DOST BAKTERİ DEDİK BAĞRIMIZA BASTIK AMA…

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Toronto Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmada, probiyotik bakterilerin pankreas kanserinde bağışıklığı zayıflatabileceği tespit edildi. Araştırmacılar bu sonuca dayanarak kanser tedavilerinin kişiselleştirilmesi gerekebileceğine dikkat çekiyorlar.

Bugüne kadar yapılan çalışmaların çoğu, bağırsak mikrobiyomunun kanserin gidişatını müspet yönde etkilediğini gösteriyordu.

Araştırmada, bağırsak sağlığını desteklediği düşünülen bir bakteri türü olan Laktobasiller’ in, pankreas tümörü ortamında bulunan makrofaj adı verilen bağışıklık hücrelerinin işlevini değiştirebileceği ve kanser büyümesini teşvik edebileceği gösterildi.

Makrofajlar nedir?

Makrofajlar, tümör büyümesi ve metastazında önemli bir rol oynadığı düşünülen, dokuda yerleşik bağışıklık hücreleridir.

Araştırmada, Laktobasil’ lerin bitki ve hayvan bazlı gıdalardaki proteinde bulunan temel bir amino asit olan triptofanı metabolize ederek makrofaj fonksiyonunun etkilendiğini gösterildi.

Mikrobiyal triptofanın metabolize edilmesinde ortaya çıkan bir metabolit sınıfı olan indoller, aril hidrokarbon reseptörünü yani AHR’yi aktive eder.

Bu, gen ekspresyonunu düzenleyen ve vücudun diğer bölgelerinde hem faydalı enflamasyonu hem de bağışıklık baskılanmasını sağlayan bir proteindir.

Araştırmacılar, makrofajlarda AHR’nin yok edilmesi veya baskılanmasının pankreas kanseri büyümesinin azalmasına, tedavilere daha iyi duyarlılığa ve artan sayıda enflamatuar T hücresine yol açtığını buldular.

Buna karşılık, AHR’nin aktivasyonu bu faydalı etkileri engelledi.

Araştırmacılar daha sonra Laktobasil’lere baktılar, çünkü önceki çalışmalar, bakterilerin AHR aktivitesi ile ilişkili olduğunu ve her ikisinin de kanser büyümesini sağlayabilen enflamasyonu azalttığını gösteren çalışmalar vardı.

Farelerde, pankreas kanserinin cerrahi modelleriyle bakterilerin etkileri test edildi.

Ayrıca projeyi, tek tek hücreler üzerinde genom ölçeğinde veri sağlayan tek hücre analizi ile ileriye taşıdılar.

Araştırmacılar daha sonra doku örneklerini ve insan denemelerinden elde edilen verileri kullanarak AHR’nin yüksek ekspresyonunun hastalık ilerlemesi, bağışıklık baskılanması ve hastanın hayatta kalmasıyla ilişkili olduğunu gösterdiler.

Pankreas kanseri tedavisi çok zor olan bir hastalıktır. Son otuz yılda diğer kanserlerde yaygın olan sağkalım artışı pankreas kanserinde görülmemiştir.

Gelelim neticeye

Dost bakteri dedik, faydalı bakteri dedik, probiyotik dedik bağrımıza bastık ama demek ki mikroplara güven olmuyormuş.

İnsanın “Sen de mi laktobasil?” diye sorası geliyor. 

Microbiology from A to Z explained - Micropia - Micropia

Kaynaklar:

1. https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(22)00035-8

2. https://temertymedicine.utoronto.ca/news/gut-bacteria-linked-immune-suppression-pancreatic-cancer-toronto-study

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: