameliyat olan hasta sayısı, ameliyat olabilecek hasta sayısının çok ama çok altında. Peki ameliyat olan bu kadar az hasta varken bu ameliyat neden göze batıyor?

Neden herkes tip 2 diyabetin insülin ve ilaçla tedavisinin başarısızlığından bahsetmek yerine, metabolik cerrahi ameliyatlarını eleştirmeyi tercih ediyor? Bu soruların tek cevabı yok elbette.

Yazımı bitirmeden cerrah arkadaşlarıma da bir çift sözüm var. Meslektaşlarımız ne yazık ki hâlâ sosyal medyaya hastalarının öncesi ve sonrası fotoğraflarını koyarak tip 2 diyabeti iyileştiğini göstermeye çalışıyor.

Yani ellerinde ne bir makale, ne başka bir bilimsel çalışma var. Hastanın kan şekeri, hipertansiyonu, nöropatisi, uyku apnesi ise o fotoğraflarda görünmüyor.

Cerrahların, tip 2 diyabetin iyileştiğini fotoğraflarla göstermeye çalıştığı bir ülkede bilimsel olarak ne kadar mesafe katedebilirsiniz o da ayrı bir konu. Kalın sağlıcakla…

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/saglik/tip-2-diyabet-tedavisinde-gercegi-nerede-aramali/haber-513266

Siz de yorumunuzu paylaşın: