SOĞUK SUDA YÜZMEK İLAÇ GİBİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İşte size kapı tüm buzları eriten bir araştırma

UiT Norveç Arktik Üniversitesi ve Kuzey Norveç Üniversite Hastanesinden araştırmacılar tarafından yapılan 104 çalışmanın sistematik bir incelemesinde, soğuk suda yüzmenin ve bunlara dayalı tedavilerin önemli fiziksel ve zihinsel sağlık faydaları olduğuna dair güçlü deliller elde edildi.

International Journal of Circumpolar Health’ de yayınlanan analize göre, buz gibi soğuk suya dalmak erkeklerde “kötü” yani zararlı vücut yağlarını yakarken kalori yakmaya yardımcı olan ve obezite, kardiyovasküler hastalık ve diyabetle mücadele eden “iyi” yağın gelişimini de hızlandırıyor.

Bu araştırmalarda, seçkin yüzücülerden ve düzenli kış banyosu yapanlardan, daha önce kış yüzme tecrübesi olmayanlara kadar çok farklı özelliklerde katılımcılar vardı.

Bu tür faaliyetlere katılan birçok kişi, uygulamanın kilo vermelerine, daha iyi zihinsel sağlığa sahip olmalarına (ve daha az depresyona), bağışıklık sistemi işlevlerini iyileştirmelerine, dolaşımını artırmalarına ve hatta diğer faydalarının yanı sıra libidolarını artırmalarına yardımcı olduğuna inandıklarını söylüyor.

Ancak yeni çalışma, buzlu suda yüzmenin, soğuk duşların, buz banyolarının ve daha soğuk su ve hava sıcaklıklarına maruz kalmanın sağlığa nasıl fayda sağlayabileceğine dair daha fazla bilimsel veriler ortaya koyuyor.

BİR: Bazı araştırmalarda, soğuk su yüzücülerinin genel kardiyovasküler sağlıkta önemli gelişmeler yaşadığına dair sağlam deliller var.

İKİ: Soğuk suya dalma, kardiyovasküler sistemi strese sokan ve kalp atış hızını yükselten bir “şok tepkisini” tetikliyor ki bu, yüksek yoğunluklu kalp-sağlıklı egzersizin temel amacıdır.

ÜÇ: Buz banyoları ve diğer hidroterapiler kolesterolü düşürebilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, otoimmün iltihabı tedavi etmeye yardımcı olabilir, ağrıyı hafifletebilir ve spor yaralanmalarının iyileşmesini hızlandırabilir.

DÖRT: Soğuk suda yüzme, vücudun düşük sıcaklıklarda aktive olan bir tür “iyi” vücut yağı olan “kahverengi yağ dokusu” depolarını artırır. Bu doku, enerji depolayan ve obezite risklerini artıran “kötü” beyaz yağın aksine, kilo kaybına yol açabilecek vücut ısısını korumak için kalori yakar.

BEŞ: Soğuk suya veya havaya maruz kalmak, kahverengi yağ dokusundan insülin direnci, diyabet ve diğer hastalıklara karşı korunmaya yardımcı bir protein olan adiponektin üretimini artırır.

ALTI: Soğuk suya dalma yağ dokusundan adiponektin salgısını artırır. Bu sayede de insülin duyarlılığı büyük ölçüde artar ve insülin seviyeleri azalır.

YEDİ: Kış mevsiminde yüzen yüzücüler, tipik olarak suda kendilerini “neşeli” hissettiklerini tanımlarlar ve uygulamanın “zihinsel sağlık ve beyin gelişimi üzerinde olumlu bir etkisi” olduğunu öne sürerler.

Soğuk su ile banyoya hevesiniz varsa…

Kalp rahatsızlığı veya başka sağlık sorunları olanlar önce doktorlarına danışmalıdır.

Yeni başlayanlar, ilk tecrübelerini sadece birkaç dakika ile sınırlı tutmalı ve soğuğa karşı tolerans arttıkça suda kalma süresi kademeli olarak artırılmalıdır.

Duş alırken suyun sıcaklığını kademeli olarak düşürülmeli, 30-60 saniye soğuk su ile sonlandırılmalıdır.

Ayrıca, özellikle yoğun bir antrenmandan sonra ısınma atlanabilir ve doğrudan soğuk bir duşa girilebilir.

Soğuk, ıslak çorap giymek ayrıca dolaşım ve lenfatik sistemlerde pompa benzeri bir etki yaratarak, canlılığı artırarak ve ateşli akut bir hastalıktan iyileşmeyi hızlandırarak kan ve besin dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur.

Bir buz banyosu deneyin. Sıcaklık 10-15 derece olana kadar suya buz ekleyin. Sporcular, özellikle ağrıyan kaslar için yıllarca buz banyolarını kullandılar. 10 ila 15 dakikadan fazla su altında kalmayı hedefleyin.

Yeni başlayanlar buz gibi soğuk suda değil için, ısıtılmamış bir havuzda yüzmeliler.

Soğuk suda yüzme, kış iklimi daha soğuk olan birçok ülkede yüzyıllardır uygulanmaktadır.

Bir göl veya gölet üzerindeki donmuş buzun altındaki suyu açığa çıkarmak için kaldırıldığı “buzda yüzme” o kadar yaygındır ki, uygulama etrafında International Ice Swimming Association and the International Winter Swimming Association gibi küresel kuruluşlar da ortaya çıkmıştır:

Buz yüzücüleri tipik olarak 10 derecenin altındaki ve hatta donma sıcaklıklarına yakın veya hemen altında olabilecek sulara dalarlar.

https://www.medscape.com/viewarticle/981840?src=WNL_trdalrt_pos1_ous_221005&uac=2009DZ&impID=4715227#vp_3

https://newsroom.taylorandfrancisgroup.com/an-icy-swim-may-cut-bad-body-fat-but-further-health-benefits-unclear-review-of-current-science-suggests/

Kaynak: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/22423982.2022.2111789

Makale: Health effects of voluntary exposure to cold water – a continuing subject of debate

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: