NÜFUSUMUZ 3 MİLYON, BİR YILDA 27 MİLYON HASTAYA BAKMIŞIZ!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Nüfusu 3 milyon 100 bin olan Bursa’da 2021 yılında 27 milyon kez doktora başvurulmuş olması övünülecek değil endişe veren bir durumdur.

Hastaneler, hasta olmayan insanlarla dolup taşmakta, bu arada olan, hakikaten ciddi şekilde muayene, tetkik ve takip edilmesi gereken hakiki hastalara olmaktadır.

Hastayı, dinlemeye, sorgulamaya, muayene etmeye zamanı olmayan doktor ne yapsın? Mecburen kendini bir takım tahliller-tetkikler istemek ve ilaçlar yazmak zorunda hissediyor. Buna çözüm bulmak zorundayız. Üstelik çözümü de zor değil.

Bir hastaya 5 dakika ayrılan bir sistemin ne hastaya ne doktora hayrı olmaz.

Herkes aklını başına almalı, bu kışkırtılmış sağlık talebi frenlenmelidir.

Selâmi Haktan on Twitter: "Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi.  Poliklinik önü. Çarşı-pazardan kalabalık. Durum vahim ve üzücü Yetkililer  buna el atmalı https://t.co/M2CYd4EyZT" / Twitter

***

Medimagazin’ in haberi:

Nüfusu 3 milyon 100 bin olan Bursa’da 2021 yılında 27 milyon kez doktora başvuruldu. Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “2021 yılında yaklaşık 27 milyon 500 bin hasta bakmışız. Nüfus 3 milyon, bir kişi ortalama 9 defa hekimle buluşmuş. Kimisi hiç gitmezken bazıları 18 kez gitmiş” dedi.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, pandemi döneminde hastanelerdeki yoğunluğa dikkat çekti. Salgın döneminde acil olmayan birçok ameliyat ve operasyon yapılmamasına karşın, 2021 yılında kamu, özel hastaneler ve Uludağ Üniversitesi Hastanesi toplam 27 milyon 500 defa ziyaret edildi.

Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “Pandemide, insanların bu durumda hastanelere müracaatlarını sınırlandırmalarına rağmen, 2021 yılında yaklaşık 27 milyon 500 bin hasta bakmışız. Nüfus 3 milyon, bizim rakam 9 kat. Herkes ortalama 9 defa bir şekilde hekim ile buluşmuş. Bunun yaklaşık 3,5- 4 milyon kadarı özel hastaneler ve üniversite hastanemiz bünyesinde karşılandı. Belki biri 18 defa gitti, bazısı hiç gitmedi. Ama poliklinik sayımız 27,5 milyon olarak kayıtlara geçti. Burada 24 milyonunu kamu çözdü. Bunun da 11-12 milyon kadarı aile hekimleri, 12 milyon kadarı da devlet hastanelerimizde muayene edildi. Böyle baktığınızda ayda 1 milyon hasta yapıyor. Bu korkunç bir sayı oluyor” dedi.

“Vatandaşlar randevularına riayet etmiyor”

Bazı vatandaşların aldıkları randevulara gitmediklerini söyleyen Yavuzyılmaz, ” Randevu almakta sorun yaşadığımız bazı branşlarımız var. Şöyle bir gerçek de var. Randevu alanların yüzde 25-30’u gitmiyor. Bugün bin randevu varsa 250-300’ü gelmiyor. Ya vazgeçiyor ya randevusu 3-5 gün sonra ise doktora rica ediyor, muayene oluyor ve randevuyu iptal ettirmiyor. Vatandaşa çağrımız, randevularına riayet etsinler. Eğer gitmiyorsa da iptal etsinler. İptal etsin ki bekleyen başka hastamız; haktan yararlansın. Biz randevu alanın yerine başka hasta alamıyoruz. Örneğin; 9.10’da bir hastanın randevusu var, o gelmeyince yerine başka hasta alamıyorsunuz. O sırada bir kişinin randevu hakkı gasp edilmiş oluyor” şeklinde konuştu.

“Bazı branşlardaki eksiklerin tamamlanmasına çalışıyoruz”

Doktor atamaları ve bazı branşlardaki yetersizlik hakkında da konuşan Yavuzyılmaz, “2 ayda bir merkezi atamalarımız oluyor. Mecburi hizmet atamalarımı dediğimiz uzmanlık ve ya hekimlik hakkını kazanmış kişilerin atamaları her 2 ayda bir yapılıyor. Onlarla gelen arkadaşlarımız oluyor. Onlar genelde uzman hekim bazında 10 ile 15 arasında değişiyor. Mecburi hizmet; daha mahrumiyet kabul edilen bölgelere yapılıyor. Bizim şehrimiz bu manada hekim olarak belli potansiyeli var. Bunun yanında dönemsel tayin dönemleri oluyor. Giden ve gelenler oluyor. Bursa’dan giden her zaman daha azdır. Gelen daha fazladır. Bursa dördüncü büyük şehir. Tercih edilen bir şehirdir. Gelen hekim potansiyelimiz daha yüksek oluyor. Belli branşlarda bazı hastanelerimizde eksiklerimiz var. Kulak- burun- boğaz (KBB) şu an eksik olduğumuz branşlardan bir tanesi. derken, İnegöl’de bizim 2 tane daha KBB uzmanı olsa daha iyi olacak. Yok değil, ama oradaki potansiyeli karşılayacak düzeyde değil. Kadın doğumda bir iki ilçemizde eksiğimiz var. Böyle belli branşlarda özellikle bazı ilçelerimizde eksiklerimiz var. Bunları da tamamlamaya çalışıyoruz. Hizmeti aksatmamak adına merkezdeki arkadaşlarımızı da görevlendiriyoruz. Gönül istiyor ki oranın kendi hekimi olsun ve hastasına detaylı bakabilsin. Bu ideal olandır, bunu sağlayamadığımız durumda bir hekimin gidip orada hizmet vermesi gerekiyor. Eksik bırakmamaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Hastanelerdeki doluluk oranı yüzde 85-90

Son olarak hastanelerdeki doluluk oranlarına da değinen Dr. Yavuzyılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Şu an merkezdeki hastanelerin doluluğu neredeyse yüzde 85-90 oranındadır. Bunda bir iki hastaneyi kıyas alırsak neredeyse yüzde 100 diyebiliriz. Bizim total yatış oranımız o seviyelere düşüyor ama merkezdeki belli başlı hastanelerin doluluğu yüzde 90 seviyesindedir”

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/hekim/saglik-bak/tr-saglik-muduru-nufusumuz-3-milyon-bir-yilda-27-milyon-hastaya-bakmisiz-2-13-100194.html

***

EK 1 (20.4.2022): Samsun Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, bünyesinde bulundurduğu devlet ve özel hastaneleriyle bölgenin sağlık yükünü çeken Samsun’da 2021 yılında devlet ve özel hastanelerin polikliniklerine 8 milyon 577 bin 407 kişi başvurdu. Aile hekimlerinin polikliniklerine ise 5 milyon 189 bin 752 kişi tedavi olmak için gitti. Toplamda 2021 yılında 13 milyon 767 bin 159 hastanın hastaneye başvurduğu Samsun’da hastanelere kişi başı müracaat sayısının oranı Türkiye ortalaması olan 9,8 oranın üstüne çıkarak 10,2 olarak belirlendi.

Samsun’un 17 ilçesinde birinci basamak sağlık kuruluşları olan aile sağlığı merkezleri, aile hekimliği birimi, toplum sağlığı merkezleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve sağlıklı hayat merkezlerinin sayısı 578 olarak belirlendi. İkinci basamak sağlık kuruluşları olan devlet ve özel hastanelerin sayısı ise 31 olarak kayda geçti. Diğer sağlık kuruluşları olan tıp merkezi, diyaliz merkezi, diş polikliniği, serbest hekim muayenehaneleri ve serbest diş hekimi muayenehanelerinin sayısı ise 302’ye ulaştı.

Ambulanslar 134 bin 927 hasta taşıdı, ambulans helikopter 320 hasta için havalandı

Samsun’un 17 ilçesinde ayrıca Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde toplam 3 bin 71 yatak bulunuyor. 2022 yılında toplam 77 ambulansa sahip olan Samsun’da ambulanslar 2021 yılı içerisinde 134 bin 927 hastayı taşıdı. Acil vakalara ulaşmada önemli bir göreve sahip ambulans helikopter ise son 1 yıl içerisinde 320 hasta için havalandı.

2021 yılında tedavi olan 13 milyon 767 bin 159 hastanın 2 milyon 290 bin 317 devlet hastanesi aciline, 268 bin 65’i özel hastane aciline, 92 bin 930’u ise üniversitesi hastanesi aciline başvurdu.

Salgında hastanelere başvuru azaldı

Korona virüs salgını yaşanmadığı 2019 yılında Samsun’da özel ve devlet hastaneleri 16 milyon 766 bin 874 hasta baktı. Hastalığa yakalanma korkusu, yasaklar ve hastanelerin korona enfeksiyonundan dolayı diğer alanlarda tam kapasite hizmet verememesinden nedeniyle hastane başvuru sayısı 2020’de 12 milyon 210 bin 29, 2021 de 13 milyon 767 bin 159 olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-samsun-nufusunun-10-kati-kadar-hasta-bakti-11-681-100234.html

***

EK 2 (28.4.2022): Düzce’de hastaneye başvuru oranlarında rekora koşuyor. Nüfusu 400 bin olan Düzce’de 2022 yılının ilk 3 ayında 1 milyon fazla hasta doktora başvurdu. Başvuruların bu şekilde seyretmesi halinde Düzce, yıl sonuna kadar nüfusunun 10 katı kadar hasta bakmış olacak.

Düzce’de hastaneye başvuru oranlarında rekora koşuyor. Yalnızca 2022 yılının ilk 3 ayında 400 bin nüfuslu şehirde, 1 milyondan fazla hasta Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlara başvuru yaptı.  Türkiye çapında diğer sağlık kuruluşlarında nüfusun yaklaşık olarak 8 katı kadar başvuru yapıldığı düşünüldüğünde, Düzce’de yıl sonuna kadar hastanelere başvurunun 4 milyon olması halinde sağlık kuruluşlarına başvuru oranı nüfusunun 10 katına ulaşacak.

Geçen yıl ise sağlık kuruluşlarına başvuru sayısı pandeminin etkisine rağmen 2 milyon 400 bin olmuştu.

“2021 yılında 2 milyon 600 bin poliklinik yapıldı”

Sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayıları hakkında bilgiler veren Düzce Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, “2018 yılından bu yana hekim sayımızı belirli bir seviyede artırdık. Burada 140 hekimden 200’lere kadar ulaştık. Bunun neticesinde baktığımız hasta sayısı da, hekim sayısına dengeli olarak artış gösteriyor. 2021 yılında il genelinde 2 milyon 400 bin hasta muayene edildi. Bu rakamın 1 milyon 200 bini Atatürk Devlet Hastanesinde bakıldı. 1 milyon 400 binde aile hekimliklerinde bakıldı. Bunun yanı sıra oran olarak baktığımız zaman ilimizin nüfusunu 400 bin olarak düşündüğümüzde bir hasta 8.8 kere ilimizdeki sağlık tesislerini ziyaret ettiğini, tedavi ve hizmet aldığını görmekteyiz” dedi.

“4 bin hasta 30 bin ziyaretle evde sağlık hizmeti aldı”

Evde sağlık hizmetleri ile ilgili bilgiler veren Dr. Yasin Yılmaz, acil sağlık ekiplerinin 41 bin vakayı hastanelere taşıdığını, evde sağlık hizmetlerinde ise 30 bin ziyaret gerçekleştirildiğini ifade etti. Düzce Sağlık Müdürü Yılmaz; “Ayrıca acil sağlık hizmetlerimizde var. Burada da 40 ile 41 bin civarında vatandaşımıza evinden ya da olay yerinden, kaza mahallinden alıp hastanelerimize nakil yapmış ekiplerimiz. Buda çok önemli bir hizmet. Yaklaşık 19 istasyon, 40’ın üzerinde ambulans ile arkadaşlarımız acil sağlık hizmetini yürütmeye çalışıyor. Bunun yanında olmazsa olmaz çok önem verdiğimiz Kanuni Sultan Süleyman’dan itibaren uygulanan evde sağlık hizmeti. Burada da 30 bin civarında ev ziyareti gerçekleştirdik. Yaklaşık 4 bin hastaya ulaşmışız ancak evde bakım hizmeti alan hastalarımız tedavi oluyor ve zaman zaman iyileşiyorlar. İyileşen vatandaşlarımız ise evde bakım hizmetinden çıkartılıyorlar. Burada toplamda baktığımızda sağlık hizmetinin yüzde 65 gibi bir oranı Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinden alındığını görmekteyiz” dedi.

2022 Yılının ilk 3 ayında 1 milyondan fazla hastaya baktık”

Düzce’de 2022 yılında ise pandeminin etkisini azaltmasıyla birlikte sağlık kuruluşlarına ilk 3 ayda yoğun bir başvuru olduğunu belirten Dr. Yasin Yılmaz, “2021 yılında pandemi ile ilgili bir takım çalışmalarımız oldu. Bu istatistiklere onlar dahil değil. Filiyasyon hizmetleri ve aşılama hizmetleri az önce saydığımız rakamlara dahil değil. 2022 yılında pandeminin hafiflemesiyle birlikte ile vermiş olduğumuz katma değeri olan çalışmalarımızda devam ediyor. 2022 yılının ilk 3 ayında yaklaşık 1 milyon üzerinde hasta 3 aylık süreçte sağlık tesislerinden hizmet almışlar. Burada özellikle vatandaşlarımıza vermiş olduğumuz hizmetin kalitesini ve çeşitliliğini artırma noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Burada Düzceli vatandaşlarımızın bizleri kalplerine alması ile el birliğiyle hep birlikte çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Düzce’de yaklaşık 250 bin kişi acil servise müracaat etti. En çok ziyaret acil servise gerçekleştirilirken, dahiliye ve ortopedi sırasıyla takip etti.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-duzce-rekora-kosuyor-yilin-ilk-3-ayinda-400-bin-nufuslu-sehirde-1-milyondan-fazla-hasta-bakildi-11-681-100382.html

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Bayram dedi ki:

    Bedava doktor bedava tahlil bedava ilaç olursa böyle olur ve bu daha iyi günlerimiz.

  2. Hayrullah Şahin dedi ki:

    Haklısınız Bayram bey. bedava olunca bir şeyin kıymeti kalmıyor. Bir torba ilaç çöpe gidiyor. Aslında parasının bizzat kendi cebimizden çıktığını bilmiyoruz.

  3. Remzi dedi ki:

    Vatandaşı öyle bir korkuttular ki en ufak bir şikayeti olan hastanelere koşuyor. Bir sürü gereksiz incelemeler yapılıyor. Bir torba ilaç yazılıyor. Hepsi de çöpe gidiyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: